Bezienswaardigheden op de Outer Hebrides

Stornoway op het eiland Lewis in Schotland Lews Castle in Stornoway op het eiland Lewis, Schotland Het Black House op Lewis in Schotland De steencirkel van Calanais op Lewis in Schotland Witte stranden op het eiland Harris in Schotland Kisimul Castle op het eiland Barra in Schotland

De kaart van de Outer Hebrides

Bekijk hier de interactieve kaart van de Buiten Hebriden waaronder de eilanden Lewis, Harris, North Uist en Barra. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Lijst met historische en natuurlijke locaties

U zult hier vooral ruige landschappen, kusten en natuur kunnen aanschouwen maar daarnaast zijn er ook enkele historische locaties te bezoeken. Enkele locaties worden beheerd door de organisatie Historic Environment Scotland (HS) en twee natuurlijke gebieden door de National Trust for Scotland (NTS). NNR = nationaal natuurreservaat en RSPB = natuurreservaat van de vogelbescherming.


Enkele historische locaties en musea:
Museum Nan Eilean (Lews Castle) - The Black House (HS) - Dun Carloway (HS) - Calanais Standing Stones (HS) - Kisimul Castle (HS) - St Kilda WHS (NTS)


Natuurgebieden -en reservaten:
Loch na Muilne (RSPB) - Balranald (RSPB) - Monach Isles (NNR) - Mingulay, Berneray & Pabbay (NTS) - St Kilda (NTS) - Rona and Sula Sgeir (NNR)

Lewis, Harris en de Uists'

De Outer Hebrides is de eilandengroep voor de westkust van Schotland die het verst weg ligt. Van de groep maken deel uit: Lewis, Harris, North Uist, South Uist, Barra en nog enkele kleinere exemplaren zoals bijvoorbeeld Benbecula, Mingulay en de Monach Isles, tevens een natuurreservaat. Mingulay hoort samen met Berneray en Pabbay vanwege hun ruigheid tot een beschermd gebied van de National Trust for Scotland. U kunt ze allen bezichtigen middels boottochten. Kijk op de kaart voor meer informatie over alle locaties. Op die kaart ziet u ook het ver weg gelegen St Kilda. Dat is de naam van een kleine archipel die inmiddels tot het werelderfgoed behoort. Het is een natuurreservaat maar het is ook een historische attractie omdat het ooit bewoond was.

Het grootste eiland van allemaal is Lewis. Als u de veerboot vanuit Ullapool in noordwest Schotland neemt dan komt u aan in Stornoway, by far de grootste plaats op de verder zeer dunbevolkte eilandengroep. Het noordelijke deel van het eiland is behoorlijk vlak te noemen en daar zijn ook enkele historische bezienswaardigheden waaronder de steencirkel van Calanais. Harris zit aan Lewis vast en dat gebied is echt bergachtig. U vindt u hier ook prachtige witte stranden (zie foto). Vanuit Tarbert kunt u ook met de boot naar het eveneens grote Isle of Skye dat dermate dicht bij het vasteland is gesitueerd dat er een brug is gebouwd. Die boot komt aan in Uig op het schiereiland Trotternish in het noorden. Dat geldt ook voor het plaatsje Lochmaddy op North Uist. Bekijk wederom de kaart voor de verschillende plekken waar veerboten vertrekken.

Vakantiebestemming:

groen vlak Stornoway groen vlak

Terug naar:

→ Outer Hebrides