UNESCO Werelderfgoed in Groot-Brittannië

Werelderfgoed Lake District in Engeland Werelderfgoed Tower of London in Engeland Werelderfgoed Jurassic Coast in Engeland Stonehenge in Wiltshire, Zuid Engeland Werelderfgoedstad Bath in Engeland Hadrian's Wall in Northumberland, Noord Engeland Werelderfgoed New Lanark in Schotland Werelderfgoedstad Edinburgh in Schotland

De 27 werelderfgoed locaties in Engeland, Wales en Schotland

De meeste locaties zijn te vinden in Engeland maar er zijn er ook enkelen in Schotland en Wales. Er zijn historische steden, prehistorisch erfgoed, overblijfselen van de Romeinen, middeleeuwse kathedralen, abdijen en kastelen, een paleis, industrieël erfgoed en ook twee enorm grote natuurlijke World Heritage Sites. Hiernaast vindt u de categoriën waarbij er ook overlapping is. De nieuwste toevoeging is het prachtige Lake District National Park in noordwest Engeland, een gebied met prachtige meren, bergen en kleine dorpjes die voor grote inspiratie hebben gezorgd voor menig dichter en schrijver. De andere natuurlijke werelderfgoed-locatie is de Jurassic Coast in Zuid Engeland, een zeer oude kustlijn met kliffen, baaien, stranden, badplaatsjes en ook fossielen. Beide streken zijn ook echte wandelgebieden.

De meeste World Heritage Sites zijn van historische aard. Denk aan oude gebouwen als de Tower of London, de Canterbury Cathedral, het wereldberoemde Stonehenge maar ook oude stadscentra. Denk aan Bath, Durham en Edinburgh in Schotland. Lees verder op de volgende tabbladen en/of bekijk de interactieve kaart hieronder.

De kaart met World Heritage SitesPrehistorisch en Romeins

Eén van de beroemdste locaties als het gaat om Engels werelderfgoed is Stonehenge, de steencirkel in Wiltshire. In de buurt zijn nog meer, zoals in Avebury. Ook op de Orkney eilanden in het verre noorden van Schotland zijn enkele zeer oude locaties, stammend uit het Neolitische Tijdperk waaronder de steencirkel Ring of Brodgar en de nederzetting van Skare Brae. Eeuwen later veroverden de Romeinen delen van Groot-Brittannië en daar is ook het één en ander van te zien. Beroemd zijn de Romeinse baden van de stad Bath en ook de meer dan 100 kilometer lange Muur van Hadrianus (Hadrian's Wall) in noord Engeland. U kunt niet alleen de muur van dichtbij zien maar ook verschillende musea en opgravingen bezichtigen. Verder noordwaarts in Schotland zijn veel minder overblijfselen van de Antonine Wall.

Meer info:

Stonehenge & Avebury | Bath Roman Baths | Hadrian's Wall | Antonine Wall | Neolithic Orkney

Kathedralen, abdijen en kastelen

Er zijn ook kathedralen, monastieke gebouwen en kastelen die tot het werelderfgoed behoren, meestal uit de Middeleeuwen. Beroemd is de kathedraal van Canterbury in zuid Engeland maar ook de kathedraal van Durham is een World Heritage Site. Dat geldt ook voor het kasteel van die stad in het noorden van het land. In Londen vindt u de Westminster Abbey en de Tower of London. Bath is een werelderfgoed-stad en daar staat ook een oude abdij. De overblijfselen van Fountains Abbey (met landgoed Studley Royal) zijn te vinden in Yorkshire. De vier imposante kastelen van King Edward staan in het noorden van Wales, waaronder Conwy Castle. De vreemde eend in de bijt is Blenheim Palace, het prachtige paleis van de Duke of Marlborough en het huis waar Winston Churchill opgroeide.

Meer info:

Westminster Abbey | Tower of London | Canterbury Cathedral | Bath Abbey

Durham Cathedral & Castle | Kastelen van King Edward | Blenheim Palace | Fountains Abbey

Steden en stadsdelen

Naast een aantal 'losse' World Heritage Sites zijn er ook locaties die uit meerdere bezienswaardigheden bestaan zoals in de volgende historische steden. Greenwich ligt in het oostelijke deel van Londen, pal ten zuiden van de Theems. Hier vindt u onder andere maritiem erfgoed en andere historische gebouwen. Bath is al eerder genoemd en is een schitterende stad met 'Georgian' architectuur en ook oudere locaties zoals de Roman Baths en de middeleeuwse abdij. In Durham staat een kasteel, kathedraal en ook mooie bruggen en in Liverpool vindt u het werelderfgoed in het historische havengebied met zijn vele musea. Edinburgh is net als Bath bijna in zijn geheel een WHS. Het heeft vele bezienswaardigheden, heeft een middeleeuws centrum en een ook een stijlvol 17e en 18e eeuws stadsdeel.

Meer info:

Maritime Greenwich (Londen) | City of Bath | Durham

Liverpool Maritime Mercantile City | Edinburgh

Industrieël erfgoed

Het Verenigd Koninkrijk is de plek waar de Industriële Revolutie begon en dat resulteerde in allerlei grote productiecentra's voor staal, katoen, keramiek etc. Die locaties vindt u met name in het westen en noorden van het land zoals de Derwent Valley Mills in Derbyshire, de mooie dorpen Saltaire in Yorkshire en New Lanark in Lanarkshire die rond grote fabrieken gebouwd werden maar ook de Ironbridge Gorge in Shropshire waar vele musea te bezichtigen zijn. Er zijn ook oude mijnlandschappen, namelijk die van Blaenavon in zuid Wales en die van Cornwall en West Devon in zuidwest Engeland. Het Pontcysyllte Aqueduct is een prachtig viaduct voor kanaalboten en de Forth Bridge is de iconische rode spoorwegbrug bij Edinburgh.

Meer info:

Cornwall & West Devon Mining Landscape | Ironbridge Gorge | Pontcysyllte Aqueduct

Derwent Valley Mills | Saltaire | Blaenavon Industrial Landscape | Forth Bridge | New Lanark

Natuur

Befaamd is de Jurassic Coast, een vele kilometers lange kustlijn in Dorset en Devon met zeer oude gesteenten, kliffen, baaien, wandelpaden en ook een aantal niet al te grote badplaatsen. Sinds kort is dat niet meer het enige natuurlijke werelderfgoed van Engeland want daar is nu het bergachtige Lake District National Park in Noord Engeland aan toegevoegd. Het Cornwall & West Devon Mining Landscape bestaat uit oude gebouwen en musea maar die staan vaak in prachtige kustgebieden. De beroemde Hadrian's Wall staat deels in het Northumberland National Park. De Kew Gardens in Londen is een enorm oppervlak met botanische tuinen, bij Blenheim Palace vindt u een groot park en bij Fountains Abbey het park Studley Royal.

Meer info:

Jurassic Coast | Cornwall & West Devon Mining Landscape | Kew Botanic Gardens

Blenheim Palace | Fountains Abbey & Studley Royal | Hadrian's Wall | Lake District NP

Pontcysyllte Aqueduct | St Kilda


Informatie over nog meer andere mooie gebieden en gebouwen?

Historisch -en natuurlijk erfgoed in Groot-Brittannië

Vakantie-tips voor Groot-Brittannië