Reisverslagen van Groot-Brittannië

Reisverslag van Devon en Cornwall

Verslagen van rondreizen in Engeland

Op de volgende tabbladen kunt u enkele vrij recente reisverslagen lezen van rondreizen in Engeland. Die zijn per trein (en stukjes bus) gemaakt maar dat kan uiteraard net zo goed per auto wanneer u nog meer vrijheid heeft. Als u van wandelen houdt dan komt dat goed uit want er komen vele mooie wandelroutes aan bod in nationale parken zoals het Peak District, Lake District, Yorkshire Dales, North York Moors, Exmoor maar ook in andere gebieden zoals in de schilderachtige Cotswolds en langs de zeer fraaie kusten van Devon, Cornwall, Norfolk en East Sussex. Ook leest u over het bezoeken van steden als Bath, Cambridge, Shrewsbury, York, kleinere stadjes als Rye, Canterbury, Whitby, Warwick en Buxton, en mooie kustplaatsen als Weymouth, Dartmouth, Looe, Robin Hood's Bay en Cromer. Als u op basis van één van deze reisverslagen van Engeland een dergelijke vakantie wilt meemaken dan is het ook mogelijk om een plan op maat te krijgen. Of het nu met de auto of geheel per openbaar vervoer is. Maar lees toch vooral verder op de volgende tabbladen.

April/mei 2018 - Peak District en Warwickshire

Een rondreis langs vier bestemmingen waarvan twee in het Peak District National Park, één in Milton Keynes in Buckinghamshire en twee in het graafschap Warwickshire. Tijdens deze rondreis leest u over mogelijkheden om te wandelen in prachtige heuvelachtige gebieden met uitzichten die er mogen wezen maar ook fraaie dorpjes en stadjes. Denk aan plaatsen als Buxton en Bakewell, een historische attractie in de vorm van het indrukwekkende Chatsworth House en de route over de Great Ridge.

Ik besteedde ook tijd in de fraaie historische stadjes Warwick en Stratford-upon-Avon en aan twee van de meer bekende historische bezienswaardigheden in de regio, namelijk Bletchley Park dat zo'n grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog en het middeleeuwse Warwick Castle, het mooiste oude kasteel dat ik ooit gezien heb. De laatste dag werd nog kort besteed in het British Museum maar dat is niet in het verslag opgenomen. Wel een aanrader overigens als u Londen gaat bezoeken.

9 dagen Peak District en Warwickshire

Mei 2017 - Devon en Cornwall

Een rondreis langs 6 locaties in de graafschappen Devon en Cornwall, het uiterste zuidwesten van Engeland. Het is een gebied met prachtige kustgebieden, honderden kilometers aan wandelpaden langs het South West Coast Path, leuke kustplaatsen en slechts een paar steden. Ik heb ook verschillende langere wandelroutes gelopen en daar vindt u ook de nodige informatie over.

Deze vakantie ging naar Torquay aan de Engelse Riviera, een gebied in het zuiden van Devon, inclusief uitstapje naar Dartmouth. Vervolgens naar Lynton aan de noordkust, onderdeel van het fraaie Exmoor National Park, mooi wandelgebied. Een dagje Exeter, de kathedraalstad. Vervolgens kwam Cornwall aan bod: eerst Looe aan de zuidkust, inclusief wandeling naar het mooie vissersdorpje Polperro. Daarna kwam Penzance en heb ik ook gewandeld op het ruige schiereiland Penwith. Tot slot volgde Newquay aan de noordkust, wederom geflankeerd door een prachtige kust, waaronder Carnewas en de Bedruthan Steps.

13 dagen Devon en Cornwall

September 2016 - Lake District en Hadrian's Wall

Een vakantie in het bergachtige Lake District National Park in noordwest Engeland. Dit is één van de meest populaire wandelgebieden van het land en dat komt door de afwisseling van bergen, heuvels, dalen, kleine dorpen en uiteraard een aantal fraaie meren. De reis er naartoe ging per trein en bus. In het park zelf kun je prima gebruik maken van verschillende frequent rijdende bussen. Althans als u net als ik gebruik maakt van het openbaar vervoer. Het spreekt voor zich dat u de reis ook met de auto kunt maken.

Ik verbleef op drie verschillende locaties, namelijk drie nachten in Keswick in het noorden, bij Derwentwater. Vervolgens een dag in Grasmere, in het hart van het nationale park en daarna nog drie dagen in Ambleside dat vlakbij Lake Windermere is gesitueerd. Het dorpje Hawkshead en het prachtige Great Langdale stonden ook op het programma. De laatste dag heb ik wederom wandelend doorgebracht buiten het park, langs Hadrian's Wall, het romeinse werelderfgoed van Northumberland.

10 dagen Lake District en Hadrian's Wall

Mei 2016 - Cotswolds, Shropshire en Norfolk

Een reis per trein naar mooie westelijke en oostelijke regionen van Engeland. Afgezien van de Cotswolds dat een buitengewoon geliefd en populair landelijk gebied is met prachtige pittoreske dorpjes en stadjes staan de andere gebieden minder bekend als vakantieoorden, althans niet hier in Nederland en België. Dat is ook precies de reden waarom ik ook die regionen wilde bezoeken vooral ook omdat het zogenaamde Areas of Outstanding Natural Beauty zijn, mooie natuurlijke landschappen met ook de nodige leuke en mooie plaatsen.

Na een dag in de grote stad Londen begon de expeditie dus in de Cotswolds, veelal wandelend langs haar vele 'picture perfect' dorpen en gehuchten. Herefordshire en Shropshire kent ook fraaie stadjes met de zo karakteristieke zwart-witte houten vakwerkhuizen. De Norfolk Coast heeft eveneens mooie stadjes met een totaal ander bouwstijl, zoals bijvoorbeeld de gekleurde huisjes en de facades met een relief van losse stenen.

12 dagen Cotswolds, Shropshire en Norfolk

September 2015 - North Yorkshire

Een reis per trein door North Yorkshire, noord Engeland. Vanzelfsprekend kunt u de route ook gewoon per auto afleggen. Dat geldt in principe voor alle reisverslagen. De treinreizen in dit gebied zijn echter wel de moeite waard. De spoorlijn tussen Settle en Carlisle wordt zelfs beschouwd als de mooiste van Engeland. En dat kan ik beamen.

Het graafschap North Yorkshire staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en ook om de stad York, misschien wel 's lands mooiste historische stad. Ik wilde de verschillende regio's binnen dit gebied zien dus heb ik op verschillende locaties overnacht. Eerst in het North York Moors National Park in het oosten, inclusief het prachtige kustgebied, daarna in de stad York en vervolgens in het westelijke gedeelte van het graafschap, namelijk de Yorkshire Dales.

De verblijfplaatsen waren: Scarborough, Whitby, Ainthorpe (Danby), York, Giggleswick (Settle) en Garsdale Head.

10 dagen NY Moors en Yorkshire Dales

April 2015 - Zuid Engeland

Een reis per trein door het zuiden van Engeland met uitzondering van de stad Cambridge dat meer in het oosten ligt. U kunt het traject uiteraard net zo goed met de auto afleggen.

De rondreis ging eerst langs het historische stadje Canterbury in Kent, bekend van zijn schitterende kathedraal (werelderfgoed). Daarna een verblijf in Hastings aan de de kust van East Sussex. Lees over korte uitstapjes naar het prachtige kleine stadje Rye, het beroemde slagveld van Hastings in Battle en als hoogtepunt de wandeling langs de prachtige witte kliffen genaamd de Seven Sisters. Vervolgens naar Weymouth in Dorset en de eveneens bezienswaardige Jurassic Coast (ook werelderfgoed). Daarna met de trein het binnenland weer in, naar de befaamde historische stad Bath, wederom werelderfgoed, dat onder andere bekend is vanwege zijn Romeinse Baden en 'Georgian' architectuur. Afsluitend een bezoek aan de bekende universiteitsstad Cambridge:

9 dagen Kent, Sussex, Dorset en Bath