Bezienswaardigheden in Stirling en Falkirk

Stirling Castle in Schotland Falkirk Wheel in Schotland Loup of Fintry in Schotland Callander in Schotland Rondreis per trein door Schotland

De kaart van Stirling (+ Glasgow en Lanarkshire)

Bekijk hier de interactieve kaart van Stirling en Falkirk, en de aangrenzende raadsgebieden Glasgow, Lanarkshire, Renfrewshire en de grote stad Glasgow. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden in Glasgow en Lanarkshire.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Naast enkele mooie landschappen kunt u hier ook mooie historische gebouwen bezoeken, zoals kastelen, de toren van William Wallace en het beroemde slagveld van Bannockburn. Een aantal locaties worden beheerd door de organisaties National Trust for Scotland (NTS) en Historic Environment Scotland (HS).


Historische locaties:
Stirling Castle (HS) - Argyll's Lodging - Cambuskenneth Abbey (HS) - National Wallace Monument (HS) - Bannockburn Battlefield (NTS) - Antonie Wall: Rough Castle (HS) - Alloa Tower (NTS) - Castle Campbell (HS) - Dunblane Cathedral (HS) - Doune Castle (HS) - Inchmahome Priory (HS)


Andere bezienswaardigheden:
Falkirk Wheel - The Pineapple (NTS) - Smith Art Gallery and Museum - Blair Drummond Safari Park


Bezoekerspassen kopen voor Historic Environment Scotland, etc...

Stirling, Falkirk en de Trossachs

Het raadsgebied Stirling ligt redelijk in de buurt van de grote steden in de laaglanden van Schotland maar is toch een heel stuk dunner bevolkt met slechts kleinere stadjes en dorpen. De meest in het oog springende plaats is het stadje Stirling, één van de meest bekende locaties als het gaat om Schotse geschiedenis. Hier staat het belangrijke kasteel dat bovenop een rots uittorent boven het stadje, de toren (monument) van William Wallace en op een paar kilometer het slagveld van Bannockburn. Het stadje Dunblane ligt ook in de buurt. Falkirk heeft ook dezelfde naam als het raadsgebied waar het toe behoort. Een bekende landmark hier (vlakbij) is de Falkirk Wheel, een enorme bootlift met bezoekerscentrum. In dit gebied vindt u tevens overblijfselen van de Antonine Wall, de oude Romeinse muur die tot het werelderfgoed behoort. Het moet wel gezegd dat deze lang niet zo spectaculair is als zijn Engelse broer Hadrian's Wall waar wél heel veel van over is.

Een deel van deze regio is relatief vlak maar er zijn zeker ook de nodige heuvels en zelfs bergen. Zo ligt Stirling ingeklemd tussen de Ochil Hills en de Kilsyth Hills. Daar vlakbij kunt u ook de Loup of Fintry zien, één van de mooiere watervallen van Schotland. Deze is ongeveer 30 meter hoog en komt uiteindelijk uit in het Carron Valley Reservoir. Dit is ook vlakbij de Campsie Fells, nog een keten van heuvels. Helemaal in het westen van raadsgebied Stirling bevindt zich een relatief klein gedeelte van het Loch Lomond & the Trossachs National Park. Dit mooie natuurgebied is bergachtig en herbergt meerdere meren. Callander is hiervoor bijvoorbeeld een populaire uitvalsbasis. In Killin vlakbij Loch Tay vindt u de Falls of Dochart.

Enkele bestemmingen:

Stirling Callander Killin

Terug naar:

→ Glasgow & Stirling