Vakantie in de Noordelijke Hooglanden van Schotland

Ruig kustlandschap in Noord Schotland

Wat is er te zien?

Noord Schotland is samen met het westen van het land verreweg het ruigst en minst bevolkt. Dat komt uiteraard vanwege het bergachtige karakter. Dat geldt overigens niet voor elk gebied, zo is het landschap in het verre noordoosten (Caithness) vlak en is er zowaar ook een stad die u kunt bezoeken. Dit is Inverness, gesitueerd vlakbij zee en aan de rand van de hooglanden. Het grootste deel van dit gebied wordt ingenomen door de Northwest Highlands, de bergachtige regio die ook uit verschillende beschermde gebieden bestaat. Dit zijn onder andere Wester Ross, Assynt en Kyle of Tongue. In deze streken vindt u slechts dorpen als Torridon, Gairloch en Ullapool.

In het vlakkere noordoosten zijn de plaatsen wat groter zoals Tain, Thurso en Wick. Deze stadjes liggen allen aan zee. Historische bezienswaardigheden zijn er minder. Het imposante Dunrobin Castle is een schitterende uitzondering. In de stad Inverness kunt u nog eens gaan winkelen. Ga hieronder tevens op zoek naar een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis in Noordelijke Hoogland van Schotland.


Kasteel in Caithness Hotel in Schotland

Op autorondreis naar het noorden van Schotland

Hieronder staat een rondreis door de Hooglanden van Schotland waarin ook dit relatief ruige gebied is opgenomen. Dat geeft u de mogelijkheid om vooral fraaie natuur te zien in de vorm van bergen en meren, maar ook af en toe een historische locatie.

GB

Bekijk enkele leuke plaatsen

Inverness Gairloch Ullapool

Met trein, vliegtuig of boot naar Noord Schotland

Hoe komt u in dit noordelijke deel van de Hooglanden van Schotland? U kunt uiteraard met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Een andere optie is een overtocht kiezen naar Hull dat wat zuidelijker gesitueerd is. Er vaart een boot vanuit Rotterdam maar ook vanuit Zeebrugge.

Als Inverness uw vakantiebestemming wordt dan kunt u ook met het vliegtuig gaan als u wilt. Vanaf de luchthaven kunt u vervolgens in ongeveer 20 minuten met de bus naar de stad reizen. De stad heeft overigens ook een treinstation vanwaar u alle kanten op kunt, zo ook naar Thurso aan de verre noordkust. Daar kunt u tevens op de veerboot naar Stromness op de Orkney eilanden stappen. De terminal ligt even buiten dat stadje in Scrabster en de veerdienst duurt 1,5 uur. In Ullapool aan de kust vertrekt de veerboot naar Stornoway, de grootste plaats op het eiland Lewis. Die vaart duurt 2 uur 45 minuten. Kijk hier voor de overtocht van Ullapool naar Stornoway.


Loket in Schotland Cottage in Engeland