Wat is er te zien in het graafschap Dorset?

Corfe Castle in Dorset, Engeland Kingston Lacy in Dorset Durdle Door in Dorset Golden Cap in Dorset Milton Abbas in Dorset, Engeland Rondreis door Dorset, Wiltshire en Isle of Wight in Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in Dorset (+ New Forest en Isle of Wight)

Bekijk hier de interactieve kaart van Dorset (westelijke helft) en New Forest + Isle of Wight (oostelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in New Forest en Isle of Wight.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een aantal mooie historische locaties te bezoeken. U vindt hier historische huizen, kastelen, kustforten en ook andere bezienswaardigheden. Een klein aantal worden beheerd door de organisatie National Trust (NT) en een paar door English Heritage (EH). Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Oude Kastelen en ruïnes:
- Corfe Castle (NT) - Lulworth Castle - Nothe Fort (Weymouth) - Portland Castle (EH) - Sherborne Old Castle (EH)

Enkele musea en andere bezienswaardigheden:
- Oceonarium Bournemouth - Russel Cotes House and Gallery - Weymouth Sea Life Park - Abbotsbury Subtropical Gardens - Abbotsbury Swannery - Poole Museum - Compton Acres Gardens - Bovington Tank Museum - Monkey World - Great Dorset Steam Fair (evenement) - Gold Hill Museum - Swanage Railway - Tyneham Deserted Village - Portland Bill Lighthouse

Historische huizen en kerken:
Highcliffe Castle - Kingston Lacy (NT) - Athelhampton House - Hardy's Cottage (NT) - Clouds Hill (NT) - St Catherine's Chapel - Max Gate (NT) - Tudor House (Weymouth) - Forde Abbey & Gardens - Sherborne Castle - Sherborne Abbey - White Mill (NT) - Milton Abbey Church & Landscape - Wimborne Minster


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, English Heritage, etc...

De kust: Bournemouth, Poole en de Jurassic Coast

De kust van Dorset is een bijzonder aantrekkelijk gebied, zowel voor mensen die gewoon van zon, zee en strand houden maar ook voor liefhebbers van natuurschoon en wandelen. In het oostelijke deel van het graafschap ligt namelijk de vrij grote en bekende badplaats Bournemouth waar je kunt luieren aan het strand maar daar even ten zuidwesten van begint een omvangrijk natuurlijk gebied. Eerst ligt loopt het strand helemaal door naar het stadje Poole dat haast tegen Bournemouth aan ligt, met daarnaast één van de grootste natuurlijke havens van de wereld.

Pal ten zuiden van Poole Harbour begint dan de Jurassic Coast World Heritage Site, een meer dan 100 kilometer lange kustlijn die zich van het prachtige schiereiland Purbeck helemaal tot aan het oosten van het graafschap Devon uitstrekt. Het historische dorpje Corfe Castle ligt bijvoorbeeld op Purbeck. Het heeft een oude kasteelruïne en u kunt er ook een ritje maken met een oude stoomtrein naar Swanage aan zee. Als u van wandelen houdt dan kunt u de kustpaden over de kliffen en langs de baaien en stranden volgen. Deze bewegwijzerde paden behoren tot het South West Coast Path, de wandelroute langs de gehele kustlijn van zuidwest Engeland. Deze begint (of eindigt) aan het oostelijke uiteinde van de Jurassic Coast. Voorbeelden van mooie locaties die u kunt zien zijn Lulworth Cove, de natuurlijke ark Durdle Door, Ringstead Bay en de Golden Cap, het hoogste punt aan dit deel van de Engelse zuidkust. U kunt hier bijvoorbeeld verblijven in één van de kleinere badplaatsen als Lyme Regis, West Bay en het grotere Weymouth.

Vakantiebestemmingen aan de kust + Wareham & Corfe Castle

Bournemouth Poole Wareham

Lulworth Cove Weymouth West Bay

groen vlak Lyme Regis groen vlak

Het binnenland: Dorset AONB en Cranborne Chase

Fraaie natuurlijke streken zult u niet alleen aan de kust vinden maar ook in grote delen van het binnenland. Ten eerste is daar de Dorset Area of Outstanding Natural Beauty, een natuurlijk platteland met heuvels, boerenland maar ook natuur in de vorm van heidevelden zoals op het schiereiland Purbeck en de verschillende kustgebieden van de Jurassic Coast die ook tot dit gebied behoren. Zie daarvoor het vorige tabblad. In het gebied tussen de badplaats Weymouth en het stadje Dorchester ligt de South Dorset Ridgeway, een wandelroute maar ook een gebied met zeer oude monumenten zoals overblijfselen van forten uit de Bronstijd. Voorbeelden van bezoekersattracties in de buurt zijn het voormalige huis van schrijver Thomas Hardy en Monkey World, bekend van tv (al wat jaartjes terug).

In het Zuid Engelse landschap zijn er op verschillende locaties figuren uitgegraven op de witte kalkstenen heuvels. Zo ook hier in Dorset en wel bij het dorpje Cerne Abbas. Deze staat bekend als de Cerne Giant. Niet ver van hier ligt ook het stadje Sherborne waar u onder andere twee kastelen kunt bekijken, de oude ruïne en de 'nieuwe' versie. In het noordoostelijke deel van het graafschap vindt u één van de zeer mooie settingen, namelijk Gold Hill in het dorp Shaftesbury, een steil straatje met fraaie huisjes en uitzichten over het omliggende platteland. Het stadje ligt pal ten westen van de Cranborne Chase & West Wiltshire Downs, ook een Area of Outstanding Natural Beauty. Het is een licht heuvelachtig en dunbevolkt gebied met een mix van grasland, bos en riviervalleien. Hier redelijk in de buurt vindt u de historische villa Stourhead met haar prachtige landschapstuinen, een bekende trekpleister in deze regio. Verder zuidelijk ligt nog een pittoreske locatie, namelijk het dorpje Milton Abbas, een fraai dorpje met 'thatched cottages' en het bijzondere Capablility Brown landschap rond Milton Abbey.

Vakantiebestemmingen in het binnenland

Shaftesbury Milton Abbas Sherborne

Terug naar:

→ Zuid Engeland