Dag 11: Penzance en St Michael's Mount - vrijdag 12 mei

St Michael's Mount in Cornwall, Engeland Wandelen naar St Michael's Mount in Cornwall, Engeland Het kasteel van St Michael's Mount in Cornwall, Engeland De tuin van St Michael's Mount in Cornwall, Engeland De rotstuin van St Michael's Mount in Cornwall, Engeland Straatje in Penzance, Cornwall

Verslag van de dag

De tuin van St Michael's Mount in Marazion

Het laatste kwart van de vakantie was aangebroken en eindelijk was daar de regen. Niet dat ik erop zat te wachten al zag ik in het ochtendprogramma van de BBC dat het land wel aan wat regen toe was, zo weinig water was er gevallen in de maand april en begin mei. Maar goed, dus geen dag om even lekker te gaan wandelen al had ik makkelijk praten omdat ik de dag ervoor al bijna 6 uur gelopen had. Een relatieve rustdag kwam niet slecht uit. Toen het 's ochtends nog even droog was besloot ik echter wel de 3,5 kilometer naar Marazion te wandelen omdat daar St Michael's Mount is gesitueerd. Dat kan trouwens ook met de bus. Je volgt gewoon het kustpad vanaf het treinstation en loopt tussen de weg en het strand, een niet te missen route. Het begon helaas al iets vroeger te regenen dan voorspeld maar gelukkig had ik regenkledij meegenomen. Komt altijd een keer van pas.

St Michael's Mount is een bijzondere bezoekersattractie: het is een klein getijdeneilandje pal voor de kust van het dorp Marazion en het bestaat uit een rotsachtige heuvel met daarop een kasteel met subtropische tuinen en rondom nog wat andere gebouwen waaronder een winkeltje en een eetcafé. Het is de Britse tegenhanger van het beroemde Mont Saint Michel in Normandië (Frankrijk), ook een getijdeneiland. Deze beroemde historische attractie in Cornwall wordt beheerd door de National Trust en is wel vrij prijzig. Je betaald voor kasteel en tuinen 14 GBP. Ik heb het er wel voor willen neerleggen want het is wel een bijzondere plek. Doordat het kasteel boven op de rots is gepositioneerd kun je er ook nog eens van mooie uitzichten genieten over Marazion en in de verte Penzance. Dit was helaas een grijze dag dus het uitzicht was wat minder. Ondanks het mindere weer was er toch vrij veel volk op de been, zo te horen uit alle windstreken.

Hoe kun je er komen zul je je afvragen? Ik arriveerde op het moment dat het eb was en in dat geval kun je het wandelend betreden. Je ziet gewoon een toegangsweg bestaande uit een pad met grote keien. Er staat ook een bordje met de tijden waarop het tij weer hoog zal zijn. Als het vloed is, ligt de weg onder water maar in dat geval kun je er met een bootje komen: 2 GBP per tocht (enkel). Eenmaal op St Michael's Mount kun je een kaartje kopen bij het Ticket Office (voor kasteel of kasteel + tuinen). Via een wandeling omhoog arriveer je bij het kasteel. Een leuk kasteel met een paar fraaie kamers, een klein kerkje, aantal mooie schilderijen en eenmaal buiten dat prachtige uitzicht (bij enigszins helder weer) over Marazion en ook de tuinen beneden. Om de rotsachtige subtropische tuinen te bekijken moet je eerst weer naar beneden. De entree daartoe zit vlakbij het winkeltje en het café waar je kunt lunchen en koffie drinken. Deze tuinen zijn tegen de rotsen opgebouwd en zijn echt mooi. Ik heb het geloof ik nog niet eerder gemeld in het reisverslag maar hier in zuidwest Engeland kom je vanwege het milde klimaat ook veel palmbomen tegen, altijd dat vakantiegevoel opwekkend.

Na afloop ben ik het centrum van Marazion in gelopen (vlakbij het strand) en heb daar de bus teruggepakt naar Penzance. Die bus rijdt regelmatig. Ik heb nog wat rondgekeken in het stadje dat een compact centrum heeft met de nodige winkels, pubs, koffiehuizen en restaurants. Uiteindelijk ben ik een herberg vlakbij mijn b&b ingedoken voor een maaltijd en de traditionele pint. Morgen naar mijn laatste bestemming in Cornwall: Newquay.


Geïnspireerd? Boek zelf (in Penzance) of vraag een plan op maat


Hotel Cottage in Engeland

Reisverslagen per dag

Torquay Dartmouth Babbacombe

Lynmouth Parracombe Lynton

Exeter Looe Polperro

Penwith St Michael Newquay

groen vlak Carnewas groen vlak


→ Terug naar overzicht Reisverslag Devon en Cornwall