Wat is er te zien in Sussex en Hampshire?

Bodiam Castle in de High Weald Rye in East Sussex Seven Sisters in de South Downs Devil's Dyke in East Sussex Arundel Castle in West Sussex Jane Austen's House in Chawton, Hampshire Highclere Castle Rondreis door Kent en Sussex in Zuidoost Engeland Rondreis door Hampshire, Cotswolds en Midsomer in Engeland Rondreis per trein door Zuidoost Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in Sussex en Hampshire (+ Kent)

Bekijk hier de interactieve kaart van Sussex en Hampshire (westelijke helft) en Kent (oostelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Kent.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie historische locaties te bezoeken. U vindt hier historische huizen, kastelen, kustforten en tuinen. Een flink aantal worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH). Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Historische huizen vaak met tuin:
Standen (NT) - Nymans (NT) - Lamb House (NT) - Bodiam Castle (NT) - Great Dixter House & Garden - Bateman's (NT) - Herstmonceux Castle - Alfriston Clergy House (NT) - Monk's House (NT) - Charleston - Anne of Cleeves House - Firle Place - St Mary's House & Garden - Arundel Castle - Parham House & Garden - Cowdray Ruins - Petworth House (NT) - Stansted Park - Uppark House (NT) - Hinton Ampner (NT) - The Vyne (NT) - Highclere Castle

Tuinen en dergelijke:
Sissinghurst Castle Gardens (NT) - Pashley Manor Gardens - Sheffield Park and Gardens (NT) - Wakehurst Palace (NT) - Woolbeding Gardens (NT) - Carr Taylor Vineyards (wijgaard) - Highdown Gardens - West Dean Gardens

Oudere kastelen en forten:
Rye Castle - Camber Castle (EH) - Pevensey Castle (EH) - Hastings Castle - Lewes Castle - Wolvesay Castle (EH) - Portchester Castle (EH) - Fort Brockhurst (EH) - Southsea Castle - Fort Cumberland (EH)

Andere gebouwen:
Battle of Hastings & Abbey (EH) - Brighton Royal Pavilion - Bignor Roman Villa - Fishbourne Roman Palace - Weald and Downland Living Museum - Butcher Ancient Farm - Chichester Cathedral - Winchester Cathedral - Winchester City Mill (NT) - The Great Hall (Winchester) - Spinnaker Tower (Portsmouth)

Enkele musea en andere attracties:
Amberley Museum - Jane Austen's House Museum - Chawton House - Curtis Museum - Allen Gallery - Mid Hants Railway (Watercress Line) - Kent and East Sussex Railway - Bluebell Railway - Gilbert White's House - Milestones Museum - Westgate Museum (Winchester) - Portsmouth Historic Dockyard - Charles Dickens Birthplace - Royal Navy Submarine Museum


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, English Heritage, etc...

South Downs National Park en Chichester Harbour

Het South Downs National Park is de nieuwste van alle nationale parken in Groot-Brittannië. De Sussex Downs en de East Hampshire AONB werden pas in 2011 samengevoegd tot dit vrij omvangrijke park dat zich uitstrekt van Eastbourne aan de kust van East Sussex tot aan Winchester in Hampshire. Het is een gebied met golvende heuvels, graslandschappen, kliffen aan zee en met name in het westelijke gebied ook bos en heide. Dit is de Weastern Weald, in de buurt van Peterfield. Het meest bekende en misschien ook wel de mooiste locatie in het gebied zijn de Seven Sisters, de zeven heuvels die hier aan zee overgaan in krijtrotsen, de witte kliffen. Hier kunt u een deel van de South Downs Way wandelen. Het traject ligt pal ten oosten van Eastbourne, richting Alfriston. Hieronder en op de kaart ziet u ook het stadje Haslemere. Dat ligt net over de grens in het graafschap Surrey maar staat er wel bij omdat het aan de rand van het nationale park is gesitueerd.

Naast de mooie natuur heeft het gebied nog veel meer te bieden. U kunt er in één van de grote badplaatsen relaxen aan zee. Bekend zijn Eastbourne en Brighton, beiden behept met een typisch Engelse pier. Maar er zijn ook behoorlijk wat wat historische bezienswaardigheden te bezichtigen zoals Arundel Castle, Parham House & Gardens en de voormalige woning van de beroemde schrijfster Jane Austen. Buiten het nationale park maar nog wel in het graafschap Hampshire kunt u ook Highclere Castle bezoeken. Dat is de beroemde filmlocatie uit Downton Abbey. Ook is er een fraai openluchtmuseum in het nationale park en dat is het Weald and Downland Living Museum waar u allerlei soorten oude gebouwen kunt bezichtigen. Het kleine stadje Lewes heeft ook enkele oude locaties. Aan de westelijke randen van de South Downs vindt u de steden Southampton en Portsmouth waar u de uitgebreide Historic Dockyard kunt bezoeken. Het oude Winchester heeft ook het nodige te bieden waaronder uiteraard de kathedraal. Aan zee, vlakbij Portsmouth en Bognor Regis ligt overigens nog een beschermd natuurlijk gebied maar alleen van veel kleiner formaat. Dit is de Chichester Harbour AONB, een natuurlijke haven met kwelders, kreken, duinen, stranden en enkele dorpen.

Vakantiebestemmingen in en rond de South Downs

Eastbourne Alfriston Lewes

Brighton Steyning Arundel

Bognor Regis Chichester Harbour Portsmouth

Chawton Winchester Petersfield

High Weald in Sussex

In het oostelijke deel van West -en East Sussex ligt de High Weald Area of Outstanding Natural Beauty, een zeer oud licht heuvelachtig landschap met kleinere dorpen en stadjes dat ook deels in het graafschap Kent is gesitueerd. Er zijn ook bossen, akkerland, boerderijen en ook historische bezienswaardigheden en tuinen. De bekendste locatie vanuit historisch perspectief is ongetwijfeld het dorpje Battle waar de Slag om Hastings in 1066 heeft plaatsgevonden en toen de Noormannen de Saksen versloegen. Hastings is ook de naam van de badplaats die een aantal kilometers verderop te vinden is. Naast het strand en enkele attracties kunt u er ook door het mooie aan zee gelegen East Hill Country Park wandelen.

Ook vlakbij de kust ligt het kleine stadje Rye dat befaamd is om haar mooie straatjes. Het heeft een paar attracties waaronder Lamb House en ook winkeltjes. Op enkele kilometers ligt het Dungeness Nature Reserve, onderdeel van Romney Marsh. Zo gezegd zijn er in de High Weald behalve het fraaie landelijke gebied zelf ook andere bezoekersattracties zoals bijvoorbeeld Bodiam Castle met zijn gracht, de oude treinen van de Kent & Sussex Railway die van Tenterden naar het kasteel rijden en verschillende tuinen zoals die van Sissinghurst Castle, Wakehurst Place en Sheffield Park & Gardens. Wat de High Weald nog meer speciaal maakt is dat het één van de oudste cultuurlandschappen van Europa is en dat het bijzonder geschikt is om druiven te telen en dus wijn te maken. Er zijn in deze regio dan ook de nodige fraaie wijngaarden waarvan u er een paar kunt bezoeken, individueel of met groep. In de buurt van Battle ligt er zo één, namelijk die van Carr Taylor.

Vakantiebestemmingen in en rond de High Weald

Rye Battle Hastings

Terug naar:

→ Zuidoost Engeland