Bezienswaardigheden in Wiltshire

Stonehenge in Wiltshire, Zuid Engeland Averbury in Wiltshire Stourhead in Wiltshire Castle Combe in Wiltshire, Cotswolds Rondreis door Dorset, Wiltshire en Isle of Wight in Engeland Rondreis per trein door Zuidoost Engeland

De kaart van Wiltshire (+ Somerset)

Bekijk hier de interactieve kaart van Wiltshire (oostelijke helft) en Somerset (westelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Somerset.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie locaties te bezoeken. U vindt hier de nodige historische huizen, tuinen en andere gebouwen. Een aantal worden beheerd door de organisatie National Trust (NT) en ook door English Heritage (EH). Highclere Castle (bekend van de serie Downton Abbey) staat overigens in het graafschap Hampshire.

Historische huizen vaak met tuin:
Mompesson House (NT) - Arundells - Wilton House - Philipps House (NT) - Longleat House & Safari Park - Great Chalfield Manor (NT) - Coursham Court - Lacock Abbey (NT) - Westwood Manor (NT) - Bowood House - Buscot Park (NT) - Avebury Manor (NT) - Shaw House - Newbury - Highclere Castle

Tuinen en parklandschappen:
Stourhead (NT) - Dinton Park (NT) - The Courts Garden (NT)

Enkele musea:
Avebury Manor Museum (NT) - Fox Talbot Museum (NT) - Salisbury & South Wiltshire Museum - Swindon Museum - Steam Museum of the Great Western Railway

Kathedraal en prehistorisch erfgoed:
Salisbury Cathedral - Old Sarum (EH) - Stonehenge (EH) - Woodhenge (EH) - Avebury Henge (NT/EH) - Silbury Hill (EH)


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, English Heritage, etc...

Het zuiden: West Wiltshire Downs, Salisbury en Stonehenge

Het graafschap Wiltshire geniet vooral bekendheid vanwege zijn prehistorische locaties waaronder Stonehenge, waarschijnlijk de meest beroemde steencirkel ter wereld. Het is gesitueerd op Salisbury Plain, het krijtstenen plateau ten noorden van de gelijknamige stad. Het bijzonder van de locatie is niet alleen de grootte van de stenen, maar ook de opstelling ervan en het feit dat er ook enkele op elkaar staan. Men weet nog steeds niet hoe men dat vroeger voor elkaar heeft gekregen. Stonehenge heeft tegenwoordig ook een flink gemoderniseerd bezoekerscentrum. Vlakbij vindt u ook het minder bekende Woodhenge en in het noorden van het graafschap nog meer prehistorische locaties. Zie daarvoor het volgende tabblad.

Verder naar het zuiden ligt de niet al te grote stad Salisbury. Deze historische plaats heeft verschillende historische bezienswaardigheden om te bekijken zoals bijvoorbeeld de prachtige oude kathedraal en Arundells, het voormalige huis van premier (1970 - 1974) Edward Heath. Rondom de stad zijn wederom zeer oude locaties te vinden, namelijk de Figsbury Ring en Old Sarum, overblijfselen van oude heuvelfortificaties. Hier vlakbij ligt tevens het landschap van de Cranborne Chase & West Wiltshire Downs, een Area of Outstanding Natural Beauty. Dit is een fraai landelijk gebied met golvende graslandschappen, bossen, kleine dorpen en valleien. In het westen van dit gebied kunt u ook Stourhead bezichtigen, een historisch landgoed met een befaamd parklandschap en tuinen. In de buurt vindt u ook Longleat House & Safari Park en de mooie uitzichten vanaf Cley Hill.

Vakantiebestemming in Wiltshire (zuid)

groen vlak Salisbury groen vlak

Het noorden: Avebury, Cotswolds en North Wessex Downs

Het noorden van het graafschap heeft ook de nodige historische bezienswaardigheden en fraaie landelijke gebieden. Op het vorige tabblad is het wereldberoemde Stonehenge al voorbijgekomen maar in dit gebied zijn ook verschillende prehistorische plekken te bezichtigen. Die locaties vindt u allemaal in en rond Avebury, niet ver van het stadje Marlborough. U ziet er de steencirkel van Avebury Henge, een museum, de West Kennet Long Barrow (een grafkamer) en twee locaties waarvan het doel niet helemaal niet duidelijk is. Dit zijn The Sanctuary en Silbury Hill. Al deze plekken zijn gesitueerd in de North Wessex Downs Area of Outstanding Natural Beauty, een rustig en beschermd landschap dat zich verder uitstrekt tot in het graafschap Berkshire. Het is een licht heuvelachtig gebied met krijtsteen als ondergrond en voornamelijk gras en akkerland als begroeiing. Bekend zijn ook de in de hellingen gegraveerde witte paarden zoals de White Horse of Uffington. Een andere zeer bekende bezienswaardigheid in de North Wessex Downs is Highclere Castle, beter bekend als de filmlocatie voor het begin 20e eeuwse kostuumdrama Downton Abbey. Het staat relatief vlakbij het stadje Newbury.

Ten noorden van de AONB vindt u trouwens de grootste plaats van het graafschap, namelijk de stad Swindon. Hier kunt u een bezoek brengen aan het spoorwegmuseum, namelijk het Steam Museum of the Great Western Railway. In Swindon staat overigens ook Heelis, het hoofdkantoor van de National Trust, de organistatie die zo ontzettend veel historische gebouwen en natuurlijke gebieden beheerd en beschermd. Het fraaie oude dorpje Lacock in het westen van Wiltshire wordt bijvoorbeeld in zijn geheel door de NT geconserveerd. In de omgeving vindt u bijvoorbeeld het historische Bowood House en het eveneens bijzonder mooie dorpje Castle Combe. Deze laatste plaats ligt overigens in de Cotswolds, ook de naam van een Area of Outstanding Natural Beauty en misschien de beroemdste van Engeland. Dit gebied wordt echter op aparte pagina's behandeld. Kijk hier voor meer informatie over bezienswaardigheden en mooie locaties in de Cotswolds.

Vakantiebestemmingen in Wiltshire (noord) + Newbury

Lacock Castle Combe Newbury

Terug naar:

→ Somerset & Wiltshire