Bezienswaardigheden in het Cairngorms National Park

Cairngorms in Perth and Kinross, Schotland Blair Castle in Perth and Kinross, Schotland Tomintoul in Moray, Schotland Balmoral Castle in Deeside, in Schotland Deeside in Aberdeeshire, Cairngorms Rondreis door Oost Schotland en de Cairngorms Rondreis per trein door Schotland

De kaart van de Cairngorms

Bekijk hier de interactieve kaart van het bergachtige Cairngorms National Park in centraal Schotland. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en natuur

U kunt hier vooral genieten van mooie natuur en indrukwekkende berglandschappen. Daarnaast zijn er ook enkele historische bezienswaardigheden waaronder een paar mooie stijlvolle kastelen. Een klein aantal locaties worden beheerd door de organisatie National Trust for Scotland (NTS). NNR = nationaal natuurreservaat, RSPB = natuurreservaat van de vogelbescherming en NSA = National Scenic Area (groot conservatiegebied).

Kastelen, stoomtreinen en andere bezienswaardigheden:
Pitlochry dam/zalmladder - Blair Atholl Distilley - Blair Castle - Braemar Castle - Balmoral Castle - Corgarff Castle - Ruthven Barracks (NTS) - Strathspey Steam Railway

Natuurgebieden, reservaten en mooie locaties:
Loch Tummel NSA - Linn of Tummel (NTS) - Killicrankie (NTS) - Craigower (NTS) - Mar Lodge Estate (NTS) - Glen Tanar (NNR) - Muir of Dinnet (NNR) - Loch Garten (RSPB) - Abernethy (NNR) - Glenmore (NNR) - Cairngorm Mountain - Craigellachie (NNR) - Invereshie & Inshriach (NNR) - Highland Wildlife Park - Insh Marshes (RSPB) - Creag Meagaidh (NNR)

Cairngorm Mountains, Deeside en Pitlochry

Het Cairngorms National Park is een groot nationaal park in centraal Schotland, één van twee die het land rijk is. In andere delen van Groot-Brittannië zijn nog overigens nog meer exemplaren maar dat terzijde. Dit park is gesitueerd in verschillende raadsgebieden, namelijk Highland, Perth & Kinross, Aberdeenshire, Moray en Angus. Het bestaat uit het gebied genaamd Deeside, een heuvelachtige streek rond de rivier de Dee in het oosten van het park en de Cairngorm Mountains. Na Ben Nevis in de westelijke hooglanden zijn hier de hoogste bergen van Schotland te vinden. Naast bergen en relatief kale landschappen zijn er ook enkele kleinere meren zoals Loch Morlich en ook oude bossen zoals in het Glenmore Forest Park. Het landschap bestaat echter lang niet alleen uit bos maar ook toendra-achtige gebieden met weinig of lagere begroeiing.

In het gebied zult u geen grote plaatsen vinden maar alleen maar dorpen. Bekende bestemmingen zijn Aviemore en Kingussie in het noordwesten, Ballater in Deeside (oost) en Pitlochry in het zuiden. Deze laatste plaats is de meeste bekende vakantiebestemming en dat komt omdat er rondom het dorp veel bezienswaardige locaties te vinden zijn, waarvan een aantal net buiten het nationale park. Denk aan de bosrijke kloof van Killiecrankie, het prachtige Loch Tummel en met Blair Castle zelfs een historische bezienswaardigheid. Vlakbij Ballater staat overigens nog een fraai kasteel en dat is Balmoral Castle, een officieël buitenverblijf van de Koningin en ook te bezichtigen.

Enkele vakantiebestemmingen:

Aviemore Pitlochry Ballater

Terug naar:

→ Cairngorms