Vakantie in het Yorkshire Dales National Park

Het landschap van de Yorkshire Dales in Engeland

Wat is er te zien in de Yorkshire Dales?

Het Yorkshire Dales National Park is een zeer fraai en heuvelachtig gebied in het noorden van Engeland. Het is gesitueerd in het graafschap North Yorkshire en is dunbevolkt. U vindt er de landschappen die vroeger in de tv serie rond dierenarts James Herriott te zien waren. Het huis (en museum) van de echte Herriott staat overigens buiten het park. Andere mooie locaties buiten het park zijn bijvoorbeeld het stadje Knaresborough en de historische stad York.

De karaktervolle Yorkshire Dales worden getypeerd door vaak relatief smalle wegen, frequent geflankeerd door stenen muurtjes en heuvelachtige velden met schapen. U kunt hier ook uitstekend wandelen, bijvoorbeeld door de Pennine Way of de Dales Way te volgen. Voorbeelden van dorpen en stadjes waar u kunt verblijven zijn Settle, Grassington, Hawes en Aysgarth. Het stadje Skipton ligt aan de rand van het gebied. Voorbeelden van historische bezienswaardigheden in en buiten het park zijn Bolton Abbey en Ripon Cathedral. Ga hieronder tevens op zoek naar een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis in de Yorkshire Dales (en omstreken). Op de volgende tabbladen vindt u een autorondreis door het nationale park, enkele voorbeelden van mooie bestemmingen en informatie over hoe u per auto, veerboot, trein of vliegtuig naar de Yorkshire Dales kunt reizen.


Landgoed in Oxfordshire Hotel in Engeland

Een rondreis maken door Noord Engeland?

Als u het nationale park en ook andere delen van Noord Engeland wilt bezoeken, bekijkt u dan ook de rondreizen hieronder. De linker varian gaat per auto en brengt u naar oude steden maar vooral ook fraaie nationale parken. De rechter versie is een treinrondreis door dit deel van het land. De spoorlijn door de Yorkshire Dales is één van de mooiste van het land. U heeft vanzelfsprekend minder vrijheid qua bestemmingen dan wanneer u met de auto gaat maar er zijn genoeg mogelijkheden om mooie plaatsen en prachtige gebieden te bezoeken.


Bekijk enkele leuke plaatsen

Swaledale Hawes Settle

Horton-in-Ribblesdale Malham Grassington

Knaresborough Harrogate York

Met trein, vliegtuig of boot naar de Yorkshire Dales

Er zijn verschillende opties om naar het Yorkshire Dales National Park te reizen. Als u met de auto gaat dan ligt een overtocht naar de haven van Hull voor de hand. Dat zijn nachtboten en die vertrekken zowel in Rotterdam als in Zeebrugge. Een veerdienst van IJmuiden naar Newcastle is een andere mogelijkheid. Bent u bereid langer te rijden en een extra tussenovernachting in te plannen? In dat geval kunt u ook kiezen voor een korte en veel goedkopere veerdienst naar Dover in Zuidoost Engeland. Met het openbaar vervoer is het nationale park niet heel goed te bereiken. Wel kunt u hier de mooiste treinrit maken van Engeland. Dat is de lijn tussen Settle en Carlisle en komt door de Yorkshire Dales. U kunt dan bijvoorbeeld ook uitstappen in Horton-in-Ribblesdale en Garsdale Head. Bussen rijden er wel rond maar niet veelvuldig en ook niet frequent. York, Harrogate en Knaresborough - plaatsen die buiten het nationale park liggen - staan middels een spoorlijn met elkaar in verbinding.


Loket in Engeland Cottage in Engeland