Wat is er te zien in het Peak District en Derbyshire?

Mam Tor in het Peak District, Derbyshire Ladybower Reservoir in het Peak District Chatsworth House in Derbyshire Dovedale in het Peak District, Engeland Cromford Mill in Derbyshire Thors Cave in Derbyshire Rondreis door Peak District en West Yorkshire in Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in het Peak District

Bekijk hier de interactieve kaart van het Peak District National Park en het omliggende grondgebied van het graafschap Derbyshire. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart

Het zuiden en zuidoosten: White Peak en Derbyshire

Het Peak District is het oudste en tevens meest bezochte nationale park van Groot-Brittannië. Dat hoge bezoekersaantal heeft ook voor een groot deel te maken met de afstand ten opzicht van een aantal grote steden. Het grootste deel van de zuidelijke helft van het park wordt ingenomen door de White Peak, onderdeel van het graafschap Derbyshire. Dit is de benaming van het meer vriendelijker landschap met lagere heuvels dan in het noorden. Het heeft veelal groene weiden en weilanden, wat bossen, naast golvende landschappen ook wel steile heuvels en de meeste dorpen van het nationale park. De ondergrond hier is kalksteen en aangezien dat een relatief zacht materiaal is vindt u hier ook verschillende grotten waaronder Thor's Cave en ook enkele exemplaren in en rond Castleton die als bezoekersattractie dienen. Denk bijvoorbeeld aan de Speedwell Cavern en de Treak Cliff Cavern.

The White Peak strekt zich uit van Ilam in het zuiden tot de Hope Valley (vlakbij Castleton) in het noorden. Het omvat ook de directe omgeving van het stijlvolle stadje Buxton en ligt aan de rand van zowel Bakewell als Matlock Bath. Vlakbij Bakewell kunt u een bezoek brengen aan één van 's lands meest befaamde historische landhuizen, namelijk Chatsworth House. Helemaal in het zuiden wordt een gebied beheerd door de National Trust, in de buurt van het dorpje Hartington. Dat gebied omvat onder andere Dovedale, de Manifold Valley, het net al genoemde Thor's Cave en Ilam Park. U heeft waarschijnlijk al begrepen dat deze regio ook geschikt is om te gaan wandelen.

In andere delen van het graafschap Derbyshire hier in centraal Engeland zijn ook de nodige bezienswaardigheden. U vindt er de stad Derby maar ook een behoorlijk aantal bezoekersattracties van historische aard zoals stijlvolle landhuizen. Dit zijn bijvoorbeeld Calke Abbey, Kedleston Hall en Hardwick Hall. Daarnaast vindt u hier ook een World Heritage Site, al kun je het meer een gebied met meerdere werelderfgoed-locaties kunt noemen. Het gaat hier om de Derwent Valley Mills, een serie 18e -en 19e eeuwse katoenspinnerijen rond de rivier Derwent. In Matlock staat bijvoorbeeld de Massons Mill en in Belper de Strutt's North Mill.

Vakantiebestemmingen in/bij het White Peak District

Hartington Buxton Matlock

Buxton groen vlak Edale

Het zuidwesten: South West Peak en Manchester

De South West Peak is zoals de naam al aangeeft het zuidwestelijke deel van het nationale park. Het bevindt zich vooral in de graafschappen Cheshire en Staffordshire. Het ligt vlak naast de hiervoor genoemde White Peak maar is qua landschap meer te vergelijken met de Dark Peak (zie volgende tabblad). Op de lagere hellingen vindt u grasvelden en weiden, in de hogere regionen vooral heide. Delen van het gebied zijn rotsachtig. Een mooi voorbeeld hiervan is The Roaches, een rotsachtige helling vlakbij het stadje Leek dat omringd wordt door moorland (heidelandschappen). Uiteraard kunt u in deze streken ook wandelen. De South West Peak ligt grofweg ingeklemd tussen Leek, Hartington, Buxton en Chapel-en-le-Frith.

Buxton in Derbyshire is één van de mooiste stadjes in de regio en een belangrijke toeristische kern in het Peak District National Park. Aan de westelijke rand vindt u het stadje Macclesfield in Cheshire en ook het historische Lyme Park, een landgoed met tuinen en parklandschap. Manchester is één van de grootste steden van Noord Engeland en ligt relatief dicht bij het nationale park, alhoewel vooral dichtbij de noordelijke helft. Het heeft vanzelfsprekend de nodige bezienswaardigheden in de vorm van musea maar u kunt hier ook op de trein stappen naar het Peak District. Er is een spoorlijn naar Buxton maar ook één naar Sheffield. Die trein stopt bijvoorbeeld ook in Edale en Hope.

Vakantiebestemmingen vlakbij de South West Peak + Manchester

Hartington Buxton Manchester

Het noorden: Dark Peak en Sheffield

The Dark Peak is de noordelijke helft van het nationale park. Het heeft een ruiger karakter en is rotsachtiger dan het zuiden. Dat komt omdat er een ander gesteente op de ondergrond van kalksteen ligt. Er zijn minder dorpen en de vegetatie is hier voornamelijk heide (moors) maar ook het nodige bos. Een ander opvallend aspect is de aanwezigheid van grote meren, of beter gezegd reservoirs. Vlakbij elkaar vindt u het Ladybower Reservoir en het Upper Derwent Reservoir waar ook een bezoekerscentrum is gesitueerd. Het hoogte punt is Kinder Scout, een kleine berg en tevens een natuurreservaat. Een deel van de Dark Peak wordt beheerd en geconserveerd door de National Trust. Ook de heuvel Mam Tor bevindt zich hier vlakbij. Dit is allemaal in de buurt van het dorp Edale. Voorbeelden van andere mooie locaties zijn het natuurreservaat Dovestone en de Longshaw and Eastern Moors, een mooi gebied van de National Trust.

Edale is overigens ook het begin van de Pennine Way, één van de langse meerdaagse wandelroutes van Groot-Brittannië. De route loopt noordwaarts over de 'ruggegraat van Engeland'. The Dark Peak is dus in het noorden gesitueerd, binnen de graafschappen Derbyshire, South Yorkshire en West Yorkshire. Het omvat niet alleen het noorden maar ook een deel van het oosten. De overgang naar de White Peak ligt bij de Hope Valley in het noorden en bij Bakewell en Matlock Bath in het oosten. Sheffield is qua inwoners de tweede stad van Noord Engeland en bevindt zich even ten oosten van het Peak District. Zoals al eerder vermeldt kunt u de trein pakken naar enkele locaties in het gebied.

Vakantiebestemmingen in de Dark Peak + Sheffield

Matlock Bakewell Edale

groen vlak Sheffield groen vlak

Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Naast de mooie landschappen en natuur zijn er ook veel mooie statige landhuizen en andere historische gebouwen te bezoeken waarvan de meesten buiten het nationale park te vinden zijn. Een aantal worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH). Een aantal van de locaties zijn te bezoeken in de steden Derby, Sheffield en Manchester. Het prachtige landgoed Lyme Park bevindt zich overigens in het graafschap Cheshire. Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Net ten zuiden van het nationale park ligt een 20 kilometer lange World Heritage Site, namelijk de Derwent Valley Mills. Dit zijn historische katoenfabrieken langs de oevers van de rivier de Derwent, onder andere bij het mooie Matlock Bath in de buurt.

Historische gebouwen (vaak met tuin)
Calke Abbey (NT) - Melbourne Hall - Sudbury Hall (NT) - Kedleston Hall (NT) - The Old Manor (NT) - Derwent Valley Mills WHS - Wingfield Manor (EH) - Sutton Scarsdale Hall (EH) - Hardwick Hall (NT) - Hardwick Estate: Stainsby Mill (NT) - Bolsover Castle (EH) - Renishaw Hall - Chatsworth House - Haddon Hall - Old House Museum - Bakewell - Lyme Park (NT)

Enkele andere bezienswaardigheden:
Derby Museum - Pickford's House - The Silk Mill - Massons Mills - Heights of Abraham - Lead Mining Museum - Lea Garden - Crich Tramway Village - Manchester Cathedral - National Football Museum - People's History Museum


Terug naar:

→ Peak District