Nationale Parken in Groot-Brittannië

South Downs National Park in Engeland Exmoor National Park in Engeland Dartmoor National Park in Engeland Peak District National Park in Engeland North York Moors National Park in Engeland Lake District National Park in Engeland Pembrokeshire in Wales Cairngorms National Park in Schotland Landweg in het Lake District

15 Nationale Parken

In Groot-Brittannië zijn maar liefst 15 nationale parken en dat zijn best nog grote gebieden. U vindt ze in alle uithoeken van het land waarbij de één groter is dan de ander. De meesten zijn te vinden in Engeland, daar liggen 10 10. Wales heeft er 3 en Schotland 2. In Wales is overigens 20% van het land onderdeel van één van de parken. In Engeland en Schotland ligt dat getal onder de 10%. De top drie van 'meeste bezoekers per nationaal park' is 1) Lake District 2) Peak District en 3) Yorkshire Dales. Het moet wel gezegd dat deze specifieke informatie niet beschikbaar is voor de South Downs die ook zeer veelvuldig bezocht worden.

De kaartAndere natuur

Naast deze nationale parken zijn er ook zeer veel zogenaamde Areas of Outstanding Natural Beauty of zoals ze in Schotland worden genoemd: National Scenic Areas. Dat zijn ook gebieden met grote natuurlijke schoonheid die in grote mate worden beschermd. Het enige verschil is dat een nationaal park niet alleen bescherming krijgt maar ook tot doel heeft mensen te laten genieten van de natuur en te recreëren. Hier vindt u dan over het algemeen dan ook meer faciliteiten, accommodaties en bezoekerscentra. Er zijn ook veel AONB's waar je ook zeer goed recreëren. Bekende voorbeelden van dergelijke gebieden zijn de Cotswolds, Dorset, Cornwall, Norfolk Coast, Northumberland Coast en Anglesey. Ook die gebieden zult u op deze website allemaal tegenkomen. Bekijkt u de volgende tabbladen voor meer informatie per nationaal park.

Zuid -en oost Engeland

Zuid Engeland is relatief dichtbevolkt maar er is ook veel prachtige natuur inclusief vier nationale parken. De South Downs heeft golvende landschappen met witte kliffen aan zee. Het ligt in Sussex en Hampshire. In het westen van Hampshire vindt u het New Forest National Park. Deze streek is relatief vlak maar bestaat zoals de naam doet vermoeden niet alleen uit bos, maar ook uit heide en weilanden.

Het graafschap Devon in zuidwest Engeland heeft maar liefst twee parken binnen haar grenzen liggen. Dartmoor is geheel gesitueerd in het binnenland en Exmoor in het noorden. Dat grenst ook aan zee en heeft ook een schitterende kustlijn met kliffen. Het Broads National Park is te vinden in het vlakke oosten van het land. Dit gebied herbergt veel water en ligt voornamelijk in het graafschap Norfolk.

South Downs New Forest Dartmoor

Exmoor groen vlak Broads

Midden -en noord Engeland

De nationale parken van noord Engeland zijn allemaal (deels) behoorlijk of sterk heuvelachtig. In de North York Moors zijn de heuvels wat minder hoog zijn en daar vindt u ook een prachtige kustlijn. Verder landinwaarts vindt u de Yorkshire Dales en in het noordwesten het Lake District , de meest bergachtige regio van het land. Het heeft smalle valleien en uiteraard fraaie meren.

In het noordoosten, grenzend aan Schotland, ligt het Northumberland National Park. Dit is het minst toeristisch park van de vijf en hier vindt u bijvoorbeeld ook een deel van de historische Hadrian's Wall. Het vijfde nationale park ligt op de grens van noord -en midden Engeland. Het veel bezochte Peak District ligt ingeklemd tussen enkele grote steden en ligt grotendeels in Derbyshire.

Peak District North York Moors Yorkshire Dales

Lake District groen vlak Northumberland National Park

Wales

Wales ligt in het westen van Groot-Brittannië en het is grotendeels heuvel -of bergachtig. Het noorden is het minst bevolkt en ook het meest bergachtig. Daar vindt u het ruige Snowdonia National Park, een park dat voor een deel ook aan zee grenst. Aan de rand van het gebied liggen tevens enkele stadjes met imposante kastelen, zoals Caernarfon en Conwy.

Het zuiden van het land is dichter bevolkt, daar bevinden zich de enige echte steden van het land. Maar ook hier zijn twee nationale parken gesitueerd. Pal ten noorden van de Valleys ligt de sterk heuvelachtige, deels bergachtige Brecon Beacons. Dit is een dunbevolkt gebied met ook enkele watervallen, kleinere meren en reservoirs. In het zuidwesten ligt een geheel ander soort gebied, namelijk de Pembrokeshire Coast. Dit is een kustgebied met baaien, stranden, kliffen en wandelpaden langs de zee.

Brecon Beacons Pembrokeshire Coast Snowdonia

Schotland

Het wekt misschien bewondering dat het ruigere Schotland maar twee nationale parken telt en het aanzienlijk meer bevolkte Engeland maar liefst tien van dergelijke gebieden heeft. Dat betekent dus niet dat er in Schotland minder natuur is, helemaal niet zelfs. De ruigste regio van Groot-Brittannië is bijvoorbeeld de North-West Highlands en dat bestaat uit meerdere zogenaamde National Scenic Areas, gebieden met ook een beschermde status.

Het eerste nationale park heet Loch Lomond & the Trossachs. Het park bestaat zoals de naam al aangeeft uit het grote meer, maar ook uit het omliggende berglandschap, de nodige bossen zoals het Argyll Forest Park en een aantal kleinere meren waaronder Loch Katrine. Op de grens van centraal met noord Schotland ligt het grote Cairngorms National Park, misschien wel het ruigste park van het hele eiland en ook het gebied met de meeste hoge bergen in Groot-Brittannië.

Loch Lomond groen vlak Cairnorms National Park


Andere thema's:

→ Mooie kustgebieden en eilanden
→ Mooie dorpen en kleine stadjes
Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië