Meerdaagse wandelroutes in Groot-Brittannië

South Downs Way wandelroute in Zuid Engeland Thames Path wandelroute in Zuid Engeland Cotswold Way wandelroute in Midden Engeland South West Coast Path wandelroute in Zuidwest Engeland Cleveland Way wandelroute in Noordoost Engeland Coast to Coast Walk wandelroute in Noord Engeland Hadrian's Wall Path wandelroute in Engeland West Highland Way wandelroute in Schotland Pembrokeshire Coast Path in Wales

Zuid Engeland - National Trails

Op deze pagina worden een aantal meerdaagse wandelroutes behandeld. Dat zijn National Trails en andere bewegwijzerde trajecten. Er zijn trouwens nog veel meer van dit soort lange routes in Groot-Brittannië maar dit zijn een aantal bekende varianten in zeer fraaie gebieden.

In het zuiden van Engeland kunt u prima wandelen, bijvoorbeeld langs de prachtige kustgebieden in zuidwest Engeland. Daar ligt het enorm lange South West Coast Path dat begint in Somerset en via Devon en Cornwall eindigt in Dorset. De South Downs Way in het zuidoosten gaat een aantal kilometer langs de witte krijtrotsen en voor de rest door het binnenland van het glooiende nationale park. Het Thames Path volgt de rivier de Theems, dus door de mooie Chilterns maar ook door Londen, dus u kunt ook wandelend de hoofdstad van het land bezichtigen. De North Downs Way gaat door de licht heuvelachtige zones van Kent en Surrey. De Cotswold Way is de wandelroute door de fraaie en deels heuvelachtige Cotswolds, een gebied befaamd om zijn mooie dorpjes.

De wandelroutes

North Downs Way South Downs Way Thames Path

Cotswold Way groen vlak South West Coast Path

Noord Engeland - National Trails

Het noorden van Engeland is heuvelachtiger en soms zelfs bergachtig zoals in het Lake District National Park en delen van North Yorkshire. De meerdaagse wandelroutes de Dales Way en de Coast to Coast Walk liggen deels in dat gebied. Dit zijn overigens geen National Trails maar zijn wel bewegwijzerd.

De Pennine Way is bijvoorbeeld wel een National Trail en een lange nog ook. Vanuit het Peak District loopt het pad helemaal tot in het grensgebied met zuid Schotland. De Cleveland Way loopt door de North York Moors inclusief het fraaie kustgebied en het Hadrian's Wall Path ligt langs de lange Muur van Hadrianus. In hetzelfde graafschap kunt u tevens het Northumberland Coast Path volgen, een pad door een mooi maar relatief vlak kustgebied met een aantal kastelen.

De wandelroutes

Pennine Way Cleveland Way Dales Way

Coast to Coast Walk Hadrian's Wall Path Northumberland Coast Path

Schotland en Wales - routes

Deze landen zijn beiden grotendeels bergachtig al geldt dat niet voor alle regionen. De drie hier vermelde wandelroutes door Schotland, aangeduid met de naam Scotland's Great Trails, zijn gesitueerd in de Highlands. De West Highland Way is de bekendste en komt onder andere langs Loch Lomond, Glencoe en Loch Leven. Het begin van de Rob Roy Way ligt in de buurt maar gaat een andere richting uit, namelijk door de Trossachs en langs Loch Tay naar Pitlochry.

De Great Glen Way begint waar de West Highland Way eindigt, namelijk in het kleine stadje Fort William. De wandelroute gaat voor een deel langs het grote Loch Ness. Wales kent ook bergachtige gebieden al gaat het Pembrokeshire Coast Path niet door de bergen maar langs de kusten van het gelijknamige nationale park in het zuidwesten.

De wandelroutes

West Highland Way Rob Roy Way Great Glen Way

groen vlak Pembrokeshire Coast Path groen vlak
Terug naar:

→ Wandelen in Groot-Brittannië