Vakantie in Ierland en Noord-Ierland

De kust van County Kerry in Zuidwest Ierland

Algemeen

Antrim Coast and Glens in Noord-Ierland

Te beginnen met Noord-Ierland. Dit is één van de vier landen van het Verenigd Koninkrijk en heeft als hoofdstad Belfast, verreweg de grootste plaats in het land. Het heeft minder dan twee miljoen inwoners en herbergt ook veel natuurlijke schoonheid in de vorm van enkele zogenaamd Areas of Outstanding Natural Beauty zoals de Mourne Mountains en de Antrim Coast & Glens. Het ligt geografisch zeer dicht bij de zuidwestkust van Schotland.

Ierland heeft meer dan 6 miljoen inwoners maar is dan ook een heel stuk groter en ook dunner bevolkt. De uitzondering is de relatief enorm grote stad Dublin aan de oostkust. Dit land hoort dus niet bij de UK. Ook hier is veel natuurlijke schoonheid in de vorm van de nodige bergen maar ook prachtige kusten. Befaamd zijn bijvoorbeeld de schiereilanden van County Kerry en de kliffen in Clare en Donegal. Het Wicklow Mountains National Park ligt overigens in het oosten, niet ver van de hoofdstad.

Autovakanties naar Ierland

Wandelvakanties in Ierland

Noord-Ierland

Wicklow Mountains National Park in Oost Ierland

Down & Antrim
De twee oostelijke graafschappen van Noord-Ierland dat meerdere mooie natuurgebieden kent zoals de Antrim Coast & Glens, de Causeway Coast en de Mourne Mountains. Daarnaast ligt hier ook Belfast, de hoofdstad van het land.


Het oosten van Ierland

Dublin & Wicklow
Twee graafschappen in het oosten van Ierland waar ook de grote hoofdstad Dublin. In dit gebied vindt u ook het Wicklow Mountains National Park.


Tipperary & Waterford
County Waterford ligt in het zuidelijke kustgebied en is deels bergachtig. Hier ligt de ook gelijknamige stad, niet ver zee. County Tipperary ligt meer in het midden van het land en kent vele heuvels en veel kleinere stadjes.


West Ierland

Cork, de tweede stad van Ierland

Cork & Limerick
Dit is zuidwest Ierland waarvan County Cork een stuk groter is dan County Limerick. Naast mooie kustgebieden, ruige schiereilanden en kleinere stadjes vindt u hier ook twee steden, namelijk Limerick en Cork, de tweede stad van het land.

Kerry
De absolute zuidwesthoek met kleinere stadjes als Killarney en Tralee en dunbevolkte heuvelachtige schiereilanden. Ook ligt hier het Killarney National Park.

Galway & Clare
Een rustig gebied in het westen met kleinere stadjes en het grotere Galway. Daarnaast liggen hier ook twee nationale parken, namelijk Connemara en het typische landschap van the Burren.

Mayo & Sligo
Wederom een dunbevolkt gebied met kleinere plaatsen als Westport en Sligo. Hier vindt u ook Achill Island en het Ballycroy National Park.

Donegal & Leitrim
Deze twee graafschappen liggen in noordwest Ierland en hebben ruige kusten, bergen, heuvels en kleine stadjes zoals Letterkenny, Bundoran en Carrick-on-Shannon. Ook ziet u hier het schiereiland Innishowen en het Glenveagh National Park.