Wandelen in Groot-Brittannië

Wandelen langs het South West Coast Path in Engeland

National Trails en dag-wandelroutes

Er zijn vele wandelpaden in Groot-Brittannië maar er zijn ook meerdaagse wandelroutes waarvan er een aantal de status van National Trail hebben. Dat betekent dat de route volledig bewegwijzerd is en ook dat er wandelgidsen en kaarten van te koop zijn. De National Trails vindt u in Engeland en Wales, in Schotland heten dergelijke routes Scotland's Great Trails waarvan de West Highland Way zeer bekend is. Een ander mooi voorbeeld is het South West Coast Path in het zuidwesten. Hieronder vindt u ook een behoorlijk aantal mooie wandelroutes die een paar of een aantal uren in beslag nemen, bijvoorbeeld in het Lake District, North Yorkshire, Devon, Cornwall, Norfolk en de Cotswolds. Bijna allemaal geschikt in combinatie met het openbaar vervoer.

Vakantieplan - wandelen vanuit één locatie

35 Wandelroutes in Engeland

National Trails - meerdaagse routes

Wandelgidsen -en kaarten

Wandelvakanties

U kunt via de website allerlei mooie gebieden verkennen en zodoende zelf een wandelvakantie samenstellen maar er zijn ook overzichten beschikbaar met daarop een flink aantal wandelvakanties in Engeland, Wales en Schotland. U kunt enkele meerdaagse wandelroutes volgen zoals de West Highland Way in Schotland en het Pembrokeshire Coast Path in Wales waarbij u elke dag dus op een andere locatie overnacht. Ook kunt u bijvoorbeeld routes volgens in het eveneens bergachtige Lake District in noord Engeland, op het fraaie platteland van the Cotswolds of aan de Engelse zuidkust. Ook zijn er wandelvakanties waarbij u op één of enkele plekken overnacht en wandelingen maakt in de regio zoals in East Sussex en het Exmoor National Park:


Wandelen langs de kust van East Sussex, Engeland Wandelen in Snowdonia, Wales Wandelen in de hooglanden van Schotland

Wandelkaarten + apps

OS maps op de Ipone

Als u in Groot-Brittannië gaat wandelen dan wilt u uiteraard een gedetailleerde kaart meenemen, en dat kan zeker. De Ordnance Survey is een officiële organisatie die het Verenigd Koninkrijk in kaart brengt. Daarom kunt u van elk mogelijk gebied verschillende kaarten kopen. De meest gedetailleerde variant is de oranje Explorer Map. Hierop staan niet alleen de bekende wandelroutes maar ook andere wandelpaden, zeer geschikt als u in een bepaald gebied wilt lopen. Dit zijn papieren kaarten (ook geplastificeerde versies beschikbaar) maar bij aankoop van de nieuwe kaarten zit ook een gratis digitale versie die u kunt downloaden en gebruiken op uw telefoon.

Bij mijn laatste reis naar North Yorkshire waar ik de nodige routes heb gelopen heb ik die digitale versie met gps gebruikt. Kijk hier voor meer uitleg over die kaarten en apps: → wandelkaarten en navigatie


Niet in staat via de OS website te kopen?
Wandelkaarten - Nederlandse webshop

Overige websites

Hier ziet u enkele Britse websites met de nodige wandelroutes in Groot-Brittannië. 'Walking Englishman' is een website met veel routes in Engeland, bijvoorbeeld veel in Yorkshire. Op 'Walk Highlands' zijn routes te vinden in alle mogelijke gebieden binnen Schotland en daarnaast zijn er vele wandelingen te maken in National Trust gebieden of rondom National Trust - landgoederen.

Walking Englishman | National Trust Walks | IFootpath | Walk Highlands (Schotland)

Oefenen in Nederland

Als u voordat u de oversteek maakt om te gaan wandelen in Groot-Brittannië nog even wilt oefenen in Nederland, kijkt u dan bijvoorbeeld hieronder bij enkele websites.

Wandel.nl | Wandelmagazine | Klikprintenwandel | GPS Wandelingen