Vakantie op de Outer Hebrides - Lewis, Harris...

Het eiland Harris in de Outer Hebrides, Schotland

Wat is er te zien?

De Buiten Hebriden is de naam van een eilandengroep in noordwest Schotland. Voor de westkust van het land bevinden zich vele grote en kleinere eilanden. De Outer Hebrides wordt gevormd door de buitenste ring waarvan Lewis het grootst is. Hier bevindt zich ook Stornoway, verreweg de grootste plaats en tevens de plek waar de veerboot vanaf Ullapool arriveert. Op de foto ziet u de schitterende witte stranden van het kleinere Harris dat in het noorden vastzit aan het net genoemde Lewis. Dit gebied is tevens behoorlijk bergachtig. Dat geldt niet voor alle eilanden, North -en South Uist zijn over het algemeen een stuk vlakker. Dit is geen regio waar u specifiek heen zou willen voor historische bezienswaardigheden al zijn er wel enkele locaties. Voorbeelden van nog meer eilandjes zijn Bembecula, Barra en de Monach Isles. De kleine archipel genaamd St Kilda dat deels een natuurreservaat is, ligt nog een heel eind verder uit de kust.

Steencirkel op Lewis Hotel in Schotland

De reis naar de Outer Hebrides

Hoe reis je naar deze afgelegen eilanden in het noordwesten van Schotland? Uiteraard moet u eerste zorgen dat u naar Schotland reis vanuit Nederland en België. Met de auto gaan is een voor de hand liggende keuze omdat je met het openbaar vervoer er moeilijk kunt komen. U kunt per veerboot vanaf IJmuiden naar Newcastle in Noordoost Engeland. Een andere mogelijkheid is een overtocht naar Hull dat een paar uur rijden zuidelijker gesitueerd is. Daar kunt u heen varen vanaf Rotterdam en ook Zeebrugge. Dit zijn allemaal nachtdiensten.

Vervolgens moet u eerst een flink eind rijden naar de plekken waar de veerboten naar de Hebriden vertrekken. De veerdienst van Ullapool naar Stornoway op Lewis duurt 2 uur 45 minuten. U kunt ook met de boot naar het eiland Harris (zit aan Lewis vast) en wel vanaf het kleine Uig op het eiland Skye. Deze overtocht heeft een duur van 1 uur 40 minuten. Skye is overigens direct met de auto te bereiken. Kijk hier voor de overtochten naar Lewis en Harris.


Loket in Schotland Cottage in Engeland