Vakantie in de Noordelijke Hooglanden van Schotland

Torridon Hills in Wester Ross, North Highlands

Wat is er te zien?

Assynt-Coigach in noord Schotland

Noord Schotland is samen met het westen van het land verreweg het ruigst en minst bevolkt. Dat komt uiteraard vanwege het bergachtige karakter. Dat geldt overigens niet voor elk gebied, zo is het landschap in het verre noordoosten (Caithness) vlak en is er zowaar ook een stad die u kunt bezoeken. Dit is Inverness, gesitueerd vlakbij zee en aan de rand van de hooglanden. Het grootste deel van dit gebied wordt ingenomen door de Northwest Highlands, de bergachtige regio die ook uit verschillende beschermde gebieden bestaat. Dit zijn onder andere Wester Ross, Assynt en Kyle of Tongue. In deze streken vindt u slechts dorpen als Torridon, Gairloch en Ullapool.

In het vlakkere noordoosten zijn de plaatsen wat groter zoals Tain, Thurso en Wick. Deze stadjes liggen allen aan zee. Historische bezienswaardigheden zijn er minder. Het imposante Dunrobin Castle is een schitterende uitzondering. In de stad Inverness kunt u nog eens gaan winkelen.

Bezienswaardigheden - noord Schotland

Hotels, b&b's, vakantiehuizen en een autorondreis

Als u een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis zoekt in de Northwest Highlands, kijkt u dan op onderstaande pagina. Daar kunt u zoeken in dit noordelijke deel van Schotland of in specifieke dorpen en stadjes. Daarnaast staat een rondreis door de Hooglanden van Schotland waarin ook dit gebied is opgenomen. Dat geeft u de mogelijkheid om meerdere fraaie berggebieden in het land te bezoeken.

Bekijk enkele leuke plaatsen

Inverness Gairloch Ullapool

Met trein, vliegtuig of boot naar Noord Schotland

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar dit noordelijke deel van de Hooglanden van Schotland te reizen. U kunt uiteraard met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 5,5 a 7,5 uur rijden, afhankelijk van uw eindbestemming. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 7,5 a 10 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Als Inverness uw vakantiebestemming wordt dan kunt u ook met het vliegtuig gaan als u wilt. Vanaf de luchthaven kunt u vervolgens in ongeveer 20 minuten met de bus naar de stad reizen. De stad heeft overigens ook een treinstation vanwaar u alle kanten op kunt, zo ook naar Thurso aan de verre noordkust. Daar kunt u tevens op de veerboot naar Stromness op de Orkney eilandenstappen. De terminal ligt even buiten dat stadje in Scrabster en de veerdienst duurt 1,5 uur. Kijk hier voor de overtocht van Scrabster naar Stromness.

Vanuit Inverness zou u ook de bus kunnen pakken naar Ullapool waar de veerboot vertrekt naar Stornoway, de grootste plaats op het eiland Lewis, onderdeel van de Outer Hebrides. Die vaart duurt 2 uur 45 minuten. Kijk hier voor de overtocht van Ullapool naar Stornoway. Zoals gezegd is het logischer als u met de auto gaat maar de hele reis met het openbaar afleggen is in een aantal gevallen wel mogelijk.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland Trein in Schotland Bus in Schotland