Dartmoor National Park in Devon - Zuidwest Engeland

Widecombe-in-the-Moor in Dartmoor, Engeland Bonehill Down in Dartmoor, Engeland Becky Falls Woodland in Dartmoor, Engeland Emsworthy Mire in Dartmoor, Engeland Dartmoor Pony's in Engeland Moretonhampstead in Dartmoor, Engeland Castle Drogo in Dartmoor, Engeland Wistman's Wood in Dartmoor, Engeland Buckland Abbey in Devon, Engeland

Heide, tors, wilde pony's en de Hound of the Baskervilles

Dartmoor is een nationaal park in het midden van het graafschap Devon, zuidwest Engeland. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het landschap veelal uit ‘moorland’ of te wel heidevelden. Daarnaast staat het gebied ook bekend zijn om pony's. U zult deze dieren in het gebied kunnen zien grazen. In het nationale park zult u ook de ‘tors’ kunnen zien, grote rotsblokken die hier en daar verspreid liggen over het gebied. Daarnaast zijn er ook wel bossen te vinden zoals in het Wystman’s Wood, de Holne Woods, de Teign Gorge en bijvoorbeeld ook mooie watervallen in het Becky Falls Woodland Park en in de Lydford Gorge in het noordwesten. In dit deel van het park vindt u ook de hoogste heuvels, zoals High Willhays met 621 meter. Niet heel ver ten noorden van hier ligt een ander prachtig nationaal park en dat is Exmoor. De gezellige stad Exeter bevindt zich ook op relatief korte rij-afstand. Daar kunt u onder andere de prachtige middeleeuwse kathedraal bezichtigen.

Het gebied is vereeuwigd in het zeer beroemde boek 'The Hound of the Baskervilles' van Sir Arthur Conan Doyle, één van de verhalen over Sherlock Holmes. Het verhaal, nu onder de titel 'The Hounds of Baskerville', komt aan bod in de briljante BBC tv-serie Sherlock (aflevering 2 van seizoen 2). De inspiratie heeft de man naar verluid opgedaan bij de rots Hound Tor, gesitueerd in de buurt van Haytor. Daar vlakbij liggen ook de restanten van een middeleeuwse dorpje. Als u een groot fan bent van deze uitstekende detective serie, kijkt u dan hier op deze pagina over Sherlock. Daarop vindt u met name alle filmlocaties in Londen. Bonehill Down is een mooi gebied vlakbij Widecombe-in-the-Moor. Het nationale park is vanzelfsprekend dunbevolkt. Hier vindt u plaatsen als Chagford, Moretonhampstead en Buckfastleigh, en aan de randen Tavistock, Okehampton Bovey Tracey. Niet heel ver van de zuidelijke rand treft u tevens de prachtige kustlandschappen van South Devon en de Engelse Riviera.

Het Dartmoor National Park heeft ook enkele bezoekerscentra waar u terecht kunt voor informatie over de omgeving. Er zijn drie officiële in dit gebied, namelijk in Princetown, Postbridge en bij Haytor. De laatste staat vlakbij de Haytor Rocks, één van de bekende 'tors' in het nationale park. Hier in de omgeving zijn meer fraaie natuurlijke locaties zoals u op de kaart kunt zien. Het natuurreservaat Emsworthy Mire ligt hier vlakbij. Daarnaast zijn er ook andere informatiepunten die door de nationale park autoriteit worden ondersteund zoals in Tavistock, Okehampton, Moretonhampstead en Buckfastleigh. Daar bij Tavistock ligt overigens nog een beschermd gebied en dat is de Tamar Valley Area of Outstanding Natural Beauty. Dat is een fraai heuvelachtig landschap rond een een vertakkende rivier waar vroeger ook mijnbouw bedreven werd. Het is onderdeel van de Cornwall & West Devon World Heritage Site. Op de pagina hieronder kunt u een uitgebreide interactieve kaart bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden in Dartmoor en aangrenzend gebied.

Bezienswaardigheden in Devon + kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Chagford Buckfastleigh Tavistock

Exeter Totnes Plymouth

Kaart van het Dartmoor National Park

Kaart van het Dartmoor National Park in Engeland

Kijk dus op deze pagina voor een interactieve kaart met aanklikbare icoontjes:

Bezienswaardigheden in Devon + kaart


Naar het overzicht:

→ Nationale Parken