De beroemde Engelse schrijfster Jane Austen (1775 - 1817)

Jane Austen's House in Chawton, Hampshire Chawton House in Hampshire Winchester Cathedral in Hampshire De stad Bath zoals te zien in de tijd van Jane Austen

Informatie en plaatsen om te bezoeken

Jane Austen is misschien wel 's lands beroemdste vrouwelijke auteur en is nog steeds zeer bekend vanwege de populaire kostuumdrama's die er gemaakt zijn. Haar beroemde werken zijn verfilmd. Denk aan Pride and Prejudice, Sense and Sensibility en Emma. Ze heeft geen enorm uitgebreid oeuvre, simpelweg omdat ze relatief vroeg gestorven is. Slechts 43 jaar is ze geworden. Net als Charles Dickens is zij geboren in het graafschap Hampshire maar dan in de plaats Steventon. Ze is later naar school geweest in Oxford en Southampton.

In het begin van de 19e eeuw verhuisde de familie naar de werelderfgoedstad Bath dat onder andere bekend staat om haar fraaie 'Georgian' gebouwen. Die architectuur stamt uit de 18e en begin 19e eeuw dus toen zij er kwam waren die stadsdelen nog nieuw of relatief nieuw. In Bath kunt u het Jane Austen Centre bezoeken dat verteld over haar gedurende de tijd dat ze hier woonde, namelijk van 1801 tot 1806. Hier wordt ook jaarlijks een festival gehouden dat haar naam draagt. Hierna vertrok de familie een paar jaar naar de havenstad Southampton om in 1809 neer te strijken in het dorpje Chawton. Daar kunt u vandaag de dag het woonhuis bezichtigen dat nu is omgedoopt tot het Jane Austen's House Museum. In het dorpje vindt u tevens het Centre for the Study of Early Women's Writing, een grote bibliotheek met boeken en manuscripten van schrijfsters in de periode 1600 - 1830. Dat centrum wordt gehuisvest in het historisch Chawton House, ooit bewoond door haar broer.

Uiteindelijk is ze dus al in 1817 gestorven en begraven in de middeleeuwse Winchester Cathedral, ook in Hampshire. In Chawton en het aangrenzende stadje Alton wordt jaarlijks een Jane Austen Regency Week georganiseerd. Tussen beide plaatsen kunt u tevens een niet al te lange route wandelen die u langs plekken voert die met haar te maken hebben.

Plaatsen om te gaan kijken en/of te overnachten

Bath Chawton Winchester


Terug naar het overzicht:

→ Beroemde schrijvers en dichters in Engeland, Schotland en Wales