Het eiland Bute en Rothesay in Schotland

Rothesay op het eiland Bute in Schotland Kyles of Bute in West Schotland Boeken Ascog op het eiland Bute in Schotland Mount Stuart op het eiland Bute in Schotland Rothesay op het eiland Bute in Schotland Kyles of Bute in Argyll and Bute, Schotland Benmore Botanic Garden in Argyll and Bute, Schotland Loch Fyne in Schotland Loch Long in Schotland De stad Glasgow in Schotland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenDe kust van het Isle of Bute, Schotland

Het eiland Bute ligt in het westen van Schotland en is vlakbij het vasteland van Argyll & Bute gesitueerd. Het bevindt zich in de Firth of Clyde en ligt ook in de buurt van het grotere Isle of Arran. Er wonen slechts 6500 mensen en Rothesay is de grootste plaats. Hier komt ook de veerboot vanaf Weymyss Bay aan. Voorbeelden van andere plaatsen op Bute zijn het vlakbij gelegen dorpje Ascog, Kilchattan Bay en Port Ballantyne. Het eiland heeft een geaccidenteerd landschap, met name in het noorden waar ook Kames Hill te vinden is, met 267 meter de hoogste top. Dit gebied is ook relatief bosrijk en het noordelijke uiteinde behoort tot een beschermd gebied genaamd de Kyles of Bute. Dit is een prachtig kustgebied met zeemeren, en heeft de status van National Scenic Area.

Verder zijn er in de wat vlakkere zuidelijke helft nog mooie stranden te vinden en in het midden van het eiland nog verschillende meren waaronder Loch Fad, het grootste exemplaar. Naast alle natuurschoon zijn er ook enkele andere bezienswaardigheden waaronder het grootse historische landhuis Mount Stuart, waarschijnlijk de bekendste trekpleister van Isle of Bute. Het heeft ook een landgoed en mooie tuinen. Hier in de buurt zijn nog twee tuinen te bezichtigen, namelijk de Ardencraig Gardens en de Ascog Fernery. In het havenstadje Rothesay kunt u het oude kasteel met gracht bekijken, het Bute Museum bezichtigen dat er pal tegenover staat en een bezoek brengen aan het Winter Gardens Discovery Centre. Dit is het toeristische bezoekerscentrum van het eiland waar ook een bioscoop gevestigd zit. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen op Bute.


Boeken via GB Liefhebbers

U boekt hier uw accommodatie(s) bij booking.com. De keus is daardoor groot. Door op deze pagina via Groot-Brittannië Liefhebbers te boeken beloont u tevens de jarenlange inzet die in deze website gestopt wordt. Het is dus ook een manier om uw waardering te tonen zonder dat u er iets extra's voor hoeft te betalen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw steun. Daarnaast kunt u tevens gratis van service gebruik maken als u wilt.

Extra: als u wilt kunt u als beloning een * eigen online pagina op Groot-Brittannië Liefhebbers krijgen met informatie over de gebieden en/of plaatsen waar u net geboekt heeft. Handig om als naslagwerk te gebruiken tijdens de vakantie. Stuur een bericht naar info@groot-brittannie-liefhebbers.nl (of fb bericht) en vermeld de geboekte accommodatie(s), plaats(en) + de data die daarbij horen. De data zijn alleen maar nodig om de boeking te controleren, die komen niet op de pagina te staan. Heeft u gedetailleerde hulp vooraf nodig? Misschien bent u dan wel geïnteresseerd in een * vakantieplan op maat.


Inn Cottage in EngelandWandelen op Bute

U kunt hier uiteraard mooie wandelingen maken, zowel in de heuvels als langs de zee. Zo kunt kunt u bijvoorbeeld wandelen naar Glencallum Bay in het zuiden, Kilmichael in het noordwesten of de 40 kilometer lange West Island Way volgen die een groot deel van het eiland bestrijkt.

Meer info: Wandelroutes op Bute


De locatie van Bute

Enkele bestemmingen / eilanden in de regio

Glasgow Tarbert Inveraray

Reisplan en openbaar vervoer

Rothesay op het eiland Bute, Schotland

U zult vanuit Nederland of België eerst in Schotland moeten geraken. U kunt dan natuurlijk met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 4 uur naar de haven van Oban. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 5 uur 15 minuten rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Om op het eiland te komen dient u de veerboot te pakken. Er zijn twee overtochten vanaf het vasteland waarvan één super korte. Dat is de veerdienst tussen Colintraive en Rhubodach in het noorden van Bute. Die rit duurt slechts 5 minuten. Colintraive ligt op het schiereiland Cowal. De andere veerdienst is die tussen Wemyss Bay en Rothesay. Deze tocht duurt ook maar 35 minuten. Wemyss Bay heeft een treinstation en heeft een directe treinverbinding met de stad Glasgow. Deze dienst sluit aan op de overtocht. De totale tijd van de treinrit + overstaptijd + overtocht is ongeveer 1,5 uur. Kijk hier voor de overtocht van Wemyss Bay naar Rothesay. Als u uw gehele reis met het openbaar vervoer wilt afleggen dan kan dat ook. Neem bijvoorbeeld het vliegtuig naar Glasgow Airport. Vanaf de luchthaven pakt u de bus naar station Pailsey Gilmour Street en dan de trein naar Wemyss Bay. Op het Isle of Bute rijden er ook bussen tussen allerlei plaatsen en ook naar enkele locaties op het vasteland zoals Colintraive en Dunoon.


Veerboot naar Engeland Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Argyll & the Inner Hebrides
→ Hotels en vakantiehuizen in Argyll & the Inner Hebrides