Bezienswaardigheden in Argyll & Bute

Kyles of Bute in Argyll and Bute, Schotland Inveraray Castle in Schotland Loch Fyne in Schotland Kilchurn Castle in Schotland Isle of Mull in Schotland Rondreis door de Westelijke Hooglanden en Argyll

De kaart van Argyll & Bute en de Inner Hebrides

Bekijk hier de interactieve kaart van het raadsgebied Argyll & Bute met ook de eilanden voor de westkust behorend tot de Inner Hebrides. Het eiland Arran behoort niet tot deze groep maar ziet u ook op de kaart. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Historische gebouwen, tuinen en natuur

Naast de prachtige landschappen en natuur zijn er ook een aantal historische locaties te bezoeken waaronder enkele oude iconische kastelen in mooie omgevingen en ook mooie tuinen. Een aantal locaties worden beheerd door de organisaties National Trust for Scotland (NTS) en Historic Environment Scotland (HS). Op de kaart ziet u ook nog enkele whiskystokerijen en het Scottish Sea life Sanctuary.

Kastelen:
Castle Stalker - Dunstaffnage Castle (HS) - Kilchurn Castle (HS) - Inveraray Castle - Carnasserie Castle (HS) - Castle Sween (HS) - Skipness Castle (HS) - Duart Castle

Andere historische gebouwen:
Ardchattan Priory (HS) - Inveraray Jail - Auchindrain Township - Dunadd Fort (HS) - Iona Abbey (HS) - The Hill House (NTS) - Mount Stuart

Tuinen:
Kinlochlaich House Gardens - Angus Gardens - An Cala - Archmaddy Castle Gardens - Arduaine Garden - Crarae Garden (NTS) - Benmore Botanic Garden - Linn Botanic Garden - Glenarm


Bezoekerspassen kopen voor Historic Environment Scotland, etc...

Argyll & Bute

Het raadsgebied Argyll and Bute ligt in west Schotland en behoort tot de Highlands. Het landschap hier is echter lang niet overal bergachtig maar op zijn minst wel zeer heuvelachtig. De bekendste plaats is ongetwijfeld kleine havenstadje Oban, bijgenaamd 'Gateway to the Isles' en dat is omdat hier veerdiensten naar verschillende eilanden vertrekken. Daarover meer in het volgende hoofdstuk. Het gebied is dunbevolkt en de andere plaatsen zijn nog een stuk kleiner. Op (bij) het langwerpige schiereiland Kintyre liggen bijvoorbeeld Tarbert en Campbeltown en verder landinwaarts Inveraray. Dat is gesitueerd aan de westoever van Loch Fyne en heeft ook twee bezienswaardigheden waaronder het fraaie kasteel. Het dorpje Crinan is gesitueerd aan de westkust en is vooral bekend omdat dit het westelijke uiteinde vormt van het Crinan Canal. Dat is een mooie vaarroute van de Sound of Jura naar Loch Gilp, langs verschillende sluizen en bruggen.

Vanzelfsprekend kunt u hier genieten van de prachtige landschappen. Er zijn heuvels, bossen, open gebieden, verschillende meren (en zeemeren) en ook een behoorlijk lange kustlijn met vele inhammen en baaien. Daarnaast heeft Argyll & Bute ook nog een aantal historische bezienswaardigheden. Een beroemde historische locatie is het Dunadd Fort, de kroningsplaats van de koningen van Dalriada. U vindt de plek in Kilmartin Glen waar nog meer oude locaties uit de IJzertijd te zien zijn. Ook zijn er enkele kasteelruïnes te zien waarvan Kilchurn Castle aan het noordelijke uiteinde van Loch Awe het meest in het oog springt. Het eveneens bijzonder fraai gesitueerde Castle Stalker in Loch Linnhe is helaas gewoonlijk niet open voor bezoekersmaar is van een afstand wel te zien. Overigens: op de kaart ziet u dat in het oosten het Loch Lomond & the Trossachs National Park ligt maar dat wordt op een andere pagina al uitvoeriger behandeld. Daar ligt bijvoorbeeld het Argyll Forest Park waar u ook een paar mooie tuinen kunt bezichtigen zoals de botanische tuinen van Lin en Benmore. Zoals u op de kaart kunt zien, zijn er in andere delen van het raadsgebied, met name aan of vlakbij de kust, nog meer tuinen om te bekijken.

Enkele vakantiebestemmingen:

Oban Inveraray Crinan

groen vlak Tarbert groen vlak

Inner Hebrides

De westkust van Schotland is bijzonder geaccidenteerd met allerlei baaien, inhammen en tevens een behoorlijk aantal eilanden. Dit zijn de Inner Hebrides, de binnenste ring van de Hebriden. Er is namelijk ook een buitenste ring waar bijvoorbeeld het grote Lewis onderdeel van uitmaakt. Het eveneens grote Isle of Skye hoort overigens ook tot deze Binnen Hebriden maar dat wordt op een aparte pagina behandeld. Vanuit het eerder genoemde havenstadje Oban aan de kust van Argyll & Bute kunt u met de boot naar het kleine Lismore maar ook naar het grote Isle of Mull. Dat is deels bergachtig, heeft prachtige kusten en ligt ook nog eens pal tegenover het kleine Iona, een enorm belangrijke plek voor het Christendom in Groot-Brittannië. Op Mull vindt u bijvoorbeeld ook het mooi gesitueerde Duart Castle en het kleurige dorpje Tobermory.

Ook Islay is behoorlijk groot maar niet zo bergachtig. U kunt er komen met de boot vanuit Kennacraig, vlakbij Tarbert. Ook dit eiland heeft historisch belang omdat het de zetel was van de Lordship of the Isles, de heersers van de Hebriden. Tegenwoordig is het waarschijnlijk bekender vanwege de whisky. U kunt er verschillende whiskystokerijen bezichtigen (en proeven). Recht tegenover Islay ligt het meer bergachtige Jura dat minder bewoners en een meer afgezonderd karakter heeft. Hier heeft de beroemde auteur George Orwell '1984' geschreven, één van zijn meesterwerken. Isle of Bute is wat kleiner en ligt niet voor de westkust maar in de Clyde ten zuiden van het raadsgebied. Het bevindt zich ook zeer dicht bij het vasteland. Het is voornamelijk heuvelachtig met mooie kusten en enkele bezienswaardigheden. Denk aan het historische landhuis Mount Stuart. Rothesay is verreweg de grootste plaats. Daar komt ook de veerboot uit vanuit Wemyss Bay. Op de kaart ziet u ook Arran liggen. Dat wordt niet tot de Hebriden gerekend maar staat er gemakshalve wel bij. Het eiland is in het noorden zeer bergachtig en heeft ook enkele historische bezienswaardigheden zoals Brodick Castle en ook prehistorische locaties als de steencirkels van Machrie Moor. Brodick is de grootste plaats en daar komt ook de boot aan vanuit Ardrossan.

De eilanden:

Isle of Mull Isle of Jura Isle of Bute

groen vlak Isle of Arran groen vlak

Terug naar:

→ Argyll & Bute