Broads National Park in Norfolk en Suffolk

Horsey Mere in het Broads National Park, Engeland het dorpje Horning in het Broads National Park, Engeland Hickling Broad in het Broads National Park, Engeland Brograve Mill in het Broads National Park, Engeland Norwich Cathedral in Norfolk, Engeland Great Yarmouth in Norfolk, Engeland Somerleyton Hall in Suffolk, Engeland

Het land van rivieren, meren en riet

Het Broads National Park is het enige nationale park in het oosten van Engeland en bevindt zich voor het grootste deel in het graafschap Norfolk en voor een veel kleiner gedeelte in Suffolk. Het gebied is een mozaiek van waterwegen in de vorm van meren en rivieren. Het is een belangrijk natuurgebied voor allerlei diersoorten inclusief vogels, insecten en vissen. De wateren worden ook veelvuldig geflankeerd door riet. Verder vindt u er kleine dorpjes, hier en daar molens en de nodige bootjes. Het is een bijzonder populair gebied voor mensen die graag met de boot varen. Daarom staat het vrij hoog in de lijst van best bezochte nationale parken in het Verenigd Koninkrijk. Als u denk dat dit een landschap is dat al duizenden jaren bestaat dat heeft u het mis en dat is eigenlijk een extra interessant aspect van The Broads. Het is door de mens gecreëerd doordat men eeuwen lang hier turf uit de grond haalde. Dit was in de middeleeuwen een zeer welvarende regio en turf werd gebruikt als brandstof, voor de verwarming van huizen. Een 'broad' is de benaming van een afgegraven stuk land waar naderhand een poel is ontstaan. Die staan in verbinding met de rivieren.

Het nationale park is een dunbevolkt gebied met slechts dorpen binnen haar grenzen. Zo vindt u in dit deel van Norfolk onder ander het dorpje Horning aan de rivier de Bure en bij de Bure Marshes. Daar zeer dichtbij ligt Wroxham waar u rit kunt maken met de stoomtrein naar het stadje Aylsham. Dat is de Bure Valley Railway, een traject van ongeveer 25 kilometer. Op korte loopafstand van Aylsham staat overigens het statige Blickling Hall van de National Trust. In Hoveton - dat vastzit aan Wroxham - staat één van de bezoekerscentra van het Broads National Park. U kunt er ook meegaan op een boottocht over de rivier om de natuur vanaf het water te aanschouwen. Een ander mooi dorp is Ludham. Dat ligt ook vlakbij de net genoemde plaatsen maar wat dichter bij zowel Hickling Broad als de Horsey Windpump, een bekende windmolen vlakbij de kust. Bij de molen ligt Horsey Mere en ook hier kunt u meegaan met een boottocht. U zult wel meer windmolens in het gebied zien. Ooit waren het er naar verluid 200 die nodig waren om het land droog te leggen (pompen). Vlakbij staat bijvoorbeeld de ruïne van Brograve Mill. Aan de kust vindt u een voor de natuur belangrijk duinlandschap met heide waar zelfs adders leven. Dat is een natuurreservaat bij Winterton-on-Sea en onderdeel van de eveneens beschermde Norfolk Coast AONB. Het zuidelijke deel van het park ligt in het graafschap Suffolk. Daar aan de rand vindt u onder andere de badplaats Lowestoft en de marktstadjes Beccles en Bungay waar vlakbij een luchtvaartmuseum gesitueerd is. Het gebied hier ten zuiden is ook beschermd gebied en dat is de Suffolk Coast.

The Broads is dus zelf een zeer dunbevolkt gebied maar het ligt wel ingeklemd tussen de twee grootste plaatsen van Norfolk. In het oosten is dat de bekendste kustplaats van het graafschap, namelijk Great Yarmouth, een typische authentiek Engelse badplaats met kermisattracties, uiteraard strand maar ook met een aantal historische bezienswaardigheden en musea. Bezoek bijvoorbeeld het Nelson Museum, gewijd aan 's lands meest beroemde admiraal. Niet ver van hier staat tevens het statige Somerleyton Hall. Pal ten westen van het nationale park ligt de stad Norwich. Het is de grootste plaats en heeft enkele fraaie straatjes met gekleurde huizen, de middeleeuwse kathedraal en een paar musea. Op de pagina's hieronder kunt u uitgebreide interactieve kaarten bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden in het Broads National Park en aangrenzend gebied.


Bezienswaardigheden in Norfolk + kaart

Bezienswaardigheden in Suffolk + kaart

Meer informatie over

Norwich groen vlak Great Yarmouth

Kaart van het Broads National Park

Kaart van het Broads National Park in Norfolk en Suffolk, Engeland

Kijk dus op één van deze pagina's voor een interactieve kaart met aanklikbare icoontjes:

Bezienswaardigheden in Norfolk + kaart

Bezienswaardigheden in Suffolk + kaart