Vakantie in York - North Yorkshire

De stad York in North Yorkshire De stad York in Engeland Smal straatje in York, Engeland York Minster in Engeland York Castle Museum in Engeland National Railway Museum in York, Engeland Castle Howard in Yorkshire North York Moors National Park in Engeland Knaresborough in North Yorkshire Yorkshire Dales National Park in Noord Engeland Rondreis door het Lake District en North Yorkshire, Noord Engeland Rondreis per trein door Noord Engeland Boeken

Informatie, hotels en vakantiehuisjes
De stad York in noord Engeland

York is een prachtige en zeer populaire historische stad in North Yorkshire (noord Engeland). Er zijn vele bezienswaardigheden in de vorm van prachtige historische gebouwen en musea. U kunt hier uiteraard de imposante York Minster betreden maar er zijn ook andere oude panden te bezoeken zoals bijvoorbeeld het Mansion House, Treasurer's House en Barley Hall. De stad heeft ook enkele mooie musea waaronder het Yorkshire Museum, Quilt Museum en het York Castle Museum. Het hoogtepunt van dit laatste museum is de Victorian Kirkgate Street, een bijzonder sfeervolle 19e eeuwse winkelstraat. Het ademt de sfeer uit de verhalen van Charles Dickens.

Wat ook zeker de moeite waar is, is het grote en fraaie spoorwegmuseum. Dat bevindt zich bij het treinstation van de stad en daar kunt u ook eens een rit maken met een oude stoomtrein. Zo is dit één van de uiteinden van de The Dalesman Steam Railway waarbij u een rit kunt maken naar Carlisle. Onderweg komt u over de mooiste spoorlijn van Engeland, namelijk het traject door de Yorkshire Dales. Ook zou u gebruik kunnen maken van de Scarborough Spa Express, een lijn naar de gelijknamige badplaats aan de oostkust van North Yorkshire of de andere kant op naar Carnforth in Lancashire. Het spreekt voor zich dat u York ook 'gewone' treinen kunt stappen.

Daarnaast zijn er een paar modernere historische musea (experiences), namelijk het Jorvik Viking Centre en de York Dungeon. Ook bekend is de smalle middeleeuwse winkelstraat genaamd The Shambles. Het centrum heeft meer mooie smalle straatjes met leuke winkeltjes, tea rooms en dergelijke. Ook kunt u bijvoorbeeld een brouwerij bezoeken. Als u overigens van plan bent hier langer te blijven, houdt er dan rekening mee dat er relatief in de buurt ook twee prachtige nationale parken gesitueerd zijn. Dit zijn de North York Moors in het noordoosten en de Yorkshire Dales ten noordwesten van de stad. Een auto is dan uiteraard wel zo handig. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen in York.

De locatie van York

Enkele bestemmingen in de buurt

Harrogate Knaresborough Helmsley

Mogelijkheden om naar York te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar York te reizen. Zo kunt u met de auto gaan. Vertrekt u in Nederland dan kunt u één van beide veerdiensten naar noord Engeland nemen, namelijk de 15,5 durende overtocht van IJmuiden naar Newcastle of de 12 uur durende vaart van Rotterdam naar Hull. Vanaf die havens duurt de autorit nog respectievelijk 1 uur 45 minuten en 1,5 uur. Beide boten varen 's nachts zodat u 's ochtends arriveert. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen en ook die overtocht vertrekt naar Hull. U gaat dan aan boord in Zeebrugge, wederom een nachtdienst. Ook deze vaart duurt 12 uur.

Mocht u via Zuid Engeland willen reizen om zo gebruik te kunnen maken van een veel kortere en goedkopere overtocht (bijvoorbeeld van Duinkerken naar Calais) dan moet u in Engeland wel een stuk langer in de auto zitten, namelijk zo'n 5 uur. Daarnaast is het ook mogelijk om met het vliegtuig naar York te reizen en daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo kunt u naar Durham Tees Valley Airport, Leeds Bradford Airport, Newcastle Airport en Manchester Airport. Deze laatse is waarschijnlijk het meest praktisch omdat u vanaf deze luchthaven direct met de trein in 1,5 a 2 uur in de stad kunt komen. Eenmaal in York kunt u ook met de trein naar een hele hoop andere plaatsen gaan zoals Durham, Newcastle, Edinburgh, Scarborough, Leeds, Harrogate en Londen (station King's Cross).


Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Boot Duinkerken - Dover Vliegtuig naar Engeland Trein in Engeland
Terug naar:

→ North York Moors
→ Hotels en vakantiehuizen in de North York Moors
→ Hotels en vakantiehuizen in de Yorkshire Dales
→ Een rit met de stoomtrein in Engeland