Vakantie op Orkney en Shetland

Het havendorp Lerwick op de Shetland eilanden in Schotland

Wat is er te zien?

De Okrney eilanden in Schotland

Deze Schotse eilandengroepen bevinden zich in het uiterste noorden en bestaan dus elk uit verschillende eilanden. Het grootste exemplaar wordt aangeduid als 'Mainland' (vasteland). Orkney ligt overigens relatief dicht bij de noordkust van Schotland. Shetland ligt echter een heel stuk noordelijker, ongeveer tussen Noorwegen en de Faroer eilanden.

De eilanden zijn niet bergachtig, hooguit ten dele heuvelachtig en vaak relatief vlak. Wel zijn er op een aantal plaatsen ruige kusten met hoge kliffen en ook de nodige natuurreservaten, met name voor vogels. Naast de rust en alle natuurlijke schoonheid zijn er ook een aantal historische bezienswaardigheden uit een ver verleden. In Orkney behoren ze zelfs tot het werelderfgoed. Dit zijn onder andere de Ring of Brodgar en de nederzetting Skara Brea. De grootste plaats op het eiland is het havenstadje Kirkwall. Verreweg het grootste stadje op Shetland is Lerwick.

Bezienswaardigheden - Orkney eilanden

Bezienswaardigheden - Shetland eilanden

Hotels, vakantiehuisjes en vakanties

Hotels op Orkney, Schotland Loch Lomond in de hooglanden van Schotland Bridge of Orchy in de hooglanden van Schotland

Mogelijkheden om naar Orkney en Shetland te reizen

Er zijn verschillende manieren om naar de Orkney en Shetland eilanden te reizen. U kunt vanzelfsprekend met de auto op pad gaan. U zult eerst vanuit Nederland (of België) op het vasteland van Schotland moeten zien te komen. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 5 uur rijden naar de haven van Aberdeen of 7,5 uur naar de haven van Scrabster. Daarover dadelijk meer. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog respectievelijk 7 of 10 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Vanuit de haven van Aberdeen aan de Schotse oostkust vertrekken veerboten naar Kirkwall op Orkney en Lerwick op Shetland. Dat is overigens dezelfde boot, die dus via Orkney naar Shetland vaart. De overtocht naar Kirkwall duurt 6 uur, naar Lerwick nog eens bijna 8 uur langer. Kijk hier voor de overtochten van Aberdeen naar Kirkwall en Lerwick. Het is misschien logisch om de reis met de auto af te leggen maar met het openbaar vervoer kan ook. Zo kunt u bijvoorbeeld het vliegtuig pakken naar Aberdeen Airport. Vervolgens neemt u de bus naar de stad, een ritje van een half uur.

Als u van plan bent naar Orkney te gaan dan kunt u ook de boot naar Stromness nemen. Die veerdienst vertrekt vanuit Scrabster bij Thurso. Deze haven is echter wel helemaal aan de noordkust van Schotland gesitueerd en dat is dus wel een paar uur langer rijden. De overtocht is met 1,5 uur echter wel een heel stuk korter. Kijk hier voor de overtocht van Scrabster naar Stromness. Wilt u wederom het hele traject met het openbaar vervoer doen dan is dat ook mogelijk. U kunt dan bijvoorbeeld het vliegtuig pakken naar Inverness Airport, dan met de bus naar de gelijknamige stad en vervolgens in meer dan 3,5 uur met de trein naar Thurso gaan.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland Bus in Schotland Trein in Schotland