Wat is er te zien in het graafschap Cornwall?

St Michael's Mount bij Marazion in Cornwall Trebah Garden in Cornwall Mullion Cove in Cornwall Levant Mine in Cornwall Lanhydrock House in Cornwall Eden Project in Cornwall Rondreis door Cornwall in Zuidwest Engeland Rondreis per trein door Zuidwest Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in Cornwall (+ Devon)

Bekijk hier de interactieve kaart van Cornwall (westelijke helft) en Devon (oostelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Devon.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie historische locaties te bezoeken. U vindt hier historische huizen, industrieël erfgoed en ook prachtige subtropische tuinen. Een flink aantal worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH). Bekijk de pagina's over de verschillende plaatsen om bezienswaardigheden te bekijken die daar zijn te vinden.

Historische huizen vaak met tuin:
Cotehele (NT) - Antony (NT) - Lanhydrock House (NT) - Caerhays Estate - Trewithen House and Gardens - Prideax Place - Trerice (NT) - Godolphin (NT)

Andere gebouwen:
Tintagel Old Post Office (NT) - Truro Cathedral - St Michael's Mount (NT) - East Pool Mine (NT) - Levant Mine (NT)

Enkele musea en andere attracties:
National Maritime Museum Cornwall - Tate St Ives - King Edward Mine Museum - Wheel Martyn Museum - St Austell Brewery - Padstow Museum - Camel Valley Vineyard - Bodmin Jail - Bodmin & Wenford Railway

Oudere kastelen en forten:
Launceston Castle (EH) - Tintagel Castle (EH) - St Catherine's Castle (EH) - St Mawes Castle (EH) - Pendennis Castle (EH)

(Vaak subtropische) Tuinen:
Eden Project - Pine Lodge Gardens - Lost Gardens of Heligan - Trelissick Garden (NT) - Glendurgan Garden (NT) - Trebah Garden - Trengwainton Garden (NT) - Tresco Abbey Gardens (Isles of Scilly)


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, English Heritage, etc...

De zuidkust: van Rame Head tot Penwith

Cornwall is befaamd om zijn prachtige kusten en daarom voor vakantiegangers ook een zeer geliefde vakantiebestemming. Het graafschap is ook relatief smal zodat u altijd wel in de buurt van de zee bent, waar u zich op dat moment ook bevindt. Bijna de gehele kustlijn behoort tot de Cornwall Area of Oustanding Natural Beauty waar ook het South West Coast Path te vinden is. Mooie kustwandelingen maken behoort dus bijna overal tot de mogelijkheden. Rame Head ligt in het uiterste oosten, vlakbij de stad Plymouth (Devon). Dit is het 'vergeten stukje Cornwall' waar de fraaie aan elkaar geklonken dorpjes Cawsand en Kingsand gesitueerd zijn. Daarna volgt een geaccidenteerde kustlijn met slechts kleinere stadjes, badplaatsen en dorpen als Looe, Fowey, Mevagissey en Falmouth. Fraai is ook het historische vissersdorpje Polperro, ook uitstekend wandelend te bereiken vanuit het eveneens mooie Looe.

Langs deze kustlijn treft u mooie inhammen die redelijk diep het land insnijden zoals de Fowey Estuary en de Fal Estuary. Ook zijn er schiereilanden met stranden en kliffen zoals Roseland waar bijvoorbeeld ook Veryan te vinden is, het kleine dorpje waar u ronde cottages met rietdaken kunt zien. The Lizard is een ander fraai schiereiland en dat is het meest zuidelijke punt van het graafschap. Daar in de buurt ligt bijvoorbeeld ook de plaats Porthleven en het kleinere Coverack, geschikte uitvalsbases om de streek te verkennen.

Een eindje ten westen van The Lizard vindt u het schiereiland Penwith en het stadje Penzance. Deze plaats is het eindpunt van de lange treinreis vanuit Londen en ook vertrekt hier de veerboot naar de Isles of Scilly, een kleine archipel met verschillende kleine eilandjes. De boot komt aan in Hughtown op het eiland St Mary's. Het heeft geen kliffen maar wel natuur en kleine nederzettingen. Op het vasteland zijn ook de nodige bezienswaardigheden waaronder historische locaties maar vooral ook tuinen (deels subtropisch) zoals de Lost Gardens of Heligan, de Glendurgan Garden en het beroemde Eden Project. Ook bekend is de fraaie St Michael's Mount vlakbij Penzance en Porthleven. Het kathedraalstadje Truro is overigens in het binnenland gesitueerd.

Vakantiebestemmingen aan de zuidkust + Truro en de Isles of Scilly

Kingsand Looe Fowey

Mevagissey Veryan Falmouth

Coverack Porthleven Marazion

Truro groen vlak Isles of Scilly

De noordkust: van Penwith tot Hartland

Penwith is het schiereiland in het uiterste zuidwesten van Cornwall. Ook hier loopt uiteraard het kustpad weer langs. In het kustgebied rondom St Just vindt u overblijfselen van het industriële verleden van deze regio. Er staan ruïnes van oude machinehuisjes en ook de bezoekersattractie Levant Mine die behoren tot het werelderfgoed. De naam daarvan is de Cornwall & West Devon World Heritage Site. In dit specifieke gebied kunt u ook filmlocaties van de tv-serie Poldark bezoeken. In de buurt bevindt zich tevens één van de bekendste en leukste plaatsen van het graafschap, namelijk St Ives, van oudsher een kleine badplaats en kunstenaarskolonie. Op Penwith vindt u ook de meest westelijke gelegen punten van Engeland, namelijk Land's End en Cape Cornwall, twee kapen. Niet ver van hier vindt u ook het fraai Minack Theatre, een openluchttheater pal aan zee. Ten noorden van St Ives volgen wederom fraaie kustlandschappen zoals de St Agnes Heritage Coast, ook weer met machinehuisjes en ook weer onderdeel van de Cornwall AONB.

Newquay is ook een vrij toeristische plaats met haar mooie stranden aan weerszijden en ook omdat in dit gebied de hoogste golven verwacht kunnen worden. Het is dus geliefd bij surfers. Hier in de buurt vindt u ook de Bedruthan Steps, slechts één van de mooie natuurlijke kustlocaties in de regio. Verder noordwaarts volgen Padstow, het mooie Port Isaac en Tintagel Castle. Deze mooi gesituurde kasteelruïne is volgens de legende de locatie waar Koning Arthur verwekt is. Enkele kilometers daarvandaan vindt u het kleine en beschutte Boscastle dat een populaire bestemming is voor deze kustlijn. Verder noordelijk volgt de Hartland Heritage Coast dat overgaat in het graafschap Devon. Dit is ook het gebied waar de kleine badplaats Bude is gesitueerd en waar u dus nog eens aan het strand kunt liggen. Verder landinwaarts ligt het rotsachtige landschap van Bodmin Moor waar ook de Golitha Falls gesitueerd zijn.

Vakantiebestemmingen aan de noordkust

St Ives Newquay Padstow

Port Isaac Boscastle Bude
Terug naar:

→ Zuidwest Engeland