Vakantie in Argyll & Bute en de Hebriden

Loch Fyne in Argyll and Bute, Schotland

Wat is er te zien?

Kyles of Bute in Schotland

Argyll and Bute is een raadsgebied in het westen van het land. Het behoort tot de hooglanden van Schotland al zijn de landschappen hier over het algemeen wat minder bergachtig. Bergen zijn er wel degelijk, met name in het oostelijke deel waar ook het Argyll Forest Park gesitueerd is, een gebied dat onderdeel vormt van een nationaal park. Ook een aantal eilanden voor de westkust, genaamd de Binnen Hebriden (Inner Hebrides), horen bij het raadsgebied. Dit zijn onder andere Mull, Bute, Jura en Islay. Het eiland Arran hoort er officieel niet bij.

Voorbeelden van plaatsen op het vasteland zijn het havenstadje Oban, Inveraray en op het schiereiland Kintyre Campbeltown en Tarbert. Het grootste eiland is Isle of Mull en hier vindt u het kleurige dorpje Tobermory. De meest prominente plaats op het Isle of Bute is Rothesay. Voorbeelden van historische bezienswaardigheden in het gebied zijn Kilchurn Castle, Inveraray Castle, Iona Abbey en het nog oudere erfgoed in Kilmartin Glen.

Bezienswaardigheden - Argyll & Bute

Hotels, b&b's, vakantiehuizen en een autorondreis

Als u een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis zoekt in Argyll & Bute, kijkt u dan hieronder links. Daar kunt u zoeken in het gehele raadsgebied of op enkele specifieke locaties waaronder enkele stadjes, dorpen en ook eilanden. Daarnaast staat een autorondreis waarbij u het westen van Schotland zult bezoeken, inclusief Argyll en andere delen van de Highlands.

Bekijk enkele leuke plaatsen en eilanden

Oban Inveraray Tarbert

Isle of Bute Isle of Mull Isle of Jura

Met trein, vliegtuig of boot naar Argyll en de Hebriden

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar dit westelijke deel van Schotland te reizen. U kunt uiteraard met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 4,5 a 5 uur rijden, afhankelijk van uw eindbestemming. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 6 a 6,5 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Om op de eilanden te geraken - denk aan Mull, Islay, Bute en Arran - dient u uiteraard in Schotland nog een keer de veerboot te nemen. Kijk hier voor alle overtochten naar Mull, Islay, Bute en Arran. Het is in enkele gevallen overigens ook mogelijk om de gehele reis met het openbaar vervoer af te leggen. U zou namelijk met het vliegtuig naar Glasgow Airport kunnen gaan. Vanuit de stad vertrekken namelijk treinen naar Oban (voor Isle of Mull), Wemyss Bay (voor Isle of Bute ) en Ardrossan Harbour (voor Isle of Arran). Die treindiensten sluiten goed aan op de veerdiensten.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland Bus in Schotland Trein in Schotland