Vakantie op Orkney en Shetland

Het havendorp Lerwick op de Shetland eilanden in Schotland

Wat is er te zien?

Deze Schotse eilandengroepen bevinden zich in het uiterste noorden en bestaan dus elk uit verschillende eilanden. Het grootste exemplaar wordt aangeduid als 'Mainland' (vasteland). Orkney ligt overigens relatief dicht bij de noordkust van Schotland. Shetland ligt echter een heel stuk noordelijker, ongeveer tussen Noorwegen en de Faroer eilanden. De eilanden zijn niet bergachtig, hooguit ten dele heuvelachtig en vaak relatief vlak. Wel zijn er op een aantal plaatsen ruige kusten met hoge kliffen en ook de nodige natuurreservaten, met name voor vogels. Naast de rust en alle natuurlijke schoonheid zijn er ook een aantal historische bezienswaardigheden uit een ver verleden. In Orkney behoren ze zelfs tot het werelderfgoed. Dit zijn onder andere de Ring of Brodgar en de nederzetting Skara Brea. De grootste plaats op het eiland is het havenstadje Kirkwall. Verreweg het grootste stadje op Shetland is Lerwick.

Steencirkel op Orkney Hotel in Schotland


Natuur op Shetland Cottage in Schotland

Mogelijkheden om naar Orkney en Shetland te reizen

Hoe kunt u naar deze eilandengroepen reizen? U zult eerst vanuit Nederland of België op het vasteland van Schotland moeten zien te komen. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle in Noordoost Engeland neemt. Een andere mogelijkheid is een veerdienst naar Hull dat twee uur rijden zuidelijker ligt. Er is een overtocht vanuit Rotterdam en ook vanuit Zeebrugge.

Vanuit de haven van Aberdeen aan de Schotse oostkust vertrekken veerboten naar Kirkwall op Orkney en Lerwick op Shetland. Dat is overigens dezelfde boot, die dus via Orkney naar Shetland vaart. De overtocht naar Kirkwall duurt 6 uur, naar Lerwick nog eens bijna 8 uur langer. Kijk hier voor de overtochten van Aberdeen naar Kirkwall en Lerwick. Het is misschien logisch om de reis met de auto af te leggen maar met het openbaar vervoer kan ook. Zo kunt u bijvoorbeeld het vliegtuig pakken naar Aberdeen Airport. Vervolgens neemt u de bus naar de stad, een ritje van een half uur.

Als u van plan bent naar Orkney te gaan dan kunt u ook de boot naar Stromness nemen. Die veerdienst vertrekt vanuit Scrabster. Deze haven is echter wel helemaal aan de noordkust van Schotland gesitueerd en dat is dus wel een paar uur langer rijden. De overtocht is met 1,5 uur echter wel een heel stuk korter. Kijk hier voor de overtocht van Scrabster naar Stromness. Wilt u wederom het hele traject met het openbaar vervoer doen dan is dat ook mogelijk. U kunt dan bijvoorbeeld het vliegtuig pakken naar Inverness Airport, dan met de bus naar de gelijknamige stad en vervolgens in meer dan 3,5 uur met de trein naar Thurso gaan.


Loket in Schotland Cottage in Engeland