Vakantie op de Outer Hebrides - Lewis, Harris...

Het eiland Lewis in de Outer Hebrides, Schotland

Wat is er te zien?

Het eiland Harris in de Buiten Hebriden, Schotland

De Buiten Hebriden is de naam van een eilandengroep in noordwest Schotland. Voor de westkust van het land bevinden zich vele grote en kleinere eilanden. De Outer Hebrides wordt gevormd door de buitenste ring waarvan Lewis het grootst is. Hier bevindt zich ook Stornoway, verreweg de grootste plaats en tevens de plek waar de veerboot vanaf Ullapool arriveert.

Op de foto ziet u de schitterende witte stranden van het kleinere Harris dat in het noorden vastzit aan het net genoemde Lewis. Dit gebied is tevens behoorlijk bergachtig. Dat geldt niet voor alle eilanden, North -en South Uist zijn over het algemeen een stuk vlakker. Dit is geen regio waar u specifiek heen zou willen voor historische bezienswaardigheden al zijn er wel enkele locaties. Voorbeelden van nog meer eilandjes zijn Bembecula, Barra en de Monach Isles. De kleine archipel genaamd St Kilda dat deels een natuurreservaat is, ligt nog een heel eind verder uit de kust.

Bezienswaardigheden - Outer Hebrides

Hotels, vakantiehuisjes en vakanties

Hotels op de Outer Hebrides, Schotland groen vlak Loch Lomond in de hooglanden van Schotland

Mogelijkheden om naar Lewis en Harris te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar de Outer Hebrides te reizen. U kunt vanzelfsprekend met auto + veerboot gaan. Eerst moet u natuurlijk in Schotland zien te komen. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 6 uur 15 minuten rijden naar de haven van Ullapool in noordwest Schotland. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 8,5 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar Hull, ook met een duur van 12 uur.

De veerdienst van Ullapool naar Stornoway op Lewis duurt overigens 2 uur 45 minuten. U kunt ook met de boot naar het eiland Harris (zit aan Lewis vast) en wel vanaf het kleine Uig op het eiland Skye. Deze overtocht heeft een duur van 1 uur 40 minuten. Skye is overigens direct met de auto te bereiken. Het mag dan voor de hand liggen dat u per auto deze kant op komt maar met het openbaar vervoer is ook mogelijk. In dat geval zou u eerst het vliegtuig kunnen pakken naar Inverness Airport, dan de bus nemen naar de stad Inverness (20 minuten), vervolgens de bus naar Ullapool (1 uur 20 minuten) en dan uiteraard nog de net genoemde veerdienst. Met de bus naar Uig kan in theorie ook maar dat wordt een enorm lange reis. Kijk hier voor de overtochten naar Lewis en Harris.

Boek hier de volgende diensten:

Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland groen vlak Bus in Schotland