Bezienswaardigheden in Glasgow en Lanarkshire

Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland Pollok House in Glasgow, Schotland The Clyde bij Dumbarton in Schotland Bothwell Castle in Schotland New Lanark in Schotland Rondreis per trein door Schotland

De kaart van Glasgow (+ Stirling en Lanarkshire)

Bekijk hier de interactieve kaart van Glasgow, Lanarkshire, Renfrewshire en ook van de aangrenzende raadsgebieden Stirling en Falkirk. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden in Stirling en Falkirk.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden vindt u in de grote stad, zowel in het centrum als iets daarbuiten. Maar er zijn ook mooie gebouwen te bezoeken in en rond de kleinere stadjes en plaatsen zoals bijvoorbeeld het werelderfgoed van New Lanark. Een aantal locaties worden beheerd door de organisaties National Trust for Scotland (NTS) en Historic Environment Scotland (HS).

Historische gebouwen en tuinen:
Glasgow Cathedral (HS) - Provand's Lordship - Glasgow City Chambers - Tenement House (NTS) - Glasgow School of Art - Pollok House (NTS) - Holmwood House (NTS) - Greenbank Garden (NTS) - Bothwell Castle (HS) - David Livingstone Centre - Chatelherault Country Park - New Lanark WHS - Weaver's Cottage (NTS) - Newark Castle (HS)

Enkele musea:
Glasgow Gallery of Modern Art - St Mungo Museum - Kelvingrove Museum - The Hunterian - Riverside Museum - The Burrell Collection - Scottish Football Museum - National Museum of Rural Life (NTS) - Paisley Museum


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust For Scotland, etc...

Glasgow, New Lanark en omgeving

De bekendste plaats in dit specifieke deel van Schotland is Glasgow, de grootste stad van het land. Het is gesitueerd aan de rivier (en zeemond) de Clyde, in de laaglanden van Schotland. Vroeger was het een voornamelijk industriële stad waarbij met name de scheepsbouw ervoor zorgde dat het één van de belangrijkste steden van het Britse Imperium was. Hierover kunt u bijvoorbeeld meer te weten komen in het bekroonde Riverside Museum. Daarnaast zijn er uiteraard nog meer mooie bezienswaardigheden en musea. Rondom Glasgow bevinden zich nog een aantal kleinere steden en stadjes zoals Paisley, Mortherwell, Hamilton en East Kilbride. Het landschap in de raadsgebieden Lanarkshire en Renfrewshire is over het algemeen niet echt heuvelachtig maar is vaak ook niet echt vlak te noemen.

Heuvels zijn er bijvoorbeeld wel in het behoorlijk grote Clyde Muirshiel Regional Park aan de Firth of Clyde waar u onder andere kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. Verder weg van het verstedelijkte gebied rondom de grote stad wordt het uiteraard dunbevolkter en meestal heuvelachtiger, zo ook rondom New Lanark. Het geconserveerde 19e eeuwse dorp is gebouwd rondom een oude katoenspinnerij en behoort tegenwoordig tot het werelderfgoed. U kunt er ook in het hotel overnachten en een wandeling maken naar de Falls of Clyde en door de Clyde Valley Woodlands. Verspreid over het gebied zijn nog enkele historische bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het oude Bothwell Castle of het meer recente David Livingstone Centre waar deze beroemde ontdekkingsreiziger ooit opgroeide.

Twee bestemmingen:

Glasgow groen vlak New Lanark

Terug naar:

→ Glasgow & Stirling