Dag 10: Schiereiland Penwith - donderdag 11 mei

Velden bij Pendeen in Cornwall, Engeland Parkeerterrein bij Pendeen in Cornwall, Engeland Gurnard's Head op het schiereiland Penwith, Cornwall Carn Galver in Cornwall, Engeland Treen Cove op het schiereiland Penwith, Cornwall Zennor Head op het schiereiland Penwith, Cornwall Wegwijzers voor wandelaars bij Zennor in Cornwall Eindpunt van de route - het fraaie badplaatsje St Ives

Verslag van de dag

Wandelen op het schiereiland Penwith

Tijd om Looe aan de zuidkust te verlaten voor mijn 5e bestemming en dat was Penzance in het verre zuidwesten van Cornwall. Ik reisde per trein en ik deed er ongeveer 2 uur over, inclusief overstappen in Liskeard. Aanvankelijk was ik van plan om de volgende dag de komende zware route te wandelen maar er lag flink wat regen in het verschiet dus besloot ik vandaag de wandelschoenen aan te trekken. Ik moest eerst nog inchecken dus ik kon pas tegen 12 uur mijn plan trekken.

Dat plan was om het South West Coast Path tussen Pendeen en St Ives te bewandelen, het ruigste traject van deze zeer lange wandelroute. Het is een wandeling van wel 25 kilometer (kan een stuk korter - daarover later meer) en gaat constant op en af, en ook nog eens over rotsachtige paadjes en soms drassige gronden waardoor je minder snel kunt lopen dan je normaal gewend bent. Ik liep echt serieus door en deed er zonder echt te pauzeren nog steeds 5 uur 45 minuten over. Met pauzeren en op een kalmer tempo moet je toch wel 7 uur incalculeren, als het niet meer is. Als het veel te lang voor je is en dat kan ik me voorstellen, dan kun je ongeveer op 9,5 kilometer (6 mile) van het einde een pad landinwaarts volgen naar het dorpje Zennor. Die bewegwijzering (zie foto's) staat op een steen met het National Trust logo. Door de rotsachtige paadjes is het niet aan te raden om met nat weer hier te gaan wandelen. In ieder geval goed op je passen letten. Maar het is een ongelooflijk mooi traject waarbij je van baai naar baai wandelt en van klif naar klif, over verschillende kleine kapen, langs rotsen, kleine witte strandjes met azuurblauwe wateren. Hoe natuurlijk dit gebied nu overkomt, vroeger was het een industrieële werkplaats en wel mijnbouw. Men won hier tin en je ziet er nog verschillende overblijfselen van in de vorm van manchinehuisjes en ruïnes van kleine gebouwen. Zo kom je door de 19e eeuwse ruïnes van Carn Galver, even na de afdaling van Trevean Cliff.

De busrit vanuit Penzance duurt ongeveer een uur dus ik kon rond 13.00 uur beginnen met wandelen. Je stapt de bus uit bij het supermarktje van Pendeen of als je niets meer nodig bent dan kun je ook wachten tot de bus een kilometer verderop het eindpunt bereikt en dat is het gehucht Lower Boscastle. Daar volg je een paadje richting kust waarbij je ongeveer 150 meter door een weiland met koeien moet lopen. Daarna loop je nog even over een gewone weg naar de witte vuurtoren (Pendeen Watch) en dan begint het kilometers lange op en af. Het begin is al adembenemend waarbij je in de verte Gurnard's Head al in het oog krijgt met daarvoor het kleine Portheras Cove. En zo wandel je over en langs Greeb Point, Porthmoina Cove, Porthmeor Cove, Porthmeor Point, Gurnard's Head, Treen Cove, Porthglaze Cove, Pendour Cove, Zennor Head, Porthzennor Cove, enzovoort. Je raakt de tel op den duur kwijt. Prachtige wandelervaring. Ik kwam overigens genoeg andere wandelaars tegen en het is ook niet zo dat je hier in de 'middle of nowhere' rondloopt.

Het laatste kwart naar St Ives was hier en daar zelfs extra rotsachtig met ook een aantal behoorlijk grote ovale keien. Na uren te hebben gelopen (en het liep al tegen 19.00 uur) kreeg ik dan eindelijk het eindpunt in zicht. Het mooie badplaatsje St Ives heb ik door het tijdgebrek niet meer volop kunnen verkennen. Ik ben langs het strand gewandeld, door het centrum en heb toen de pub opgezocht voor een welverdiende maaltijd en pint. Vervolgens de trein terug gepakt naar Penzance (overstappen in St Erth).


Geïnspireerd? Boek zelf (in St Ives) of vraag een plan op maat


Hotel Cottage in Engeland

Wandelroute en kaart: Pendeen naar St Ives

kaart wandelroute Pendeen naar St Ives in Cornwall
Weergave van de wandelroute: ongeveer 25 kilometer van Pendeen naar St Ives. Een route door het ruigste deel van Zuidwest Engeland, een schitterend traject langs baaien, kleine strandjes en vele kliffen en kapen. Zorg dat je genoeg eten en drinken meeneemt want je komt geen dorpjes meer tegen. Bij de bushalte in Pendeen staat overigens een kleine supermarkt dus daar kun je nog wat inslaan als je wilt. Vanwege de rotsachtige paden is dit niet een echt geschikte route bij nat weer.

Je wandelt eerst van Pendeen naar de kust en daarna volg je het South West Coast Path helemaal tot aan St Ives. Het is een bijzonder pittige route met veel op en af en over rotsachtige paadjes en ook drassige secties waardoor het nog extra langzaam gaat. Ik heb flink doorgelopen zonder echt te pauzeren en deed er 5 uur 45 minuten over. Je moet hier normaal toch 6 a 7,5 uur voor nemen, afhankelijk van het tempo.

Als het teveel wordt dan kun je de route met ongeveer 9 kilometer inkorten door bij Zennor te stoppen. Je komt een richtingaanwijzer (steen) tegen waarop je het kustpad kunt verlaten en landinwaarts kunt wandelen. Vanuit Penzance (waar ik verbleef) is er een busdienst naar Pendeen en in de zomermaanden ook naar Zennor. Er is ook een bus naar St Ives maar daar kun je ook met de trein heen (onderweg overstappen in St Erth).

Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van Land's End (Penzance & St Ives), nummer 102. De kaart kun je (onder andere) hier bestellen: Gidsen en kaarten van Devon en Cornwall.

Reisverslagen per dag

Torquay Dartmouth Babbacombe

Lynmouth Parracombe Lynton

Exeter Looe Polperro

Penwith St Michael Newquay

groen vlak Carnewas groen vlak


→ Terug naar overzicht Reisverslag Devon en Cornwall