Vakantie in Oost Schotland

Loch Tummel in Perth and Kinross, Schotland

Wat is er te zien?

Het vissersdorpje Crail in Fife, Schotland

Oost Schotland is geen specifieke benaming van een regio maar slaat in dit geval op de raadsgebieden Fife, Angus en Perth & Kinross. Het landschap hier in het oosten is een stuk vlakker dan in het westen al geldt dat zeker niet voor alle delen. Hoe verder u landinwaarts gaat, hoe heuvelachtiger het wordt, uitgezonderd de Lomond Hills.

Fife en Angus grenzen aan zee en daar vindt u kuststadjes -en dorpen als St Andrews, Crail, Arbroath en Montrose maar ook wandelpaden langs de kust. Verder landinwaarts vindt u de stad Dundee en het wat kleinere Perth. Daarna beginnen de echte natuurgebieden zoals het Tay Forest Park, het gebied rond Loch Tummel en Glen Lyon. In dit gebied liggen kleinere plaatsen als Pitlochry en Aberfeldy. Voorbeelden van bezienswaardigheden in de regio zijn Dunfermline Palace, Glamis Castle, Dewar's World of Whisky en Blair Castle.

Bezienswaardigheden in Fife & Angus

Bezienswaardigheden in Perth & Kinross

Voorbeelden van enkele leuke plaatsen

St Andrews Perth Pitlochry

Hotels, b&b's en vakantiehuizen

Als u een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis zoekt in Fife, Angus of Perth & Kinross, kijkt u dan op onderstaande pagina. Daar kunt u zoeken per raadsgebied of wat specifieker in één van de stadjes en dorpen.

Hotels in Perthshire, Schotland GB


Autovakanties en treinrondreizen in Schotland

Misschien wilt u meerdere delen van dit deel van het land bezoeken. De eerste is een autorondreis door Oost Schotland waarbij u bijvoorbeeld de kustgebieden kunt bezichtigen, kastelen kunt kijken en ook het bergachtige Cairngorms National Park in kunt. De tweede variant is een treinrondreis door verschillende delen van het land waaronder de Hooglanden maar ook Perth & Kinross.

Angus Highlands

Mogelijkheden om naar oost Schotland te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar dit oostelijke deel van Schotland te reizen. U kunt uiteraard met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 3 a 3,5 uur rijden, afhankelijk van uw eindbestemming. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 5 a 6 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Het is eventueel ook mogelijk om met het vliegtuig te gaan, met name als u naar een plaats op vakantie gaat die een treinstation heeft zoals Pitlochry of Perth. Voor de hand ligt dan een vlucht naar Edinburgh Airport aangezien u dan de minste reistijd heeft. Vanaf de luchthaven kunt u met bus of tram naar het centrum van de hoofdstad van Schotland reizen en daarna overstappen op de directe trein naar één van beide plaatsen. Als u naar Pitlochry wilt dan is een vlucht naar het Inverness Airport bijvoorbeeld ook een mogelijkheid.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland Bus in Schotland Trein in Schotland