Dag 9: Looe en Polperro - woensdag 10 mei

Kustpad van Looe naar Polperro in Cornwall, Engeland Kustpad naar Talland Bay in Cornwall, Engeland Cottage in Talland Bay, Cornwall Kustpad van Talland Bay naar Polperro in Cornwall, Engeland Het pittoreske dorpje Polperro in Cornwall, Engeland Wegwijzers in het dorp Polperro in Cornwall, Engeland Zicht op Talland Bay in Engeland, Cornwall Zicht op Looe vanaf het kustpad in Cornwall

Verslag van de dag

Wandelen naar Talland Bay in Cornwall

De vorige dag was grotendeels grijs maar deze keer was het één en al zon. Prima omstandigheden om een prachtige route te wandelen tussen twee hele mooie plaatsjes. De wandeling van Looe naar Polperro is 9 kilometer lang en als je wilt kun je daar met de bus weer terug. Ik koos er echter voor om ook weer terug te lopen, ik loop nu eenmaal graag langere afstanden. Dit is een behoorlijk populaire route en er waren vrij veel mensen op de been. Na afloop begreep ik ook waarom want deze wandeling verschaft je hele mooie uitzichten zonder het echt zwaar te maken en het eindpunt is een bijzonder mooi vissersdorpje met allerlei plekken waar je kunt eten en drinken.

Ik begon direct vanuit mijn b&b in de westelijke helft van Looe. Hiervandaan wandel je eerst een stuk langs de rivier (estuarium) in de haven en kom je via een pad omhoog bij de kust terecht. Je volgt de kust rechtsaf langs een weg met een aantal huizen aan je rechterzijde. Na verloop van tijd houdt de stoep op en wandel je het gras op waar het South West Coast Path de natuur ingaat. In dit grasveld wordt ook door koeien gegraasd maar het zijn er niet veel. Je ziet aan je linkerzijde trouwens ook een klein eilandje voor de kust liggen, dat is Looe Island (of St Georges Island). De route is eenvoudig te volgen en gaat langs Portnadler Bay naar een kleine uitstulping, een kaap kun je het nauwelijks noemen. Onderweg zie je een rotsachtige kust met ook een klein strandje onder de kliffen. Hierna volgt de sectie richting Talland Bay. Dat is een kleine baai met een strandje, een strandcafé en vlakbij ook de Smuggler's Rest waar je ook versnaperingen kunt krijgen. Je vindt hier het kleine dorpje Talland. Normaal kun je vlakbij de baai het kustpad weer op maar dat was afgesloten omdat een deel van de kliffen instabiel was geworden (net als gisteren). Dus was er weer een omleiding van kracht waarbij ik gewoon de landweg in westelijke richting moest volgen. Als er een omleiding van kracht is dan wordt dat trouwens duidelijk aangegeven, zo ook hier. Die weg gaat overigens zeer steil omhoog, conditioneel zonder twijfel het lastigste deel van het traject. Terugkijkend heb je wel een prachtig uitzicht over Talland Bay en het omliggende land.

Toen ik zowat boven was stond er een pijltje waarbij je weer het South West Coast Path op werd gedirigeerd. Nu volgt weer een mooi traject met op het eind wat meer bomen en bloemen langs het pad totdat je in Polperro bent. Polperro is een historisch vissersdorpje dat prachtig gesitueerd is in een kleine beschutte baai en heeft hele leuke witte cottages, een gezellig havengebied en meerdere plekken waar je kunt eten en drinken. De huizen zijn (net als in Looe) veelal tegen de kliffen opgebouwd hetgeen een zeer fraai gezicht is. Als je hierna wel klaar bent met wandelen neem je de bus terug (rijdt regelmatig) of anders loop je de route hier aan de zuidkust van Cornwall in omgekeerde richting. Ook een waar genoegen, al moet ik zeggen dat ik er fantastisch weer bij had.


Geïnspireerd? Boek zelf (in Looe) of vraag een plan op maat


Hotel Cottage in Engeland

Wandelroute en kaart: Looe naar Polperro (en terug)

kaart wandelroute Looe naar Polperro in Cornwall
Weergave van de wandelroute: ongeveer 18 kilometer van Looe naar Polperro en weer terug. Afhankelijk van het tempo dat je aanhoudt duurt het 4 a 5 uur. Het is ook mogelijk om in het historische dorpje Polperro de bus terug te pakken. Dan neemt de wandeling de helft van de tijd in beslag. Er zijn hoogtemeters want je daalt een paar keer af naar een baai en moet vervolgens weer omhoog maar het is niet pittig. Paden zijn net als de voorgaande dagen gemakkelijk bewandelbaar en uitzichten zijn bijna continue zeer fraai.

Als je er van houdt om veel onderweg te stoppen dan kun je in Talland een pitstop plegen voor een hapje en een drankje. Toen ik er liep was het deel van het kustpad vanuit Talland Bay afgesloten vanwege kliferosie en moest ik eerst de landweg (steil) omhoog volgen. Aan het einde van de weg kon ik weer het daadwerkelijke South West Coast Path op. Het wordt overigens duidelijk aangegeven.

Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van St Austell & Liskeard (Fowey, Looe & Lostwhithiel), nummer 107. De kaart kun je (onder andere) hier bestellen: Gidsen en kaarten van Devon en Cornwall.

Reisverslagen per dag

Torquay Dartmouth Babbacombe

Lynmouth Parracombe Lynton

Exeter Looe Polperro

Penwith St Michael Newquay

groen vlak Carnewas groen vlak


→ Terug naar overzicht Reisverslag Devon en Cornwall