Wandelroutes in Engeland - Devon, Cornwall, Lake District...


De 35 wandelingen: 7 tot 25 kilometer

Tijdens mijn reizen door Groot-Brittannië verken ik veel gebieden te voet. Van de afgelopen paar jaar heb ik een aantal wandelroutes vastgelegd. Per route vindt u informatie over het gebruik van openbaar vervoer, een reisverslag met foto's, informatie over welke kaart u nodig hebt voor de wandeling en ook het hotel of b&b waar ik verbleef (en andere accommodaties op dezelfde locatie). Er zijn wandelingen van A naar B maar ook rondes waarbij het startpunt ook het eindpunt is. Gebruik maken van openbaar vervoer is bij allen mogelijk.


Enkele mooie wandelroutes in Devon en Cornwall

Op deze en volgende tabbladen worden enkele van de wandelroutes (zie interactieve kaart) wat verder uitgelicht. De graafschappen Devon en Cornwall in zuidwest Engeland bieden enorm veel wandelmogelijkheden, met name aan zee. In het zuidwesten kunt u namelijk het bewegwijzerde South West Coast Path volgen. Het Rondje Lynton (17 km) is een zeer fraaie route aan de noordkust van Devon waarbij u een deel van het kustpad bewandelt maar ook een stuk door het binnenland wandelt. Dit is bij het dorpje Lynton in het Exmoor National Park.

Een andere leuke kustroute is die tussen twee mooie plaatsjes aan de zuidkust van Cornwall. Het kustpad tussen Looe en Polperro (9 km) is ook geaccidenteerd maar niet al te lastig. Polperro is één van de mooiste vissersdorpjes in de regio. Terug kunt u met de bus of u loopt het pad gewoon in omgekeerde richting weer terug. Misschien wel het ruigste kustgebied van zuidwest Engeland is de route tussen Pendeen en St Ives (25 km). Dat is een bijzonder oneven kustpad dat over vele kliffen en langs verschillende kleine baaien loopt. Dit is misschien wel iets te veel voor één dag wandelen. Niet aan te raden bij slecht weer. Pendeen is een klein dorpje maar St Ives is een fraai en populair badplaatsje. Aan de noordkust van Cornwall kunt u ook mooi wandelen. Een fraaie route is die tussen Porthcothan Bay en Newquay (17 km), met name het eerste stuk langs de Bedruthan Steps. Op de kaart ziet u nog enkele routes in deze regio staan.

Vakantiebestemmingen - info en accommodaties

Lynton Exmoor Looe

St Ives Newquay Devon

Enkele mooie wandelroutes in het Lake District

Het Lake District National Park is één van de meest populaire wandelgebieden in Groot-Brittannië. Het is gesitueerd in het noordwesten van Engeland en is onderdeel van het graafschap Cumbria. Er zijn allerlei mogelijkheden om heuvels en bergen te beklimmen maar dat hoeft niet. Ook in de valleien en langs de meren zijn tal van paden. De volgende routes zijn wat dat betreft niet al te lastig. Er zijn wel altijd wel wat hoogtemeters.

Het Rondje Borrowdale (18 km) is een vrij eenvoudige wandeling door één van de mooiste valleien van het nationale park. Het is bijna een rondje waarbij u start in Grange en eindigt in Rosthwaite. Mocht u in Rosthwaite geen hotel kunnen boeken, kijk dan bijvoorbeeld verder in Keswick, daar is genoeg. Het Rondje Grasmere (10 km) is een mooi voorbeeld van een niet te lange en relatief gemakkelijk te volgen route van en naar het mooie dorpje Grasmere, langs twee kleine meren. Het leuke is dat u onderweg de beide huizen van de beroemde dichter William Wordsworth kunt bezichtigen.

Het Rondje Ambleside (25 km) is een aanmerkelijk pittigere wandeling, ook omdat die veel langer duurt. Zo 'beklimt' u eerst Wansfell Pike, wandelt u vervolgens een heel eind door de heel rustige Troutbeck Valley om te eindigen met een traject waarbij er uitzicht is op Lake Windermere. Een vierde voorbeeld van een fraaie wandelroute in 'Lakeland' is het Rondje Langdale (17 km). U begint en eindigt het dorpje Elterwater en volgt een traject door zowel Great Langdale als Little Langdale.

Vakantiebestemmingen - info en accommodaties

Borrowdale Keswick Grasmere

Great Langdale Ambleside Lake District

Mooie wandelroutes in andere Engelse gebieden

Hier worden nog even vier routes in bijzonder mooie gebieden getoond. Uiteraard staan die ook weer op de interactieve kaart (zie 1e tabblad). Te beginnnen met de wandeling van Berwick naar Eastbourne (25 km). Die route (althans het deel vanaf het dorpje Alfriston) is onderdeel van de South Downs Way in het South Downs National Park. Dit traject gaat voor een groot deel over de Seven Sisters, de heuvels die aan zee overgaan in witte kliffen, één van de mooiste kustlandschappen van zuidoost Engeland. De route van Blockley naar Bourton-on-the-Water (20 km) is heel wat anders. Die wandeling is te volgen in het meest pittoreske gebied van het land, namelijk de Cotswolds. Zo wandelt u vanaf het dorpje van Father Brown (Blockley) via mooie stadjes en dorpjes als Stow-on-the-Wold en Lower Slaughter naar Bourton-on-the-Water, een populaire vakantiebestemming. Ook tijdens de andere wandelroutes in de Cotswolds zult u fraaie plaatsjes zien.

Een streek met weer een heel ander karakter is de Norfolk Coast in het oosten van het land. Dat is een gebied met kwelders, wadden verder op zee en kleine dorpjes als Blakeney en Cley-next-the-Sea. De route van Wells-next-the-Sea naar Salthouse (25 km) is een vlakke rustige route. Openbaar vervoer per bus is langs deze kustlijn uitstekend geregeld. Cromer is bijvoorbeeld een leuke vakantiebestemming in dit gebied. Het traject van Whitby naar Runswick Bay (14 km) is ook aan zee gesitueerd maar dan in het noordoosten van Engeland. Dit kustpad is onderdeel van de Cleveland Way en bevindt zich binnen het North York Moors National Park. Dit is een kustlijn met leuke kustplaatsen en hoge kliffen.

Vakantiebestemmingen - info en accommodaties

Alfriston Eastbourne Blockley

Bourton Blakeney Cromer

Whitby groen vlak Runswick Bay

Terug naar:

→ Wandelen in Groot-Brittannië