Dag 3: Torquay en Babbacombe - donderdag 4 mei

Wandelen op de kliffen bij Torquay in Devon Hope's Nose bij Torquay in Devon Parklandschap op de kliffen bij Torquay in Devon Anstey's Cove bij Torquay in Devon Babbacombe Bay in Devon Hoofdstraat van Babbacombe in Devon Babbacombe Downs in Devon De haven van Torquay in Engeland

Verslag van de dag

De kust bij Torquay in South Devon

Weer een wandeldag vandaag maar ook weer niet al te lastig. Ook Torquay ligt namelijk aan het South West Coast Path dus je kunt mooi de bewegwijzerde kustpaden volgen. In dit geval in noordwaartse richting, naar Babbacombe dat boven op de kliffen is gesitueerd. Het pad begint zo ongeveer bij de attractie 'Living Coasts', een soort dierenpark bij de marina. Vlakbij zie je ook een gedenkteken (plakaat) van D-Day. Hier gingen namelijk ook de nodige troepen ter zee om de oversteek te wagen in WO2. Daar loop je een stukje over de stoep en daarna al snel via een aantal treden het kustpad op. Het is een verrassend leuke route. Je loopt aan de rand van bebouwd gebied maar je wordt toch omringd door heel veel groen en de uitzichten op de kliffen zijn de moeite echt waard. Het is een paar keer op en af. Het tussenstuk naar Babbacombe komt nog voor een deel langs de weg aan zee maar daarna gaat het weer omhoog door een fraai kustlandschap. Zo loop je onder andere langs Hope's Nose (een rots in zee) en langs Anstey's Cove. Je kunt ervoor kiezen af te dalen naar deze kleine baai of je kunt doorlopen. Ik ben even gaan kijken en het is een leuke plek met een café, omringd door rotsen. Vlakbij bevindt zich overigens ook een parkeerterrein.

Je hoeft uiteraard niet een pitstop te houden in Anstey's Cove, zo'n lange route is het ook niet. Niet veel later kom je namelijk weer bij een baai terecht en dat is beneden Babbacombe. Ook daar vindt je een eetcafé en ook een strand. Om vervolgens boven te komen op de kliffen dien je of het steile pad daar naartoe te nemen of in de Babbacombe Cliff Railway te stappen. Dat gaat namelijk een stuk sneller en is uiteraard minder inspannend. Ik ben zelf nog even een stukje doorgelopen door het stadje, gewoon puur uit nieuwsgierigheid. Er staan fraaie huizen aan de kust met pastelkleurige gevels en ook is er een leuke kleine high street met onafhankelijke winkeltjes, tearooms en koffiehuizen. Ik lastte daar even pauze in om te genieten van een capuccino met een stuk taart, een gewoonte die ik bijna dagelijks zou herhalen. Het is ook vakantie natuurlijk!

Eenmaal boven moet je ook zeker even naar de kust lopen want daar vind je de kleine promenade van Babbacombe (zie foto boven). Dat zijn de Babbacombe Downs, de hoogste promenade van Engeland. Een bloemenrijk geheel met enkele palmbomen en zeer fraai uitzicht op de kustlijn met haar rode kliffen en groene bomen. Dit is zo ongeveer het moment waarop je de bus terug kunt nemen naar Torquay als je genoeg hebt gewandeld. Ik wilde echter nog even door de woonwijken lopen om de huizen eens te bekijken. Als je het pad langs de hoofdweg pakt dan kom je ook langs 'Bygones', een museum over 'vervlogen tijden'. Als je bijna in Torquay bent kom je langs wat mooie hotels en panden, vaak weer wit of in pastelkleur. Je komt de badplaats weer binnen bij de Torwood Gardens, het mooie openbare parkje dat ook vlakbij de haven en het centrum is gesitueerd. Na nog wat te hebben rondgeflaneerd en uiteraard gegeten te hebben in de Wetherspoon (mooie grote pub, goedkoop ook) was dit deel van de reis zo'n beetje ten einde.


Geïnspireerd? Boek zelf (in Torquay) of vraag een plan op maat


Hotel Cottage in Engeland

Wandelroute en kaart: Torquay - Babbacombe (en terug)

kaart wandelroute Torquay naar Babbacombe in Devon
Weergave van de wandelroute: ongeveer 14 kilometer van Torquay naar Babbacombe en terug. Afhankelijk van het tempo dat je aanhoudt neemt de wandeling 3 a 4 uur in beslag. Je loopt heen via het kustpad en terug langs de hoofdweg door woonwijken. Je kunt in Babbacombe ook de route beeindigen en de bus terugnemen. Je wandelt dan 8 kilometer. De hoogtemeters en mooie uitzichten vind je op de heenweg. Er moeten best wat trappen betreden worden maar echt zwaar is de wandeling ook niet. Eenmaal aan het strand van Babbacombe (staat ook een café) moet je een stuk omhoog naar het stadje zelf. Dat kan via een steil pad of via de Cliff Railway.

Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van Torquay & Dawlish, nummer OL44. De kaart kun je (onder andere) hier bestellen: Gidsen en kaarten van Devon en Cornwall.

Reisverslagen per dag

Torquay Dartmouth Babbacombe

Lynmouth Parracombe Lynton

Exeter Looe Polperro

Penwith St Michael Newquay

groen vlak Carnewas groen vlak


→ Terug naar overzicht Reisverslag Devon en Cornwall