Jane Austen's dorpje Chawton in Hampshire - Engeland

Het dorp Chawton in Hampshire Jane Austen's House in Chawton, Hampshire Boeken Chawton House in Hampshire Het dorp Chawton in Hampshire Cromwel House in Alton, Hampshire Curtis Museum in Alton, Hampshire Haslemere in Surrey Devil's Punch Bowl in Surrey Winchester Cathedral in Hampshire Old Winchester Hill in de South Downs Rondreis door Hampshire, Cotswolds en Midsomer in Engeland

Informatie, hotels en b&b'sSt Nicholas Church in Hampshire, Engeland

Chawton is een klein dorpje in het graafschap Hampshire, zuidoost Engeland. Het heeft nog geen 500 inwoners en is gesitueerd in het uiterste noorden van het licht heuvelachtige South Downs National Park. Het ligt zowat op de rand. Het dorpje is bekend omdat het een hele sterke link heeft met de beroemde schrijfster Jane Austen. Zij leefde einde 18e en begin 19e eeuw en is verantwoordelijk voor boeken als 'Sense and Sensibility' en 'Pride and Prejudice'. Die verhalen zijn in onze tijd verfilmd en nog steeds erg populair. U kunt hier haar huis bezichtigen dat nu dienst doet als haar museum. Het is het Jane Austen's House Museum. Daarnaast kunt u ook het Chawton House bezoeken. Dat is het grotere huis dat ooit van haar broer was en waar nu het 'Centre for the Study of Early Women's Writing' gevestigd is. Dit is in feite een biblitheek met duizenden boeken van vrouwen, geschreven tussen 1600 en 1830. Er is tevens een mooie kerkje, de St Nicholas Church.

Als u in de omgeving wilt verblijven dan kunt u kijken in het historische stadje Alton dat slechts een paar kilometer verderop ligt. Kijk hier rechts voor hotels en b&b's. Dat geeft u gelijk de mogelijkheid om het Jane Austen Trail te wandelen, een niet te lange route die u leidt langs locaties die met de auteur te maken hebben. Die vindt u namelijk ook in het stadje dat ongeveer 17 duizend inwoners telt. In beide plaatsen wordt ook jaarlijks de Jane Austen Regency Week georganiseerd. In 2018 zal dat zijn van 16 tot 24 juni. Alton heeft overigens ook een paar bezienswaardigheden. Hier staat het oude huis dat ooit tijdelijk bewoond werd door de beruchte staatsman Oliver Cromwell al is dit geen attractie. Wel kunt u het Curtis Museum binnenlopen dat verteld over de geschiedenis van dit deel van Hampshire. Op een steenworp afstand staat de Allen Gallery, een gallerie met een naar verluid uitstekende collectie aan keramiek vanaf het jaar 1250. Daarnaast kunt u er op de stoomtrein stappen van de Mid Hants Railway, ook bekend als de Watercress Line. Dat is een traject van 16 kilometer tussen Alton en Alresford. Leuk ook dat er onderweg oude stationnetjes te zien zijn.

Meer info: Jane Austen Trail | Jane Austen Regency Week

Verder weg is overigens nog veel meer te zien. U kunt het prachtige natuurlijke landschap van het South Downs National Park bewonderen en bewandelen. Ook de Surrey Hills zijn niet ver weg. Verder zijn er in de regio attracties als Gilbert White's House, het landgoed Hinton Ampner, het Milestones Museum in Basingstoke en de oude kathedraal van Winchester. Daar in Winchester Cathedral ligt Jane Austen begraven. In het geval u een groot liefhebber bent van kostuumdrama's: de beroemde tv-serie Downton Abbey werd grotendeels opgenomen in Highclere Castle, gesitueerd op ongeveer 45 minuten rijden.


De locatie van Chawton en Alton

Enkele bestemmingen in de buurt

Haslemere Petersfield Winchester

Mogelijkheden om naar Chawton en Alton te reizen

Er zijn meerdere mogelijkheden om vanuit Nederland en België in Chawton te komen. Voor de hand ligt dat u met de auto gaat. In het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens, zijn er drie manieren om het Kanaal over te steken. Bij alle drie kunt u de auto, camper of ander gemotoriseerd vervoer meenemen. De snelste is de Eurotunnel Shuttle waarbij u zittend in de auto op een trein door de kanaaltunnel reist. Slechts een rit van 35 minuten van Calais naar Folkestone maar wel redelijk prijzig. U kunt ook gebruik maken van de veerboot, namelijk vanuit Duinkerken en ook weer Calais. De overtochten duren respectievelijk 2 en 1,5 uur en zijn minder duur. De autorit naar Chawton of Alton duurt daarna nog 2,5 uur.

Als u persé de veerboot in Nederland wilt nemen dan kunt u met de 6,5 uur durende overtocht van Hoek van Holland naar Harwich meegaan. Vanaf die haven is het meer richtingd de 3 uur rijden. U heeft al kunnen lezen dat u in Alton een rit kunt maken met een oude stoomtrein maar het is ook aangesloten op het reguliere spoor. Dat is hetzelfde treinstation en is het eindpunt van deze lijn vanuit London Waterloo. Voorbeelden van stations onderweg zijn Farnham, Aldershot en Woking. U kunt tussen Alton en Chawton ook gebruik maken van de bus als u dat wilt. Dat is vanaf het treinstation 15 minuten.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Zuidoost Engeland
→ Hotels en vakantiehuizen in Kent, Sussex en Hampshire
→ Een rit met de stoomtrein in Engeland
→ Locaties van beroemde Engelse schrijvers