Bezienswaardigheden in de Western Highlands

Pass of Glencoe in de Highlands van Schotland De berg Ben Nevis in Schotland Loch Lomond in Schotland Ben Lomond in Schotland Loch Katrine in de Trossachs, Schotland Rondreis door de Westelijke Hooglanden en Argyll Rondreis per trein door Schotland

De kaart van de Western Highlands

Bekijk hier de interactieve kaart van (dit deel van) de Westelijke Hooglanden van Schotland, inclusief het Loch Lomond & the Trossachs National Park, Ben Nevis & Glencoe. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Historische gebouwen, tuinen en natuur

In dit deel van het land zult u vooral mooie natuur en landschappen kunnen bewonderen. Andere bezienswaardigheden liggen vindt u vooral bij de wat grotere plaatsen. Een paar locaties worden beheerd door de organisaties National Trust for Scotland (NTS) en Historic Environment Scotland (HS).


Natuur en tuinen:
Geilston Garden (NTS) - Glenarm - Linn Botanic Garden - Benmore Botanic Garden - Loch Lomond Nature Reserve - Ben Lomond (NTS) - Queen Elizabeth Forest Park - Ben Lui Nature Reserve - Queen Elizabeth Forest Park - Ben Lawers (NTS) - Scottish Sea Life Sanctuary - Glasdrum Wood Nature Reserve - Kinlochlaich House Gardens - Glencoe & Dalness (NTS)

Historische gebouwen:
Dumbarton Castle (HS) - The Hill House (NTS) - Inveraray Castle - Inveraray Jail - Kilchurn Castle (HS) - Castle Stalker - Inverlochy Castle

Loch Lomond & the Trossachs

De westelijke hooglanden van Schotland is geen officiële benaming van een gebied maar is de regio waar de meerdaagse wandelroute de West Highland Way doorheen trekt. Het gebied behoort tot de Grampian Mountains en is dus bergachtig. Hier vindt u ook het Loch Lomond & the Trossachs National Park, een gebied dat vernoemd is naar twee locaties in het park. De eerste is het grote meer en het tweede, The Trossachs, het gebied in het oostelijke deel van het park. Daar liggen veel meer meren maar wel allemaal van een kleiner formaat, zoals bijvoorbeeld Loch Katrine, Loch Achray en Loch Ard. Populaire uitvalsbases voor dit specifieke gebied zijn Callander en Drymen. Dit is ook het gebied waar de paden van de Rob Roy Way te vinden zijn.

Drymen is ook een goede bestemming voor het gebied rond Loch Lomond. Het ligt in tegenstelling tot plaatsen als Balmaha, Balloch, Ardlui en Luss niet direct bij het meer. Luss is overigens een mooi conservatiedorpje aan de westoever. Daar tegenover aan de oostoever kunt u bijvoorbeeld de Ben Lomond opwandelen. Dat is vlakbij Rowardennan waar de West Highland Way ook langs trekt, eenwijdig aan het meer. Naast bergen en meren zijn er ook de nodige bossen, bijvoorbeeld in het Queen Elizabeth Forest Park in het oosten en het Argyll Forest Park in het westen. In dit laatste park kunt u bijvoorbeeld ook de Benmore Botanic Garden bezichtigen, één van de weinige bezienswaardigheden, afgezien van de prachtige natuur uiteraard. Deze tuin is fraai gesitueerd in een bergachtige streek, bij het smalle Loch Eck en niet ver van de grotere Clyde.

Enkele vakantiebestemmingen:

Luss Balmaha Callander

groen vlak Killin groen vlak

Glencoe en Fort William

In het noorden van de hier behandelde regio ligt nog een vrij groot beschermd gebied en dit heet Ben Nevis & Glencoe. Het is geen nationaal park maar een National Scenic Area, zo geheten vanwege de grote natuurlijke schoonheid. Ook dit gebied is uiteraard wederom bergachtig met slechts enkele niet al te grote meren als Loch Tulla, Loch Etive en Loch Leven. Het dorpje Kinlochleven is aan dit laatste meer gesitueerd en bevindt zich ook aan de West Highland Way, de route die vanaf hier naar Fort William trekt, het eindpunt. Een zeer bekend gedeelte is de Pass of Glencoe, de schitterende bergpas die begint bij Kingshouse. Hier zult u ook één van 's lands meest gefotografeerde bergen kunnen zien, namelijk de Buachaille Etive Mor.

Ben Nevis is de naam van ongetwijfeld 's lands meest bekende en tevens hoogste berg. Die wordt ook regelmatig bewandeld, een hele klim. Dit is overigens vlakbij Fort William, de grootste plaats in de weide omtrek. Hier eindigt de net al genoemde wandelroute en het is tevens het beginpunt van een andere route, namelijk de Great Glen Way. Het stadje heeft ook een museum, een centrum met winkels, drink -en eetgelegenheden en vanzelfsprekend de nodige accommodaties. Daarnaast kunt u er ook meegaan op boottochten op het grote Loch Linnhe (zeemeer) en op de trein stappen om het mooiste spoorwegtraject van Groot-Brittannië te bezichtigen. Dat kan met een reguliere trein of met een oude stoomlocomotief. De rit is beide kanten op zeer fraai, zuidwaarts door het nationale park en noordwestwaarts over het beroemde spoorwegviaduct van Glenfinnan, beroemd van Harry Potter. Die plaats heeft ook een station. Dat gebied wordt overigens op een andere pagina verder behandeld. Meer info over Glenfinnan kunt u hieronder wel vinden.

Enkele vakantiebestemmingen:

Glencoe Fort William Glenfinnan

Terug naar:

→ The Western Highlands