Het dorpje Luss aan Loch Lomond in Schotland

Luss langs Loch Lomond in Schotland Boeken Luss langs Loch Lomond in Schotland Rowardennan bij Loch Lomond in Schotland Ben Lomond in Schotland Het dorpje Tarbet bij Lomond Lomond in Schotland Loch Long in Schotland Loch Fyne in Schotland Inveraray Castle in Schotland Rondreis door de Westelijke Hooglanden en Argyll Rondreis door de Highlands, Skye en Loch Ness

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenLuss aan Loch Lomond in Schotland

Luss is een klein geconserveerd dorp in de hooglanden van Schotland en ligt aan de westoever van het grote Loch Lomond. Dit bevindt zich in het gelijknamige bergachtige nationale park. U vindt hier een bezoekerscentrum en u kunt u er ook meegaan op verschillende boottochten op het grote meer. Er is bijvoorbeeld ook een waterbus waardoor u naar andere locaties langs Loch Lomond kunt reizen waaronder Tarbet in het noorden en Rowardennan aan de oostoever. Wat verder weg zijn nog meer mooie meren. Denk aan Loch Long, Loch Goil en nog iets verder Loch Fyne. Daar treft u ook Inveraray Castle in het gelijknamige stadje. De meren van de Trossachs bevinden zich hemelsbreed ook zeker in de buurt al is de reistijd een stukje langer omdat je om het grote Loch Lomond heen moet rijden. Niet heel ver van hier zijn ook een paar andere bezienswaardigheden zoals in en bij Helensburgh. Daar kunt u The Hill House bezichtigen, een meesterwerk van de beroemde Charles Rennie Mackintosh. Daar vlakbij ligt tevens de tuin Glenarm. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, b&b's en vakantiehuizen in Luss.

Wandelen in en bij Luss

Het nationale park is natuurlijk een mooi gebied om te wandelen. In deze plaats kunt u onder andere de korte Luss Heritage Trail volgen en Beinn Dubh opwandelen. Daarnaast kunt u ook per boot of waterbus naar Inchcailloch island voor een wandeling op dit eiland dat deel uitmaakt van het Loch Lomond National Nature Reserve. Aan de andere kant van de oever vindt u ook Ben Lomond, een populaire berg waar u op kunt wandelen. Dat is vlakbij Rowardennan waar u dus ook met de waterbus kunt komen. Langs deze oostoever vindt u ook het pad van de West Highland Way.

Routes rond Luss, Balmaha en Drymen


De locatie van Luss

Enkele bestemmingen in de buurt

Balmaha Callander Inveraray

Mogelijkheden om naar Luss te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Luss te reizen. U kunt uiteraard met de auto naar Schotland gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 3 uur 45 minuten rijden. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 5 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Er is geen treinstation in het dorp maar u kunt wel gebruik maken van de bus, bijvoorbeeld naar Glasgow, Balloch, Helensburgh en Inveraray. Daarnaast kunt u in Luss ook gebruik maken van de waterbus die langs verschillende plaatsen langs Loch Lomond vaart. Vanuit dit dorp kunt u direct naar Balloch, Balmaha en Rowardennan. Kijk hier voor de dienstregelingen van de waterbus.


Veerboot naar Engeland Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over de Western Highlands
→ Hotels en vakantiehuizen in de Western Highlands
→ Bezienswaardigheden in de Western Highlands