South Downs National Park in Sussex en Hampshire - Engeland

De South Downs in East Sussex Het South Downs National Park in Zuid Engeland Seven Sisters in de South Downs, Engeland Boeken Badplaats Eastbourne in de South Downs, Engeland Het stadje Lewes in de South Downs, Engeland Devil's Dyke in de South Downs, Engeland Steyning Bowl in de South Downs, Engeland Arundel Castle in de South Downs, Engeland Weald and Downland Living Museum in de South Downs West Dean Gardens in de South Downs Jane Austen's dorp Chawton in Hampshire Winchester Cathedral in de South Downs, Engeland Rondreis door Kent en Sussex in Zuidoost Engeland

InformatieCottage in het South Downs National Park, Engeland

Het South Downs National Park ligt in zuidoost Engeland. Het ligt verspreid over de graafschappen East Sussex, West Sussex en Hampshire. Het is het nieuwste nationale park van Groot-Brittannië, het bestaat pas sinds 2011. Het is een samenvoeging van twee mooie gebieden die al een beschermde status hadden, namelijk de Sussex Downs en East Hampshire, twee Areas of Outstanding Natural Beauty.

Dit nationale park wordt gekenmerkt door glooiende landschappen met niet al te hoge heuvels en zogenaamd ‘downland’. Dit zijn relatief open landschappen met krijtheuvels en grassen als begroeiing. Het hoogste punt in het nationale park is Butser Hill. Die is 270 meter hoog en bevindt zich vlakbij Petersfield. Daarnaast grenzen de South Downs in het zuidoosten aan zee en daar zijn prachtige kusten te zien. U vindt daar onder andere de witte kliffen van Beachy Head en de Seven Sisters. Het park heeft ook een eigen meerdaagse wandelroute, namelijk de South Downs Way. Kijk hier voor meer info over de South Downs Way.

Het grote nationale park is relatief dunbevolkt maar heeft met meer dan 100 duizend inwoners meer bewoners dan andere nationale parken. Hier vindt u stadjes en dorpen als Petersfield, Midhurst, Arundel en Lewes en aan de randen de badplaats Eastbourne en de historische stad Winchester. De populaire badplaats Brighton ligt ook behoorlijk dichtbij.


Hotels, b&b's en vakantiehuizen

Op zoek naar een luxe hotel in de South Downs? Kijk dan ook eens bij het onderstaande overzicht. Als daar niets bij zit, zoek dan op deze pagina verder naar uw gewenste hotel, b&b of vakantiehuis.

Prachtige hotels in Kent en Sussex


Bezoekerscentra

Het South Downs National Park heeft ook enkele bezoekerscentra waar u terecht kunt voor informatie over de omgeving en vaak ook een café zult aantreffen. Er zijn drie officiële in dit gebied, namelijk bij Beachy Head en het Seven Sisters Country Park aan de kust van East Sussex, vlakbij Eastbourne. De derde ligt in het Queen Elizabeth Country Park in Hampshire, vlakbij Petersfield.

Wat is er nog meer te zien in Sussex & Hampshire?

Specifieke bestemmingen

Eastbourne Alfriston Lewes

Brighton Steyning Arundel

Petersfield Chawton Haslemere

groen vlak Winchester groen vlak

De reis naar de South Downs

Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Nederland en België naar het South Downs National Park te reizen. Uiteraard kunt u met de auto op pad gaan. In het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens, zijn er drie manieren om het Kanaal over te steken. Bij alle drie kunt u de auto, camper of ander gemotoriseerd vervoer meenemen. De snelste is de Eurotunnel Shuttle waarbij u zittend in de auto op een trein door de kanaaltunnel reist. Slechts een rit van 35 minuten van Calais naar Folkestone maar wel redelijk prijzig.

U kunt ook gebruik maken van de veerboot, namelijk vanuit Duinkerken en ook weer Calais. De overtochten duren respectievelijk 2 en 1,5 uur en zijn minder duur. Hoe lang de autorit daarna nog duurt hangt af van uw specifieke vakantiebestemming. Eastbourne in het oosten is 2 uur rijden en Winchester in het westen niet veel langer, namelijk 2,5 uur. De afstand tussen de twee net genoemde plaatsen is maar liefst (ongeveer) 160 kilometer maar omdat u een andere route kunt nemen is het verschil in reistijd beperkt. Mocht u persé de veerboot in Nederland willen nemen dan kan dat ook. De overtocht van Hoek van Holland naar Harwich duurt 6,5 uur en de autorit naar het nationale park ongeveer 3 uur.

Als u van plan bent in één van de grotere plaatsen te verblijven dan kunt u ook met het vliegtuig gaan. U kunt namelijk direct met de trein vanaf Gatwick Airport naar de badplaatsen Brighton en Eastbourne, in respectievelijk 30 en 50 minuten. Wilt u naar Winchester dan zou u een vlucht kunnen pakken naar Southampton Airport. Vanaf die luchthaven is het nog maar 10 minuten met de trein naar het stadje. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid dat u met de trein vanuit Nederland via Brussel naar Londen reist. Het eindstation is London St Pancras en daar kunt u bijvoorbeeld ook overstappen op een trein naar Brighton, een rit van 1,5 uur.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland


legenda van kaart Terug naar:

→ Nationale Parken