Vakantie in het Cairngorms National Park

Het Cairngorms National Park, Schotland

Wat is er te zien?

Blair Castle in de Cairngorms, Schotland

Het Cairngorms National Park is het grootste en tevens ruigste nationale park van Groot-Brittannië. Het bevindt zich in centraal Schotland. Het is een bergachtig gebied met een deels toendra-achtig landschap, met bos en met de meeste van 's lands hoogste bergen. Cairn Gorm is er één van, hier kunt u overigens ook met een speciaal treintje op komen. Hier in de buurt vindt u het populaire verblijfsoord Aviemore en bijvoorbeeld ook het Highland Wildlife Park. Met name in het noordoosten kunt u ook nog eens whiskystokerijen bezoeken.

Het nationale park bestaat in feite uit twee delen, namelijk de Cairngorm Mountains en Royal Deeside. Dit tweede gebied vindt u in het zuidoosten. Dit gebied ligt rond de rivier de Dee en hier vindt u onder andere het koninklijke Ballater Castle, het dorp Breamar en Ballater, het meest toeristische plaatsje in dit gebied. Aan de zuidelijke rand van het nationale park ligt het eveneens toeristische Pitlochry, vlakbij het mooie Blair Castle.

Bezienswaardigheden in de Cairngorms

Hotels, b&b's en vakantiehuizen

Als u een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis zoekt in de Cairngorms kijkt u dan op onderstaande pagina. Daar kunt u zoeken in het hele nationale park of wat specifieker in één van de dorpen. Boek een hotel in één van de bekende uitvalsbasis of neem een huisje op een nog rustigere locatie.

GB

Graag op rondreis door de Cairngorms en omstreken?

Wilt u nog meer van Schotland zien behalve dit ruige nationale park? Misschien dat één van onderstaande vakanties iets voor u is. De linker variant is een autorondreis door het Cairngorms National Park maar ook door het oosten van het land waarbij u niet alleen ruige berglandschappen zult zien maar ook prachtige statige kastelen kunt bezichtigen. De tweede reis gaat per trein. Het nationale park heeft namelijk een paar treinstations waaronder Aviemore en Pitlochry dat er overigens net buiten ligt.

Bekijk enkele leuke plaatsen

Aviemore Pitlochry Ballater

Met trein, vliegtuig of boot naar de Cairngorms

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar het Cairngorms National Park te reizen. U kunt uiteraard met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 4 a 5 uur rijden, afhankelijk van uw eindbestemming. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 6 a 7 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

U zou eventueel ook met het vliegtuig kunnen gaan want een paar populaire locaties hebben een treinstation. Zo kunt u vanaf Inverness Airport bijvoorbeeld binnen 1,5 uur naar Aviemore en vanaf Edinburgh Airport in 2,5 uur naar Pitlochry. In beide gevallen neemt u eerst de bus vanaf de betreffende luchthaven naar de nabijgelegen stad en stapt daar over op een rechtstreekse trein naar uw eindbestemming. Kijkt u voor meer info op de pagina's over de 'specifieke bestemmingen'.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland Bus in Schotland Trein in Schotland