Dag 13: Porthcothan, Carnewas en Newquay - zondag 14 mei

Porthcothan Bay in Cornwall Park Head aan de noordkust van Cornwall Wandelpad naar Park Head in Zuidwest Engeland Uitzicht op Park Head in Engeland Carnewas in Cornwall, Engeland Carnewas in Zuidwest Engeland Mawgan Porth aan de noordkust van Cornwall in Zuidwest Engeland Griffin's Point aan de noordkust van Cornwall in Zuidwest Engeland Watergate Beach aan de noordkust van Cornwall in Zuidwest Engeland Porth Beach in Newquay, Cornwall

Verslag van de dag

Bedruthan Steps en Carnewas in Cornwall

De laatste dag in Cornwall brak aan. Ik zou de volgende nacht op weg terug naar huis nog overnachten in Londen maar dat was niet meer dan een pitstop. In feite was dit de laatste dag van betekenis en hoewel het wat aan de frisse kant was, was het een heldere, zonovergoten dag. Weer tijd voor een mooie kustroute.

Eén van de hoofddoelen deze trip was om het rotsachtige Carnewas te bekijken, een kustgebied ten noorden van Newquay. Vandaar dat ik ook een wandeling had uitgestippeld over het South West Coast Path vanuit Porthcothan Bay naar Newquay. Het is een route van 17 kilometer en heeft de nodige hoogtemeters. Toch is het geen echt lastige route. Het mooiste en ruigste traject is de eerste helft van de wandelroute, gek genoeg ook het eenvoudigste deel. Ik moest uiteraard eerst nog op het beginpunt zien te komen en dat gaat prima. Er rijden regelmatig bussen naar Padstow en onderweg (na ongeveer een uur) kun je ook uitstappen in Porthcothan maar bijvoorbeeld ook in Mawgan Porth (halverwege de wandeling).

De bus zet je af op een punt waar je direct het strandje van Porthcothan Bay kunt betreden en direct daarna via een trappetje het kustpad op kunt. Het is een leuk beschut strandje en eenmaal op de kliffen aan de kust is er al direct een fantastisch uitzicht op Trevose Head in de verte. Je ziet bij helder weer ook de witte vuurtoren. Het pad gaat echter in zuidelijke richting naar de kaap Park Head. Onderweg zie je pal voor de kusten de Trescore Islands liggen, niet meer dan een collectie kleine donkere rotsen. Dit is al een fraaie sectie maar het mooiste komt na Park Head en dat is het kustpad door Carnewas. Dit gebied wordt beheert door de National Trust en is vernoemd naar Carnewas Point en bestaat uit een rotsachtige kustlijn met een ruig strandje met grote rotsblokken erop dat bij vloed onder water komt te staan. Hier vind je de Pentire Steps en de beroemdere Bedruthan Steps. Het is eventueel mogelijk om af te dalen via steile trappetjes maar dat hoeft niet om het kustpad te vervolgen. De uitzichten vanaf het pad zijn al formidabel. Het kan ook gevaarlijk zijn beneden zijn waneer het water weer aan het stijgen is. Overigens: er is vlakbij ook een parkeerterrein en een café van de National Trust. Als je een pitstop wilt plegen kun je ook even doorlopen naar Magwan Porth waar je een paar eet -en drinkgelegenheden aantreft bij het mooie beschutte strand. Je moet ook een meter of 100 afleggen over dat strandje.

Daarna klim je vanuit Mawgan Porth weer naar de kliffen en vervolg je de route. Het mooiste is nu al geweest maar de rest is ook zeker de moeite waard. Ook nu volgen mooie kliffen, stranden en fraaie uitzichtigen. Zo kom je langs Berryl's Point, Griffin's Point en vervolgens kijk je kilometers lang neer op Watergate Beach waar ook prima gesurfd kan worden. Uiteindelijk kom je bij het uiteinde van het strand bij Dollar Rock en als je wilt kun je een hele korte detour maken via Trevelgue Head voor een mooi uitzicht op Newquay. Hierna ben je weer echt in de bewoonde wereld, eerst in Porth en vervolgens in Newquay zelf. Je bent dan nog niet helemaal terug in het centrum, eerst volgt weer een traject parallel aan wat strandjes en langs woonhuizen. Dat was dan de reis door Devon en Cornwall. Wie van prachtige kusten houdt zal deze regio zeer zeker eens willen bezoeken!


Geïnspireerd? Boek zelf (in Newquay) of vraag een plan op maat


Hotel Cottage in Engeland

Wandelroute en kaart: Porthcothan Bay naar Newquay

kaart wandelroute Porthcothan Bay naar Newquay in Cornwall
Weergave van de wandelroute: ongeveer 17 kilometer van Porthcothan Bay naar Newquay. Afhankelijk van het tempo dat je aanhoudt doe je er 3,5 a 5 uur over. Een route over het South West Coast Path langs de Atlantische kust van Cornwall. De wandeling kent de nodige hoogtemeters maar is niet echt lastig en de kustpaden zijn over het algemeen zeer breed. Onderweg kom je langs verschillende mooie strandjes en donkere kliffen. Zeer fraai is de passage langs Carnewas (Bedruthan Steps), pitstopmogelijkheid bij Mawgan Porth.

Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van Newquay & Padstow (Wadebridge, Port Isaac & St Columb Major), nummer 106. Overigens: deze kaart houdt op in het westelijke deel van Newquay (ongeveer bij Crantock Beach) dus als je ook graag het kustpad de andere kant op wilt lopen (richting Perranporth), neem dan ook kaart 104: Redruth & St Agnes (Camborne & Perranporth). De kaarten kun je (onder andere) hier bestellen: Gidsen en kaarten van Devon en Cornwall.

Reisverslagen per dag

Torquay Dartmouth Babbacombe

Lynmouth Parracombe Lynton

Exeter Looe Polperro

Penwith St Michael Newquay

groen vlak Carnewas groen vlak


→ Terug naar overzicht Reisverslag Devon en Cornwall