Wandelroutes in Groot-Brittannië

Seven Sisters in de South Downs, Engeland Wandelen langs de Hartland Hertige Coast in Devon Stanton langs de Cotswold Way in Gloucestershire Cleveland Way bij Sutton Bank in North Yorkshire Walltown aan Hadrian's Wall, Northumberland Borrowdale in het Lake District, Cumbria Rowardennan bij Loch Lomond in Schotland

National Trails en dag-wandelroutes

Wandelen over het kustpad in Cornwall, Engeland
Wandelen in Groot-Brittannië is een absolute aanrader omdat het land daar echt op ingericht is. Er zijn ook meerdaagse wandelroutes waarvan er een aantal de status van National Trail hebben. Dat betekent dat de route volledig bewegwijzerd is en ook dat er wandelgidsen en kaarten van te koop zijn. Denk bijvoorbeeld aan het enorm lange South West Coast Path in Engeland. Hieronder vindt u ook een behoorlijk aantal mooie wandelroutes die een paar of een aantal uren in beslag nemen. Als u een geschikte uitvalsbasis zoekt om te wandelen in een mooie omgeving, vraag dan gerust een plan op maat aan. Ook als u alleen met het openbaar vervoer wenst te reizen en/of u een rondreis wilt maken. Dan kunt u meerdere wandelgebieden bezoeken.

Wilt u liever wandelen én rondreizen?

38 wandelroutes uit reisverslagen

National Trails - meerdaagse routes

Wandelgidsen -en kaarten

Wandelvakanties

U kunt via de website allerlei mooie gebieden verkennen en zodoende zelf een wandelvakantie samenstellen maar er zijn ook overzichten beschikbaar met daarop een flink aantal wandelvakanties in Engeland, Wales en Schotland. U kunt enkele meerdaagse wandelroutes volgen zoals de West Highland Way in Schotland en het Pembrokeshire Coast Path in Wales waarbij u elke dag dus op een andere locatie overnacht. Ook kunt u bijvoorbeeld routes volgens in het eveneens bergachtige Lake District in noord Engeland, op het fraaie platteland van the Cotswolds of aan de Engelse zuidkust. Ook zijn er wandelvakanties waarbij u op één of enkele plekken overnacht en wandelingen maakt in de regio zoals in East Sussex en het Exmoor National Park:


Wandelen langs de kust van East Sussex, Engeland Wandelen in Snowdonia, Wales Wandelen in de hooglanden van Schotland

Wandelkaarten + apps

OS maps op de Ipone

Als u in Groot-Brittannië gaat wandelen dan wilt u uiteraard een gedetailleerde kaart meenemen, en dat kan zeker. De Ordnance Survey is een officiële organisatie die het Verenigd Koninkrijk in kaart brengt. Daarom kunt u van elk mogelijk gebied verschillende kaarten kopen. De meest gedetailleerde variant is de oranje Explorer Map. Hierop staan niet alleen de bekende wandelroutes maar ook andere wandelpaden, zeer geschikt als u in een bepaald gebied wilt lopen. Dit zijn papieren kaarten (ook geplastificeerde versies beschikbaar) maar bij aankoop van de nieuwe kaarten zit ook een gratis digitale versie die u kunt downloaden en gebruiken op uw telefoon.

Op het tabblad 'wandelen' in het reisverslag over North Yorkshire heb ik een uitleg geplaatst over het gebruik van de digitale versie in combinatie met gps: → wandelkaarten en navigatie


Niet in staat via de OS website te kopen?
Wandelkaarten - Nederlandse webshop

Overige websites

Hier ziet u enkele Britse websites met de nodige wandelroutes in Groot-Brittannië. 'Walking Englishman' is een website met veel routes in Engeland, bijvoorbeeld veel in Yorkshire. Op 'Walk Highlands' zijn routes te vinden in alle mogelijke gebieden binnen Schotland en daarnaast zijn er vele wandelingen te maken in National Trust gebieden of rondom National Trust - landgoederen.

Walking Englishman | National Trust Walks | IFootpath | Walk Highlands (Schotland)

Oefenen in Nederland

Als u voordat u de oversteek maakt om te gaan wandelen in Groot-Brittannië nog even wilt oefenen in Nederland, kijkt u dan bijvoorbeeld hieronder bij enkele websites.

Wandel.nl | Wandelmagazine | Klikprintenwandel | GPS Wandelingen