Bezienswaardigheden in Zuidoost Wales

Wye Valley in Engeland en Wales Caerphilly Castle in Zuid Wales Cardiff Bay in Wales Blaenavon World Heritage Site in Wales Pen-y-Fan in de Brecon Beacons, Wales Waterfall Country in de Brecon Beacons, Wales Rondreis door Zuid Wales

De kaart van zuidoost Wales

Bekijk hier de interactieve kaart van Zuidoost Wales inclusief de Brecon Beacons, Cardiff en de Wye Valley. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er is mooie natuur te vinden maar ook behoorlijk wat historisch erfgoed in de vorm van oude kastelen, industrieël werelderfgoed en andere mooie gebouwen. Een aantal locaties worden beheerd door de erfgoed-organisatie National Trust (NT), Cadw (Ca) of over de grens in Engeland English Heritage (EH). Niet voor alle historische attracties van Cadw wordt entree geheven. Goodrich Castle ligt overigens net over de grens in Engeland. Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Oude kastelen:
Chepstow Castle (Ca) - Goodrich Castle (EH) - Skenfrith Castle (Ca) - Grosmont Castle (Ca) - White Castle (Ca) - Raglan Castle (Ca) - Caerphilly Castle (Ca) - Coity Castle (Ca) - Cardiff Castle - Carreg Cennan Castle (Ca)

Andere historische locaties en tuinen:
Tintern Abbey (Ca) - The Kymin (NT) - Llanthony Priory - Blaenavon WHS - Dewstow Gardens - Usk Castle - Caerleon Amphitheatre (Ca) - Caerleon Roman Fortress and Baths (Ca) - Tredegar House (NT) - Castell Coch (Ca) - Dyffryn Gardens (NT) - Rhondda Heritage Park - Brecon Gaer Roman Fort - Dinefwr Park and Castle (NT) - National Botanic Garden of Wales - Aberglasney Gardens

Enkele musea en andere attracties:
Chepstow Museum - Usk Rural Life Museum - National Coal Museum - Pontypool & Blaenavon Railway - Brecon Mountain Railway - National Showcaves Centre - Dolaucothi Gold Mines (NT) - National History Museum - National Musuem Cardiff - Cardiff Story Museum - Doctor Who Experience - Roman Legion Museum - Nash Point Lighthouse

Brecon Beacons National Park en Blaenavon

Een belangrijk deel van Zuid Wales wordt ingenomen door het Brecon Beacons National Park dat zich uitstrekt van west naar oost. Het is een gebied met heuvels, bergen, vooral gras -en heidelandschappen (moorland), ook wat bossen en de nodige waterreservoirs, met name in het zuidelijke centrale deel. Dit zijn onder andere het Talybont Reservoir en het Pontsticill Reservoir. Een populair gebied voor wandelaars vindt u in het midden van het park, de Central Beacons ten zuiden van het stadje Brecon waar vlakbij ook het officiële bezoekerscentrum van het nationale park is gesitueerd. Om precies te zijn in Libanus. In dit gebied bevindt zich ook de hoogste top van de bergketens in het zuiden van Wales. De Pen y Fan telt 886 hoogtemeters. Deze berg is onderdeel van een bergrug waar ook andere hoge toppen te vinden zijn, zoals die van Corn Du en Crybin.

In het oosten vind u de Black Mountains, het berggebied dat grenst aan Hereford in Engeland. Hier vindt u ook de ruïne van Llanthony Priory (zie foto), prachtig gesitueerd in de Vale of Ewyas. Het was ooit één van Wales' mooiste middeleeuwse gebouwen. Een andere mooie locatie in het oosten is de Usk Valley en het gebied rondom Sugarloaf Mountain. Dit is in de buurt van het stadje Abergavenny, het kleinere Crickhowell en het kleine stadje Usk. Aan de rand van dit gebied kunt u ook het industriële werelderfgoed van Blaenavon bezichtigen. Vroeger was dit namelijk een regio waar zware industrie en mijnbouw de boventoon voerde. Naast historische bezienswaardigheden en een museum kunt u hier ook een ritje maken met de Pontypool and Blaenavon Railway, een traject met een oude stoomtrein. Een dergelijke 'heritage' spoorlijn ligt ook verder naar het westen vlakbij Merthyr Tydfil. Dit is de Brecon Mountain Railway tussen Pant en Pontsticill, bij het reservoir.

Het westelijke gedeelte van het Brecon Beacons National Park bestaat uit de Black Mountain Range, niet te verwarren met de net genoemde Black Mountains. De naam lijkt bijna gelijk maar het is een andere streek. Deze bergen liggen grofweg tussen het stadje Brecon in het oosten en Llandovery in het westen plus het deel van het nationale park dat daar allemaal ten zuiden van ligt. De zogenaamde Waterfall Country in het zuiden hoort hier ook bij. De watervallen zijn te zien in de buurt van de dorpen Pontneddfechan, Ystradfellte en Penderyn. U zou het Waterfalls Centre in Pontneddfechan als startpunt kunnen nemen. U zult er onder andere de Sychryd cascades kunnen zien. Ook typerend voor de westelijke helft zijn de grotten. Zo kunt u er enkele bezichtigen in het National Showcaves Centre for Caves. Daarnaast heeft het westelijke deel van het nationale park vanwege zijn geologisch belangrijke landschap ook de status van geopark. Het is bekend onder de naam Fforest Fawr Geopark.

Vakantiebestemmingen in en rond de Brecon Beacons

Brecon Usk Abergavenny

Wye Valley, Cardiff en Glamorgan

De Wye Valley is een Area of Outstanding Natural Beauty en strekt zich noordwaarts uit van Chepstow aan de kust van zuidoost Wales tot het graafschap Herefordshire in Engeland. Het deel dat in Wales ligt behoort tot het graafschap Monmouthshire. Dit beschermde landschap ligt rond de Wye waar deze rivier door diepe kloven stroomt en omringd wordt door oude dichte bossen en ook plattelandsgebieden. De steile kloven zijn ontstaan door het relatief zachte kalksteen dat relatief gemakkelijk erodeert. Het grootste stadje in het gebied is Ross-on-Wye maar vlakbij of zelfs aan de rand van de AONB vindt u stadjes als Chepstow, Coleford, Monmouth en het grotere Hereford. In de Wye Valley en in het gebied hier direct ten westen van kunt u ook verschillende historische locaties bezichtigen, met name kastelen. Dit zijn onder andere Tintern Abbey, Goodrich Castle, White Castle en Chepstow Castle. Het kleine stadje Usk in de Usk Valley kan een goede uitvalsbasis zijn als u behalve het net genoemde rivierlandschap ook het bergachtige Brecon Beacons National Park wilt bezoeken.

Aan en rond de zuidoostkust van Wales ligt het historische graafschap Glamorgan. De bekendste plaats hier is de hoofdstad Cardiff, tevens de grootste nederzetting van het land. Hier vindt u stadse activiteiten en uiteraard de nodige bezoekersattracties waaronder musea en ook een kasteel. In het gebied rondom de stad zijn op het platteland nog meer bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld Caerphilly Castle, de Dyffryn Gardens en Tredegar House vlakbij Newport, qua inwonertal de derde stad van Wales. In het noorden van Glamorgan vindt u vervolgens de South Wales Valleys, geen toeristisch gebied maar een (met name) voormalig industrieël gebied in een sterk heuvelachtig gebied. U kunt er wel het Rhondda Heritage Park bezoeken en ook de op het vorige tabblad al behandelde Blaenavon World Heritage Site. Aan de kust kunt u nog de kustpaden volgen aan de Glamorgan Heritage Coast met zijn mooie kliffen, baaien en omringende golvende platteland.

Vakantiebestemmingen in de Wye Valley en Cardiff

Chepstow Usk Cardiff

Terug naar:

→ Zuidoost Wales