Vakantie in Edinburgh en de Lothians

Forth Bridge bij Edinburgh in Schotland

Wat is er te zien?

Calton Hill in Edinburgh, de hoofstad van Schotland

Dit gebied ligt in het noorden van Groot-Brittannië en in het zuidoosten van Schotland. Het epicentrum is uiteraard Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. De stad is qua historische gebouwen één van de hoogtepunten van het eiland, een groot gedeelte behoort zelfs tot het werelderfgoed. Edinburgh ligt aan zee waar overigens ook de rode Forth Bridge gesitueerd is, de brug die vrij recent tot het werelderfgoed is toegelaten.

Aan de andere kant van de stad vindt u bijvoorbeeld het Pentland Hills Regional Park. De omliggende gebieden behoren tot de Lothian raadsgebieden, onderverdeeld in East, Mid en West. Hier vindt u stadjes als Dunbar, North Berwick en Linlithgow. Voorbeelden van bezienswaardigheden in deze regio inclusief de hoofdstad zijn Edinburgh Castle, het Palace of Holyroodhouse, de Scottish National Gallery en Linlithgow Palace.

Het historische centrum van Edinburgh

Omgeving Edinburgh inclusief East Lothian

Hotels, b&b's, vakantiehuizen en een treinrondreis

Als u een hotel, b&b, herberg of vakantiehuis zoekt in Edinburgh en de omliggende raadsgebieden als East Lothian, kijkt u dan op onderstaande pagina. Als u graag meer wilt zien van het land maar niet met de auto wilt reizen, kijkt u dan rechts bij een mooie treinrondreis door Schotland waar de hoofdstad zeker één van de bestemmingen kan zijn.


Graag op autorondreis langs Edinburgh en door Schotland?

U kunt uiteraard ook met de auto Schotland rondreizen. Hieronder ziet u twee varianten staan (er zijn nóg twee). De linker gaat naar het zuidoosten van het land maar ook de grens over naar het noordoosten van Engeland. Dat is een vakantie met natuurschoon met ook veel mogelijke historische bezienswaardigheden. De rechter versie brengt u naar de Hooglanden van Schotland en is meer geschikt voor liefhebbers voor ruige natuur. Door de ligging van Edinburgh kan de prachtige Schotse hoofdstad in elk plan worden opgenomen.


Met trein, vliegtuig of boot naar Edinburgh

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Edinburgh te reizen. U kunt uiteraard met de auto naar Schotland gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 2,5 uur rijden. U kunt ook met het openbaar vervoer gaan. In de haven pakt u de aansluitende bus naar het hoofdstation en neemt daar de trein naar Edinburgh. Die treinrit neemt 1,5 uur in beslag. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 5 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Een andere mogelijkheid is om met het vliegtuig te gaan. Edinburgh Airport ligt een eindje buiten de stad en hier kunt u de bus of tram pakken die u in ongeveer een half uur rechtstreeks naar het centrum brengt. In de stad kunt u overigens ook overstappen op een trein naar North Berwick of Dunbar, de kleine kuststadjes in East Lothian.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland Bus in Schotland Trein in Schotland