Brecon Beacons National Park in Zuid Wales

Watervallen in de Brecon Beacons, Wales Boeken Crickhowell in de Brecon Beacons, Wales Llangorse Lake in de Brecon Beacons, Wales Pen y Fan in de Brecon Beacons, Wales Blaenavon in de Brecon Beacons, Wales Rondreis door Zuid Wales

InformatieBrecon Beacons National Park in zuid Wales

Een belangrijk deel van Zuid Wales wordt ingenomen door het Brecon Beacons National Park dat zich uitstrekt van west naar oost. Het is een gebied met heuvels, bergen, vooral gras -en heidelandschappen (moorland), ook wat bossen en de nodige waterreservoirs, met name in het zuidelijke centrale deel. Dit zijn onder andere het Talybont Reservoir en het Pontsticill Reservoir. Een populair gebied voor wandelaars vindt u in het midden van het park, de Central Beacons ten zuiden van het stadje Brecon waar vlakbij ook het officiële bezoekerscentrum van het nationale park is gesitueerd. Om precies te zijn in Libanus. In dit gebied bevindt zich ook de hoogste top van de bergketens in het zuiden van Wales. De Pen y Fan telt 886 hoogtemeters. Deze berg is onderdeel van een bergrug waar ook andere hoge toppen te vinden zijn, zoals die van Corn Du en Crybin.

In het oosten vind u de Black Mountains, het berggebied dat grenst aan Hereford in Engeland. Hier vindt u ook de ruïne van Llanthony Priory (zie foto), prachtig gesitueerd in de Vale of Ewyas. Het was ooit één van Wales' mooiste middeleeuwse gebouwen. Een andere mooie locatie in het oosten is de Usk Valley en het gebied rondom Sugarloaf Mountain. Dit is in de buurt van het stadje Abergavenny, het kleinere Crickhowell en het kleine stadje Usk. Aan de rand van dit gebied kunt u ook het industriële werelderfgoed van Blaenavon bezichtigen. Vroeger was dit namelijk een regio waar zware industrie en mijnbouw de boventoon voerde. Naast historische bezienswaardigheden en een museum kunt u hier ook een ritje maken met de Pontypool and Blaenavon Railway, een traject met een oude stoomtrein. Een dergelijke 'heritage' spoorlijn ligt ook verder naar het westen vlakbij Merthyr Tydfil. Dit is de Brecon Mountain Railway tussen Pant en Pontsticill, bij het reservoir.

Het westelijke gedeelte van het Brecon Beacons National Park bestaat uit de Black Mountain Range, niet te verwarren met de net genoemde Black Mountains. De naam lijkt bijna gelijk maar het is een andere streek. Deze bergen liggen grofweg tussen het stadje Brecon in het oosten en Llandovery in het westen plus het deel van het nationale park dat daar allemaal ten zuiden van ligt. De zogenaamde Waterfall Country in het zuiden hoort hier ook bij. De watervallen zijn te zien in de buurt van de dorpen Pontneddfechan, Ystradfellte en Penderyn. U zou het Waterfalls Centre in Pontneddfechan als startpunt kunnen nemen. U zult er onder andere de Sychryd cascades kunnen zien. Ook typerend voor de westelijke helft zijn de grotten. Zo kunt u er enkele bezichtigen in het National Showcaves Centre for Caves. Daarnaast heeft het westelijke deel van het nationale park vanwege zijn geologisch belangrijke landschap ook de status van geopark. Het is bekend onder de naam Fforest Fawr Geopark.


Hotels, b&b's en vakantiehuizen

Op zoek naar een mooi luxe hotel in de Brecon Beacons? Kijk dan ook eens bij het onderstaande overzicht. Als daar niets bij zit, zoek dan op deze pagina verder naar uw gewenste hotel, b&b of vakantiehuis.

Prachtige luxe hotels in Wales


Bezoekerscentra

Het Brecon Beacons National Park heeft ook een bezoekerscentrum. Dat staat in Libanus, vlakbij Brecon. Daarnaast zijn er ook toeristische informatiepunten op een aantal andere locaties, zoals in Abergavenny, Llandovery, Pontneddfechan en Brecon.

Wat is er nog meer te zien in zuidoost Wales?

Twee specifieke bestemmingen

Abergavenny groen vlak Brecon

De reis naar de Brecon Beacons

Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Nederland en België naar het Brecon Beacons National Park te reizen. Uiteraard kunt u met de auto op pad gaan. In het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens, zijn er drie manieren om het Kanaal over te steken. Bij alle drie kunt u de auto, camper of ander gemotoriseerd vervoer meenemen. De snelste is de Eurotunnel Shuttle waarbij u zittend in de auto op een trein door de kanaaltunnel reist. Slechts een rit van 35 minuten van Calais naar Folkestone maar wel redelijk prijzig.

U kunt ook gebruik maken van de veerboot, namelijk vanuit Duinkerken en ook weer Calais. De overtochten duren respectievelijk 2 en 1,5 uur en zijn minder duur. De autorit daarna duurt nog 4 a 5 uur, afhankelijk van uw eindbestemming. Mocht u persé de veerboot in Nederland willen nemen dan kan dat ook. De overtocht van Hoek van Holland naar Harwich duurt 6,5 uur en ook deze autorit naar het nationale park duurt 4 a 5 uur.

Vanwege het ontbreken van treinstations in de Brecon Beacons is het lastig om hier met het openbaar vervoer te komen. Aan de randen van het park zijn wel treinstations zoals bijvoorbeeld in Abergavenny, Merthyr Tydfil en Llandovery. Om het eerste stadje als voorbeeld te nemen: u kunt met het vliegtuig naar Cardiff Airport gaan. Eenmaal geland neemt u de bus van de luchthaven naar het centraal station van de stad Cardiff en stapt daar over op de trein naar Abergavenny. Totale reistijd vanaf het vliegveld is ongeveer 2 uur.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland


legenda van kaart Terug naar:

→ Nationale Parken