South Downs National Park in Sussex en Hampshire

De South Downs in East Sussex Het South Downs National Park in Zuid Engeland Seven Sisters in de South Downs, Engeland Badplaats Eastbourne in de South Downs, Engeland Het stadje Lewes in de South Downs, Engeland Devil's Dyke in de South Downs, Engeland Steyning Bowl in de South Downs, Engeland Arundel Castle in de South Downs, Engeland Weald and Downland Living Museum in de South Downs West Dean Gardens in de South Downs Jane Austen's dorp Chawton in Hampshire Winchester Cathedral in de South Downs, Engeland

Golvende landschappen, groene velden en witte krijtrotsen

Het South Downs National Park ligt in zuidoost Engeland. Het ligt verspreid over de graafschappen East Sussex, West Sussex en Hampshire. Het is het nieuwste nationale park van Groot-Brittannië, het bestaat pas sinds 2011. Het is een samenvoeging van twee mooie gebieden die al een beschermde status hadden, namelijk de Sussex Downs en East Hampshire, twee Areas of Outstanding Natural Beauty. Dit nationale park wordt gekenmerkt door glooiende landschappen met niet al te hoge heuvels en zogenaamd ‘downland’. Dit zijn relatief open landschappen met krijtheuvels en grassen als begroeiing. Het hoogste punt in het nationale park is Butser Hill. Die is 270 meter hoog en bevindt zich vlakbij Petersfield. Daarnaast grenzen de South Downs in het zuidoosten aan zee en daar zijn prachtige kusten te zien. U vindt daar onder andere de witte kliffen van Beachy Head en de Seven Sisters. Dit zijn de mooiste krijtrotsen van Engeland. Het park heeft ook een eigen meerdaagse wandelroute die langs dit stukje kust komt en verder voornamelijk door het binnenland. Dat is de South Downs Way, een route tussen badplaats Eastbourne in het oosten en Winchester in het westen. De laatste heeft verschillende historische attracties in de vorm van musea, historische huizen en ook een prachtige middeleeuwse kathedraal.

Dit langgerekte nationale park is relatief dunbevolkt maar heeft met meer dan 100 duizend inwoners meer bewoners dan andere nationale parken. Hier vindt u stadjes en dorpen als Petersfield, Midhurst, Arundel en Lewes. Ook zijn er mooie dorpen als Alfriston, Steyning, Bramber, Amberley en Petworth De populaire en drukke badplaats Brighton ligt ook zeker in de buurt. Daar vlakbij bevindt zich Devil's Dyke, een fraai uitzichtspunt. Het South Downs National Park is een samenvoeging van verschillende natuurgebieden en dat betekent dat niet overal het landschap hetzelfde is. Het noordelijke deel in de graafschappen West Sussex en Hampshire is ook heuvelachig maar heeft meer bos en ook heidevelden. Dat is zo ongeveer het gebied ten zuiden van Haslemere en staat bekend als de Western Weald. Dat gebied grenst aan de Surrey Hills, een natuurgebied met een aparte status. Het graafschap Hampshire heeft overigens nog meer fraaie gebieden binnen haar grenzen, zoals bijvoorbeeld het New Forest National Park.

Het nationale park heeft ook enkele bezoekerscentra waar u terecht kunt voor informatie over de omgeving en vaak ook een café zult aantreffen. Er zijn drie officiële in dit gebied, namelijk bij Beachy Head en het Seven Sisters Country Park aan de kust van East Sussex, vlakbij Eastbourne. De derde ligt in het Queen Elizabeth Country Park in Hampshire, vlakbij Petersfield. Het is uiteraard niet alleen natuur dat hier de klok slaat. Er zijn ook genoeg andere bezoekersattracties in de vorm van statige landgoederen, tuinen en dergelijke. Denk bijvoorbeeld aan Petworth House, Uppark House, de West Dean Gardens en daar op een steenworp afstand het Weald and Downland Living Museum waar u kunt leren over hoe het leven vroeger was in dit gebied. Op de pagina hieronder kunt u een uitgebreide interactieve kaart bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden in de South Downs en aangrenzend gebied.

Bezienswaardigheden in Sussex en Hampshire + kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Eastbourne Alfriston Lewes

Brighton Steyning Arundel

Petersfield Chawton Haslemere

groen vlak Winchester groen vlak

Kaart van het South Downs National Park

Kaart van het South Downs National Park in Engeland

Kijk dus op deze pagina voor een interactieve kaart met aanklikbare icoontjes:

Bezienswaardigheden in Sussex en Hampshire + kaart


Naar het overzicht:

→ Nationale Parken