Vakantie in de Western Highlands

Pass of Glencoe in de Western Highlands, Schotland

Wat is er te zien?

Luss en Loch Lomond in de Highlands van Schotland

De Western Highlands zijn een onderdeel van de bergachtige hooglanden van Schotland. Deze pagina gaat het over het Loch Lomond & the Trossachs National Park en het noordelijker gelegen gebied rondom Glen Coe. Hier vindt u ook de hoogste berg van het land, namelijk de Ben Nevis en de West Highland Way.

Het nationale park is enerzijds vernoemd naar Loch Lomond, samen met Loch Ness het grootste meer van Schotland en anderzijds naar The Trossachs. Dit is het oostelijke deel van het park en hier liggen verschillende kleinere meren en bosrijke berglandschappen. Voorbeelden van plaatsen in het park zijn Luss, Drymen en Callander.

Het gebied 'Ben Nevis & Glen Coe' is ook bergachtig maar het landschap voelt wat ruiger aan en heeft minder begroeiing. Hier niet ver vandaan vindt u het stadje Fort William, de grootste plaats in de omgeving en gelegen aan Loch Linnhe.

Bezienswaardigheden - Western Highlands

Hotels, b&b's, vakantiehuizen en een wandelvakantie

Als u een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis zoekt in de Westelijke Hooglanden, kijkt u dan op onderstaande pagina. Daar kunt u zoeken per raadsgebied of wat specifieker in één van de stadjes en dorpen. Misschien wilt u wel wandelend dit gebied verkennen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een wandelvakantie langs de West Highland Way te boeken.


Graag op rondreis door de Western Highlands?

Rondreizen door de Highlands of Scotland kan ook. De linker variant is een autorondreis door dit deel van de Hooglanden en naar het westelijker gelegen Argyll waar u de kust ook nog kan opzoeken. De rechter variant is een rondreis met de trein. In dit gebied zijn namelijk ook enkele prachtige spoorlijnen waar u van schitterende uitzichten kunt genieten. Het aantal bestemmingen is dan uiteraard wel een stuk beperkter.

Bekijk enkele leuke plaatsen

Luss Balmaha Callander

Killin Glencoe Fort William

Met trein, vliegtuig of boot naar de Western Highlands

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar dit deel van de Hooglanden van Schotland te reizen. U kunt uiteraard met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 3,5 a 5 uur rijden, afhankelijk van uw eindbestemming. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 5 a 7 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Als u eerst de grote stad wilt bezoeken en daarna met de trein het gebied wilt verkennen dan kunt u ook een vlucht nemen naar Glasgow Airport. Vanaf de luchthaven kunt u relatief snel met de bus naar het centrum van de stad afreizen. De spoorlijn van Glasgow langs Loch Lomond, via Fort William naar Mallaig is één van de mooiste van de wereld. De treinreis naar Fort William duurt ongeveer 3 uur 45 minuten.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland Bus in Schotland Trein in Schotland