Bezienswaardigheden in Perth & Kinross

Scone Palace in Perth and Kinross, Schotland Loch Tummel in Perth and Kinross, Schotland Scottish Crannog Centre in Schotland Loch Tay in Schotland Blair Castle in Perth and Kinross, Schotland Rondreis door Oost Schotland en de Cairngorms Rondreis per trein door Schotland

De kaart van Perth & Kinross (+ Fife en Angus)

Bekijk hier de interactieve kaart van Perth & Kinross en de aangrenzende raadsgebieden Fife en Angus. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden in Fife en Angus.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Naast alle mooie natuur zijn er enkele mooie oude gebouwen en andere bezienswaardigheden te bezichtigen waaronder enkele kastelen. Een aantal locaties worden beheerd door de organisaties National Trust for Scotland (NTS) en Historic Environment Scotland (HS).


Historische gebouwen:
Blair Castle - Castle Menzies - Dunkeld Cathedral (HS) - Huntingtower Castle (HS) - Scone Palace - Elcho Castle (HS) - Loch Leven Castle (HS)


Tuinen en andere bezienswaardigheden:
Blair Atholl Distillery - The Hermitage Dunkeld (NTS) - Scottish Crannog Centre - Bolfracks Estate & Gardens - Auchingarrich Wildlife Centre - Drummond Castle Gardens - Branklyn Garden (NTS) - Kinnoull Hill Woodland Park


Bezoekerspassen kopen voor Historic Environment Scotland, etc...

Perth, Pitlochry en de Cairngorms

Perth & Kinross is een groot raadsgebied in centraal Schotland met ook gebieden in het oostelijke deel van het land. Het grenst echter niet aan zee. Het is een dunbevolkt gebied met slechts kleinere stadjes, dorpen en vooral veel mooie natuur. De grootste plaats is de kleine stad Perth dat niet al te ver van zeemond de Tay is gesitueerd. Het ligt wel aan de rivier en rondom deze plaats vindt u enkele historische bezienswaardigheden waaronder het beroemde Scone Palace, de kroningsplaats van de Schotse Koningen. In Perth & Kinross zijn nog enkele historische locaties om te bekijken zoals bijvoorbeeld Loch Leven Castle in het zuiden, het stijlvolle Blair Castle in het noorden en ook het Scottish Crannog Centre. Een crannog is een houten nederzetting die deels in het water is gebouwd, een soort van kunstmatig eilandje met één toegangsweg. Dit uitstekende voorbeeld staat in het langwerpige Loch Tay, vlakbij Kenmore.

Het raadsgebied is voor een klein deel wat vlakker maar toch overwegend heuvelachtig en bergachtig. In het zuiden liggen bijvoorbeeld de Ochil Hills en in het noorden de bergen van het Cairngorms National Park. Daarnaast zijn er ook verschillende National Scenic Areas, gebieden met uitgesproken natuurlijke schoonheid. Dit is het stroomgebied van de rivier de Earn vlakbij het stadje Crieff, het gebied rond Glen Lyon en Loch Rannoch, een klein gebied bij het dorp Dunkeld, het gebied rond Loch Tummel en dan is er ook nog eens het Tay Forest Park. Een populaire locatie om de natuurgebieden in deze regio te bezichtigen is Pitlochry dat vlakbij laatst genoemde streken is gesitueerd en ook nog eens aan de rand van de Cairngorms is te vinden. Pitlochry is overigens ook het eindpunt van de Rob Roy Way, een meerdaagse wandelroute door Perth & Kinross en de Trossachs.

Enkele bestemmingen:

Perth Pitlochry Killin

Terug naar:

→ oost Schotland