Op vakantie in Schotland

Vakantie in de Scottish Borders Vakantie in Edinburgh, Schotland Vakantie in Argyll and Bute, Schotland Vakantie in de Western Highlands, Schotland Vakantie in de Cairngorms Vakantie op Skye, Schotland

Introductie, accommodaties en vakanties

Aberdeenshire in Schotland

Schotland is niet heel erg veel kleiner dan Engeland maar er wonen wel veel minder mensen en dat komt door de geografie van het land. Het is grotendeels bergachtig en anders wel heuvelachtig. De enige delen van het land waar het vlakker is liggen dan ook de grote steden Glasgow, Edinburgh en ook het wat kleinere Aberdeen. De Highlands omvatten een groot gebied in het westelijke en centrale deel van Schotland waaronder de twee grote nationale parken. De Southern Uplands is het heuvelachtige gebied dat het gehele zuidelijke deel van het land omvat. Voor de westkust vindt u een aantal eilanden die tot de Hebriden behoren, zoals Skye, Mull en Lewis. De eilandengroepen Orkney en Shetland zijn gesitueerd in het verre noorden.

Hotels en vakantiehuizen in Schotland

Autovakanties naar Schotland

Treinrondreizen door Groot-Brittannië

Wandelvakanties in Schotland

Zuid Schotland - Southern Uplands

Het zuiden van Schotland bestaat uit de Southern Uplands, de geografische benaming van het heuvelachtige zuidelijke deel van het land. Het stuk dat grenst aan Engeland. In het zuidoosten vindt u de Scottish Borders, een bijzonder fraai gebied met veel historische bezienswaardigheden in de vorm van oude abdijruïnes en stijlvolle kastelen en landhuizen. Zuidwest Schotland is eveneens zeer heuvelachtig en heeft daarnaast ook een zeer uitgestrekte kustlijn en de nodige natuurgebieden. Dumfries and Galloway is hier het grootste raadsgebied. Het noordelijk gelegen Ayrshire is dichter bevolkt. Kijk hieronder voor meer info per gebied:

Scottish Borders groen vlak Dumfries and Galloway

Central Lowlands

De Central Lowlands is de benaming van de vlakkere, centraal gelegen gebieden van Schotland. Dat omvat de grote steden en onder andere de raadsgebieden Fife en Perth & Kinross (deels). In deze regio vindt u Edinburgh, de prachtige historische hoofdstad van het land en ook Glasgow, de grootste stad van Schotland. Voorbeelden van andere in het oog springende plaatsen zijn Stirling en het kuststadje St Andrews. Kijk hieronder voor meer info per gebied:

Edinburgh Glasgow Fife

The Highlands - centraal, west en noord Schotland

The Highlands is de bergachtige regio in het westelijke, centrale en noordelijke deel van Schotland. Het bestaat uit de Grampian Mountains waar u het Cairngorms National Park, het Loch Lomond & the Trossachs National Park en het minder bergachtige Argyll and Bute zult vinden. Verder noordwaarts vindt u de North West Highlands, een nog dunbevolkter gebied met ook een uitgestrekte geaccidenteerde kustlijn. In deze regio ligt bijvoorbeeld ook de brede Great Glen, het mythische Loch Ness en het ruige Assynt. U ziet hieronder ook het eiland Skye staan. Dat is ook zeer bergachtig en is gewoon rechtstreeks met de auto te bereiken omdat het via een brug is verbonden met het vasteland. Kijk hieronder voor meer info per gebied:

Argyll and Bute West Highlands Great Glen

Isle of Skye Noordelijke hooglanden van Schotland Cairngorms

groen vlak Aberdeenshire groen vlak

Eilanden - Hebriden, Orkney en Shetland

Schotland telt vele eilanden en eilandengroepen. In het westen vindt u de Inner Hebrides, de binnenste ring eilanden waaronder het deels bergachtige Mull, Islay dat bekend staat om haar whiskystokerijen en het nog minder bevolkte Jura. Samen met Arran worden deze eilanden behandeld op de pagina van 'Argyll & Bute'. Het grote Isle of Skye behoort ook tot deze eilandengroep maar heeft haar eigen pagina. De Outer Hebrides liggen nog eind verder uit de kust. Het grootste 'lid' is Lewis dat overigens vastzit aan het bergachtige Harris. Daarnaast zijn er ook nog twee noordelijke eilandengroepen, namelijk Orkney en Shetland. Hier vindt u ook rust maar ook zeker het nodige prehistorisch erfgoed om te bezichtigen. Kijk hieronder voor meer info per gebied:

Argyll and Bute Isle of Skye Outer Hebrides

groen vlak Orkney groen vlak