Mooie dorpen en pittoreske stadjes in Engeland

Cornwall Het stadje Rye in East Sussex, Engeland Het dorpje Branscombe in Devon, Engeland Het dorpje Fowey in Cornwall, Engeland Het stadje Chipping Campden in Gloucestershire, Engeland Het stadje Henley-on-Thames in Oxfordshire, Engeland Het dorpje Staithes in North Yorkshire, Engeland Het dorpje Hawkshead in Cumbria, Engeland

Zuidoost Engeland: Kent, Sussex, Hampshire en Surrey

Het zuidoosten van Engeland is een gebied met zeer veel bezienswaardigheden in de vorm van kastelen, landhuizen en tuinen maar u vindt er tevens grote landelijke gebieden met vele fraaie dorpen en kleine stadjes. Denk aan het South Downs National Park, de High Weald AONB en de Surrey Hills AONB. Dit zijn gebieden waar niet alleen het landschap een beschermde status heeft maar waar ook vele gebouwen geconserveerd worden zodat het historische karakter behouden blijft.

Wat u hier in deze regio veel zult zien zijn huizen die gebouwd zijn met rode of oranje baksteen, met hangende dakpannen op de gevels en ook de nodige oude houten gebouwen. Voorbeelden van mooie plaatsen zijn Chiddingfold en Shere in Surrey, Goudhurst in Kent, en Rye in East Sussex dat befaamd is om haar pittoreske straatjes waaronder ook enkele prachtige zwart -en wit geschilderde houten gebouwen. Die vindt u bijvoorbeeld ook veel terug in Chilham, Kent. Het mooie dorpje Chawton is gesitueed in Hampshire en dat is waar Jane Austen gewoond heeft. Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in Zuidoost Engeland:

Chilham Goudhurst Rye

Alfriston Lewes Steyning

Arundel Chawton shere

Zuidwest Engeland: Dorset, Devon en Cornwall

Het zuidwesten van Engeland is een grotendeels landelijke regio met slechts een paar steden en vele mooie dorpen en stadjes. Het is vanwege de aanwezigheid van de vele prachtige kustgebieden, twee nationale parken en andere beschermde regionen een zeer populair vakantiegebied. U vindt er een flink aantal (niet al te grote) badplaatsen, pittoreske kuststadjes en vissersdorpen. Maar waar de regio ook bekend om staat is de grote hoeveelheid 'thatched cottages', huisjes met rieten daken. Die staan meestal in het binnenland, denk bijvoorbeeld aan Milton Abbas in Dorset, Branscombe in Devon en het kleine Veryan in Cornwall.

Aan zee vindt u weer leuke kustplaatsen met witte of verschillend gekleurde gevels. Die ziet u onder andere in Lyme Regis in Dorset, Dartmouth in South Devon, het pittoreske Clovelly in het noorden van het graafschap en het kleine Cawsand in Cornwall. En overal zijn de nodige hotels en huisjes aanwezig. Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in Zuidwest Engeland:

Shaftesbury Milton Abbas Wareham

Branscombe Dartmouth Clovelly

Fowey Mevagissey Port Isaac

The Cotswolds: Wiltshire, Gloucestershire en Worcestershire

Als er één gebied in Engeland is dat bekend staat om haar pittoreske dorpjes dan is het de Cotswolds. Dat is de naam van een landelijk gebied dat zich uitstrekt over verschillende graafschap waaronder Gloucestershire, Wiltshire en Worcestershire. Het is overwegend licht heuvelachtig en u vindt er boerenbedrijven, weide met schapen, bos en heel veel leuke plaatsjes. Door de enorme aantrekkingskracht zijn de huizenprijzen hier ook zeer hoog en dat zult u ook merken bij het boeken van accommodaties. Maar het is het allemaal waard.

De charme van het gebied zit hem in het landschap maar ook in de bouwstijl. Er zijn veel kleinere cottages die opgetrokken zijn uit de voor deze regio zo typische 'Cotswold stone', de honingkleurige steensoort die de streek zo'n warm karakter meegeeft. Enkele voorbeelden: in het noorden bijvoorbeeld Broadway, Chipping Campden en Bourton-on-the-Water. Wat zuidelijker onder andere Painswick, Castle Combe en Lacock. Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in de Cotswolds:

Castle Combe Lacock Bibury

Broadway Chipping Campden Bourton

The Chilterns en het land van Midsomer Murders

Wat zo mooi is aan Engeland is dat er zo veel prachtige landelijke gebieden zijn maar altijd weer met een ander karakter en met andere bouwstijlen. The Chilterns is net als de hiervoor behandelde Cotswolds een Area of Outstanding Natural Beauty vanwege haar natuurlijke schoonheid. Het ligt nog dicht bij elkaar ook. Dit gebied hier ligt binnen de grenzen van verschillende graafschappen waaronder Oxfordshire, Hertfordshire en Buckinghamshire, niet al te ver van Londen. Vrij dichtbij zelfs.

Er zijn vele mooie dorpjes en historische stadjes, en veel gebouwen hier zijn gebouwd van bruinige vuursteen en rode baksteen. Houten gevels zult u ook van tijd tot tijd aantreffen maar weer niet al te veel huizen met rieten daken. Dit gebied is zeer geliefd en dat komt mede door de tv-serie Midsomer Murders die in en net buiten de Chiltern Hills worden opgenomen. Voorbeelden van mooie plaatsen zijn Wallingford, Henley-on-Thames, Amersham, Hitchin en Roald Dahl's Great Missenden. Bekijk hier een paar kleine stadjes in en aan de rand van de Chilterns:

Wallingford Henley Amersham

North Yorkshire: Dales, Moors en Coast

In tegenstelling tot de vier hiervoor behandelde gebieden ligt North Yorkshire in het noorden van Engeland. Het is een omvangrijk graafschap dat voor het grootste gedeelte uit twee nationale parken bestaat. In het oosten liggen de North York Moors en in het westen de Yorkshire Dales. De bouwstijl in dit deel van het land is over het algemeen wat strakker en eenvoudiger met een overwegend licht bruine kleur. Aan de kust is er vaal wat meer variatie in kleur. Aan de kust vindt u enkele pittoreske kustdorpen zoals Robin Hood's Bay en Staithes.

Deze regio is voor de tv kijker (althans vroeger) ook zeer bekend geworden door de serie rond dierenarts James Herriot. In het westen ligt het zeer heuvelachtige Yorkshire Dales National Park en drie specifieke kenmerken van dit gebied zijn haar landerijen met stenen muurtjes, stenen veldschuurtjes en schapen. Voorbeelden van plaatsjes zijn Malham, Hawes en Reeth (Swaledale). Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in North Yorkshire:

Staithes Robin Hood's Bay Helmsley

Grassington Hawes Swaledale

Lake District National Park

Het Lake District is het enige echt berggebied in Engeland en ligt in het verre noordwesten van het land, vlakbij Schotland. Door de vele prachtige meren, kleine dorpjes en smalle valleien heeft het een bijzonder romantisch karakter. Het is daarom één van de meest populaire vakantiegebieden van het land, ook zeker voor wandelaars. Mooie hotels, herbergen, b&b en vakantiehuizen zijn er hier in overvloed, niet alleen in de dorpen maar ook in de tussenliggende gehuchten.

In dit gebied zult u behoorlijk veel huizen en andere gebouwen zien met witte gevels, bijvoorbeeld in het centrum van het stadje Keswick, het kleine Troutbeck en vooral ook in Hawkshead, één van de mooiste dorpjes in het nationale park. Ook wordt hier veel gebouwd met relatief donkere leisteen. Die gladde steensoort wordt hier namelijk nog steeds gewonnen in de bergen, in de Honister Slate Mine, vlakbij Buttermere. Dergelijke cottages kun je veel zien in dorpjes als Grasmere en Ambleside. Bekijk hier een aantal dorpen en kleine stadjes in het Lake District:

Patterdale Keswick Borrowdale

Grasmere Bowness-on-Windermere Hawkshead


Andere bestemmingen:

→ Grote en historische steden
→ Badplaatsen en mooie kustlocaties
→ Mooie kustgebieden en eilanden
→ Nationale Parken
Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië


Bekijk de:

→ Grote kaart met dorpen in Groot-Brittannië