Vakantie op Isle of Skye - Hebriden

Rotsachtige kust op het eiland Skye in Schotland

Wat is er te zien?

Het bergkam van Trotternish op Isle of Skye in Schotland

Isle of Skye is één van de grootste eilanden van Schotland en ligt de noordwestelijke hooglanden. Het behoort tot de Inner Hebrides. Dat het een eiland is betekent hier niet dat u persé de boot hoeft te nemen want meer dan 20 jaar geleden is er namelijk een brug gebouwd naar het vasteland. die brug vindt u bij het dorp Kyle of Lochalsh. Er is overigens wel een veerdienst, namelijk tussen Mallaig en Armadale. Mallaig is overigens het eindpunt van de spoorlijn door de westelijke hooglanden.

Het noordwesten van Schotland is behoorlijk ruig en bergachtig en dat geldt ook voor Skye. U vindt hier alleen kleine dorpen zoals Broadford, Uig en Portree, de grootste nederzetting. Bepaalde delen van het eiland hebben de status van National Scenic Area, dus extra de moeite waard zou je kunnen zeggen. Dit zijn het schiereiland Trotternish in het noorden en de Cuillin Hills in het centrum. Rondom Skye bevinden zich ook een aantal veel kleinere eilandjes zoals Raasay, Eigg en Rum.

Bezienswaardigheden op Skye

Hotels, b&b's en vakantiehuizen

Als u een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis zoekt op het eiland, kijkt u dan op onderstaande pagina. Daar kunt u zoeken in het hele gebied of wat specifieker in één van de dorpen. Boek bijvoorbeeld een hotel in het kleine maar relatief grote Portree of neem intrek in een huisje op een nog rustigere locatie op het eiland.

GB

Graag op rondreis naar naar Isle of Skye?

U kunt een bezoek aan Skye uiteraard ook combineren met andere locaties in Schotland. Onderweg naar het eiland komt u namelijk ook al door de Highlands. De linker variant is een autorondreis die u zou kunnen ondernemen. De rechter variant is een reis (voornamelijk) per trein. Nu heeft Skye geen treinstation maar u kunt een stuk met de bus reizen om er toch te komen. Kyle of Lochalsh dat net aan de andere kant van het water op het vasteland is gesitueerd heeft overigens wel een treinstation.

Bekijk enkele leuke plaatsen

Portree Uig Kyle of Lochalsh

Met trein, vliegtuig of boot naar Skye?

Er zijn verschillende manieren om naar het eiland Skye te reizen. Het ligt wel voor de hand dat u met de auto gaat. Aangezien het eiland bij Kyle of Lochalsh via een brug is verbonden met het vasteland van Schotland hoeft u dus alleen met de veerboot te reizen op het traject tussen Nederland (of België) en Schotland. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 6 uur 45 minuten a 8 uur rijden, afhankelijk van uw eindbestemming. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 8,5 a 9,5 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Zoals gezegd kunt u vanuit de Highlands van Schotland in één keer doorrijden naar het eiland maar er is ook nog een veerboot waar u met auto en al op kunt. Die vertrekt vanaf Mallaig en arriveert in Armadale. Dat is in het zuidoosten van Skye. Kijk hier voor de overtocht van Mallaig naar Armadale. Om u een idee te geven: Mallaig is ongeveer een uur rijden vanaf het stadje Fort William in de Hooglanden. De overtocht naar Armadale daarna nog een half uur. Kyle of Lochalsh (waar de brug staat) is ongeveer 1 uur 45 minuten rijden. Komt u bijvoorbeeld vanuit de omgeving van Inverness dan is de brug weer een heel stuk dichterbij.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Bus in Schotland groen vlak Trein in Schotland