Wat is er te zien in het Yorkshire Dales National Park?

Swaledale in North Yorkshire Aysgarth Falls in het Yorkshire Dales National Park, Engeland Richmond Castle in North Yorkshire Dales Countryside Museum in Hawes, Yorkshire Dales Malham Cove in de Yorkshire Dales Bolton Abbey in North Yorkshire De stad York in North Yorkshire Rondreis door het Lake District en North Yorkshire, Noord Engeland Rondreis per trein door Noord Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in de Yorkshire Dales en omgeving

Bekijk hier de interactieve kaart van het Yorkshire Dales National Park in Noord Engeland. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Naast de mooie landschappen en natuur zijn er ook historische locaties te bezoeken. De meeste van deze plekken liggen overigens buiten het park. Een aantal worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH). Een aantal van de locaties zijn te bezoeken in de stad York. Het imposante Harewood House staat overigens net over de grens in West Yorkshire. Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Oude kastelen:
Bolton Castle - Richmond Castle (EH) - Middleham Castle (EH) - Ripley Castle - Skipton Castle

Andere historische gebouwen (vaak met tuin):
Moulton Hall (NT) - Kiplin Hall - Middleham Castle (EH) - Braithwaite Hall (NT) - Ripon Cathedral - Fountains Abbey - Allerton Castle - Beningbrough Hall (NT) - Goddards (NT) - York Minster - Treasurer's House (NT) - Barley Hall - Merchant's Adventurer Hall - Clifford's Tower (EH) - Bolton Abbey

Tuinen en parklandschappen:
Valley Gardens (Harrogate) - Harlow Carr - Royal Forest of Knaresborough - Studley Royal - Hackfall

Grotten en watervallen:
Inglebrough Cave - White Scar Cave - Stump Cross Caverns - How Stean Gorge - Ingleton Waterfalls - Hardraw Waterfall - Aysgarth Falls - Malham Cove

Musea en andere attracties:
Dales Countryside Museum - Swaledale Museum - Nidderdale Museum - World of James Herriot - Royal Pumproom Museum - Yorkshire Museum - York Castle Museum - Jorvik Viking Centre - York Dungeon - Craven Museum - Embsay and Bolton Railway - Wensleydale Railway - The Dalesman Steam Railway


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, English Heritage, etc...

Het zuiden en westen: Wharfedale, Malhamdale en Ribblesdale

Het Yorkshire Dales National Park bestaat zoals de naam al aangeeft uit verschillende dalen en logischerwijs ook heuvels. Er zijn heel wat grotere en kleinere valleien die niet allemaal genoemd zullen worden. Het gebied is dus heuvelachtig en heeft binnen haar grenzen een heel klein beetje bos maar vooral graslandschappen, 'moorland' (heide-achtig) en rivieren. U zult er ook veel schapen zien. Hier in de zuidelijke helft is er ook een ander soort landschap, namelijk dat van de naakte kalkhoudende rotsbodem zoals dat heet. Dat lijkt op gespleten gesteente en is te vinden in Wharfedale en Malhamdale. Bij het het dorpje Malham kunt u die goed zien. Het gesteente ligt bovenop Malham Cove, één van de bekendste locaties in het nationale park. Vlakbij vindt u ook het ravijn dat bekend staat als de Gordale Scar. Voorbeelden van dorpen in Wharfedale zijn Burnsall, Grassington en Kettlewell. Bolton Abbey en het gezellige stadje Skipton vindt u hier ook in de buurt. In Embsay kunt u ook meegaan met een stoomlocomotief voor een rit van ongeveer 20 minuten naar het genoemde Bolton Abbey.

In het westelijke deel van de Yorkshire Dales kunt u goed zien dat de ondergrond hier bestaat uit het relatief zachte kalksteen want er zijn verschillende grotten waarvan er drie te bezichtigen zijn. De White Scar Cave en de Ingleborough Cave bevinden zich in het deel van het nationale park met de hoogste heuvels, de Three Peaks: Ingleborough, Whernside en Pen-y-Ghent. Deze bergen kunt u ook bewandelen net als vele andere heuvels en paden door de dalen. Het dorpje Horton-in-Ribblesway ligt hier en wordt ook gebruikt als uitvalsbasis voor wandelingen over de Three Peaks. De derde locatie is de Stump Cross Caverns even ten oosten van Grassington. Niet alleen zijn er grotten maar tevens een aantal kleinere watervallen. Zo kunt u bijvoorbeeld het Ingleton Waterfall Trail volgen. Het kleine Settle ligt ook in het zuidwesten aan de rand van het park. Hier kunt u op de trein stappen voor waarschijnlijk de mooiste treinrit door Engeland. Deze rijdt onder andere door de Yorkshire Dales en over verschillende mooie spoorwegviaducten zoals het Ribblehead Viaduct en het Garsdale Viaduct. Zoals gezegd kunt u prima wandelen in het nationale park. Er zijn allerlei paden in het gebied maar ook bewegwijzerde paden van meerdaagse wandelroutes, namelijk de Pennine Way en de Dales Way.

Vakantiebestemmingen in de Yorkshire Dales (zuid)

Skipton Grassington Malham

Horton-in-Ribblesdale groen vlak Settle

Het noorden: Wensleydale, Swaledale en James Herriot

In de noordelijke helft van het nationale park kunt u onder andere terecht in Wensleydale, één van de grootste dalen. Het is bekend van de kaas, namelijk de Wensleydale Cheese. Die wordt geproduceerd in het voornaamste stadje/dorp hier en dat is Hawes. Dat ligt bijvoorbeeld ook aan de wandelpaden van de Pennine Way en er is het Dales Countryside Museum. Er zijn in de buurt tevens een paar watervallen te bekijken. Bekend zijn de Hardraw Waterfall vlakbij Hawes en de cascade watervallen van Aysgarth. Dit gebied is echter ook bekend vanwege de van vroeger beroemde tv-serie 'All Creatures Great and Small', de verhalen van dierenarts James Herriot. De meeste opnames vonden plaats hier in de noordelijke helft van het nationale park. Dus in het rustige Swaledale maar met name in Wensleydale, in en rond plaatsen als Hawes en Askrigg. Hawes is het meest prominente stadje/dorp in het gebied maar Askrigg was de filmlocatie van het fictieve dorpje Darrowby waar de praktijk gesitueerd was. Er is ook een James Herriot museum maar dat staat ergens anders in North Yorkshire. Zie daarvoor het volgende tabblad.

Swaledale is waarschijnlijk de rustigste van alle dalen in het Yorkshire Dales National Park. Het is het meest noordelijke gebied en heeft slechts kleine dorpjes, eigenlijk net als de andere gebieden. Hier liggen bijvoorbeeld Gunnerside, Muker en Reeth, het meest prominente plaatsje. Hier staat één van de bezoekerscentra van het park. De Coast to Coast Walk, de wandelroute die hier in noord Engeland van kust tot kust loopt, trekt ook deels door dit dal. Enkele historische bezienswaardigheden zijn ook te vinden en wel in het noordoosten rond de randen van het nationale park. Bezichtig bijvoorbeeld Richmond Castle en Bolton Castle. Helemaal in het noordwesten zijn de heuvels ook weer wat hoger, net als in het westen. Dat is rondom het dorpje Sedbergh waar ook de Dales Way passeert en waar vlakbij de Howgill Fells zijn gesitueerd, heuvels buiten het park. Overigens: deze noordwesthoek van het Yorkshire Dales National Park ligt in het graafschap Cumbria, de rest in North Yorkshire.

Vakantiebestemmingen in de Yorkshire Dales (noord)

Hawes Aysgarth Swaledale

Buiten het park: Nidderdale, Vale of York en de steden

In andere delen van het graafschap North Yorkshire is nog meer te zien waaronder dat andere nationale park in het oosten. Het North York Moors National Park wordt echter op een andere pagina behandeld. De Nidderdale Area of Outstanding Natural Beauty behoort tot de Yorkshire Dales - het heeft een soortgelijk landschap - maar behoort niet tot het nationale park. Wel heeft het gebied een beschermde status vanwege de natuurlijke schoonheid. Het mooie kleine stadje Pateley Bridge waar ook het Nidderdale Museum is gevestigd, is de bekendste plaats. Hier vlakbij kunt u ook de Brimham Rocks zien en tussendoor wandelen. Dit is een landschap met grote rotsblokken en heidevelden. Net als in het nationale park kunt u ook in deze streek grotten bekijken en wel bij de How Stean Gorge, een locatie waar je allerlei activiteiten kunt ontplooien zoals wandelen, kanoën en rotsen beklimmen.

Aan de oostelijke rand van deze AONB vindt u enkele historische attracties, nameijk de Ripon Cathedral, Ripley Castle en niet te vergeten Fountains Abbey. Deze oude abdij behoort samen met het omliggende park Studley Royal tot het werelderfgoed. Niet ver van hier ligt het stadje Knaresborough met haar fraaie spoorwegviaduct over de rivier de Nidd. Hier bevindt zich ook één van de oudste bezoekersattracties van het land, te weten de Petrifying Well. Als u hier op de trein zou stappen, dan zou u al snel in het stijlvolle Harrogate aankomen, vrij recent nog eens verkozen tot meest romantische stad van Engeland. Harrogate heeft mooie architectuur, een zeer fraai openbaar park en ligt vlakbij de Harlow Carr Gardens. Ten oosten van deze plaatsen wordt het landschap vlak en bent u in de brede Vale of York. Hier ligt dan ook de stad York, een plaats met een hele keur aan musea, historische bezienswaardigheden, smalle straten en leuke winkels. Een heel eind noordelijker in deze vallei bevindt zich het kleine stadje Thirsk, de locatie van de World of James Herriot, gewijd aan de beroemde serie over de dierenarts die het platteland van Yorkshire als werkplaats had.

Vakantiebestemmingen buiten het Yorkshire Dales NP

Pateley Bridge Knaresborough Harrogate

groen vlak York groen vlak

Terug naar:

→ Yorkshire Dales