Dag 6: Wandelen rondom Lynton - zondag 7 mei

Valley of the Rocks in Exmoor, Engeland De heuvel South Cleave nabij Lynton in Exmoor Parking van Valley of the Rocks in Exmoor, Engeland Zicht op Lynton vanuit Exmoor Wandelpad door de velden en bossen van Exmoor Bossen en watervallen van Watersmeet in Exmoor Café van Watersmeet in Exmoor, Engeland Het dorpje Countisbury in Exmoor, Engeland South West Coast Path en Butter Hill in Exmoor, Engeland Het dorp Lynmouth in Exmoor, Engeland

Verslag van de dag

Wandelpad richting Watersmeet in Exmoor, Noord Devon

Het was een prachtige dag met bijna alleen maar zon en niet veel wind dus weer tijd om te wandelen. Ik had al een behoorlijke route uitgestippeld waarbij je de fraaie natuurlijke locaties en gebieden direct rondom Lynton kunt bekijken. Een wandeling van een kilometer of 17 met veel op en af dus vrij pittig. In het centrum van het dorp neem je de weg naar beneden bij het Valley of the Rocks Hotel en je blijft de gewone weg volgen die al snel naar links afbuigt. Dan wandel je langs een paar andere hotels aan je linkerzijde totdat je het kustpad kunt betreden. Dat is een vrijwel vlak en geasfalteerd pad maar de afgronden zijn wel steil dus niet echt geschikt als je echt last hebt van hoogtevrees. Het pad is overigens wel behoorlijk breed, twee mensen kunnen elkaar gemakkelijk passeren. Je loopt op en langs de klif totdat je bij een viewpoint komt dat aan de rand van de Valley of Rocks staat. Zoals de naam al aangeeft is dit een vallei die geflankeerd wordt door rotsachtige heuvels -en kliffen. Prachtig gebied. Er is ook een parkeerplaats even verderop.

Je laat de vallei in het Exmoor National Park achter je en wandelt richting Lee Bay maar daarvoor bij Lee Abbey sla je linksaf en zigag je heuvelop naar South Cleave, een heuvel met wat steile stukjes maar niet erg hoog. Wel heb je onderweg fraai uitzicht over Lee Bay en de Valley of the Rocks. Uiteindelijk daal je weer af en wandel je Lynton weer binnen, mooie kans voor een cappuccino in één van de koffiehuizen. Zo gezegd zo gedaan. Daarna volgt het langste stuk van de wandelroute met veel bomen maar ook weer prachtige vergezichten.

Eerst wandel je een stukje heuvelop -en af zuidwaarts langs de Lyn Gorge en het gehucht Lynbridge. Via het bruggetje (bij een herberg) steek je de rivier over en neem je het pad omhoog richting kust en kom je uiteindelijk op een punt waar je Lynton weer ziet als je je omdraait. Nu volgt een sectie door wat bomen, wat op en af en uiteindelijk opent zich een prachtig zicht op een bosrijke vallei en de omliggende heuvels. Daar wandel je dan ook naartoe want daar ligt Watersmeet, een rivierkloof met cascadewatervallen, bos en wandelpaden van de National Trust. Je vindt er ook een tea room met veel gelegenheid om buiten te zitten. Nog maar weer eens een cappuccino, nu eens met worteltaart (kun je bijna overal krijgen zo lijkt het). Het was druk op deze zonnige zondag en dan heb ik het niet alleen over mensen. De musjes en andere vogeltjes zijn er enorm tam, ze komen zo de kruimels van je tafel afruimen. De watervalletjes waren overigens vrij kalm, het had de afgelopen tijd niet veel geregend. Het fijne geluid van het ruisende water was echter toch nog volop aanwezig.

Na Watersmeet volg je het pad naar het gehucht Countisbury, eerst door het bos en al snel over het met brem geflankeerde graslandschap. Dit gaat een behoorlijk stukje omhoog dus eventjes aanpoten. Via Countisbury waar je het pad vlak langs de boerderij neemt kom je bij de kust terecht. Je komt op Butter Hill en ziet links in de verte Lynton liggen. Als je nog tijd en zin over hebt op dit punt dan kun je ook nog een stukje noordwaarts wandelen en de kaap bereiken. Dat is Foreland Point en ligt redelijk in de buurt. Zo niet, dan volg je het South West Coast Path terug helemaal naar Lynmouth. Je kunt de route zo zien liggen, een vrij smal pad langs de kliffen (zie foto boven: genomen van de andere kant) maar zeer fraai. Via Lynmouth - waar je ook meer dan genoeg eet -en drinkgelegenheden hebt - wandel je via het steile pad terug naar Lynton of je pakt snel en eenvoudig de Cliff Railway.


Geïnspireerd? Boek zelf (in Lynton) of vraag een plan op maat


Hotel Cottage in Engeland

Wandelroute en kaart: Lynton, Valley of the Rocks en Watersmeet

kaart wandelroute in Lynton: Valley of the Rocks en Watersmeet
Weergave van de wandelroute: ongeveer 17 kilometer van en naar Lynton, een route met alle natuurlijke schoonheid die je rondom het dorp kunt vinden. Een pittige wandeling met behoorlijk wat hoogtemeters en fraaie uitzichten. Afhankelijk van jouw conditie neemt het 4 a 5,5 uur in beslag. Eerst westwaarts naar de Valley of the Rocks en dan terug via South Cleave (heuvel) het dorp in. Overigens: Ik was tijdens het wandelen even in gedachten verzonken en liep iets te veel door naar Lee Bay terwijl je bij Lee Abbey het pad de heuvel op moet. Dat is het rode uitsteeksel (links) op de kaart. Eerst weer terug in Lynton heb je dus de mogelijkheid voor een pitstop.

Vervolgens loop je langs Lynbridge en de Lyn Gorge richting Watersmeet, het bosrijke gebied van de National Trust met haar watervalletjes en tea room. Daarna via Countisbury en Butter Hill naar de kust en teruglopen via het South West Coast Path. Het is mogelijk eerst nog een stukje verder te wandelen naar Foreland Point (kaap). Anders het mooie kustpad terug lopen naar Lynton of Lynmouth.

Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van Exmoor (Barnstaple, Lynton, Minehead & Dulverton), nummer OL9. De kaart kun je (onder andere) hier bestellen: Gidsen en kaarten van Devon en Cornwall.

Reisverslagen per dag

Torquay Dartmouth Babbacombe

Lynmouth Parracombe Lynton

Exeter Looe Polperro

Penwith St Michael Newquay

groen vlak Carnewas groen vlak


→ Terug naar overzicht Reisverslag Devon en Cornwall