Wat is er te zien in het graafschap Devon?

Jurassic Coast in East Devon Powderham Castle in Devon Agatha Christie's Greenway House in Devon Dartmouth in Devon Dartmoor National Park Exmoor National Park Rondreis door Devon in Zuidwest Engeland Rondreis per trein door Zuidwest Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in Devon (+ Cornwall)

Bekijk hier de interactieve kaart van Devon (oostelijke helft) en Cornwall (westelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Cornwall.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie historische locaties te bezoeken. Er zijn onder andere landgoederen met stijlvolle huizen en tuinen en oude kustkastelen. Een aantal worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH). Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Historische huizen vaak met tuin:
Killerton Estate (NT) - A la Ronde (NT) - Powderham Castle - Compton Castle (NT) - Greenway House (Agatha Christie) (NT) - Coleton Fishacre (NT) - Overbecks (NT) - Bradley Manor (NT) - Saltram House (NT) - Buckland Abbey (NT) - Dunster Castle (NT) - Arlington Court (NT) - Knightshayes Court (NT) - Castle Drogo (NT)

Oudere kastelen en forten:
Berry Pomeroy Castle (EH) - Totnes Castle (EH) - Dartmouth Castle (EH) - Totnes Castle (EH) - Lydford Castle (EH) - Okehampton Castle (EH)

Tuinen en dergelijke:
RHS Rosemoor - Castle Hill Gardens - Clovelly Court Gardens - Docton Mill Gardens - Dartington Hall Gardens - Sharpham Wine and Cheese

Andere gebouwen:
Exeter Cathedral - Torre Abbey (Torquay) - Smeaton's Tower (Plymouth) - Finch Foundry (NT) - Branscombe (NT) - Buckfast Abbey

Musea en andere bezienswaardigheden:
Allhallows Museum - Pecorama - Exmouth Museum - Paignton Zoo - Dartmoor Zoo - Dartmoor Prison Museum - Dartmoor Zoo - Museum of Dartmoor Life - Museum of British Surfing - National Trust Carriage Museum (NT) - Plymouth Museum & Art Gallery - Totnes Museum - Totnes Fashion and Textiles Museum - Start Point Lighthouse - Lizard Lighthouse


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, English Heritage, etc...

De zuidkust: East Devon, South Devon en de Engelse Riviera

De meeste kustgebieden in het graafschap Devon staan bekend om hun natuurlijke schoonheid en dat geldt ook zeker voor de zuidkust. De historische stad Exeter ligt niet aan zee maar hier ten zuiden van begint de Exe Estuary die een scheiding in de kustlijn aanbrengt. Ten oosten hiervan ligt de East Devon AONB. AONB staat voor Area of Outstanding Natural Beauty. De kusten hier horen ook nog eens bij de Jurassic Coast World Heritage Site, een gebied met fraaie rode kliffen en enkele kleinere badplaatsen als Exmouth en Sidmouth. Het mooie dorpje Branscombe is hier ook gesitueerd. U kunt hier ook het South West Coast Path bewandelen, de enorm lange wandelroute van Zuidwest Engeland. Iets verder landinwaarts ligt het minder bekende maar ook natuurlijke gebied genaamd de Blackdown Hills AONB. Dat begint ongeveer ter hoogte van het stadje Honiton dat bijzonder in trek is bij antiekliefhebbers want er zitten een flink aantal antiekwinkels en ook nog eens twee veilinghuizen. En dat terwijl het krap aan 12 duizend inwoners heeft.

Aan de andere kant van de Exe Estuary vindt u eerst ook nog wat rode kliffen maar richting Torquay verandert dat. Bij Kingswear en Dartmouth (en omgeving) ligt namelijk de South Devon AONB, ook weer een kustgebied met kliffen en wandelpaden maar ook met rivieren, inhammen en fraaie kustdorpen als Dartmouth en Salcombe. Hier vindt u geen echte badplaatsen en dit is qua prijs over het algemeen ook een duurder gebied vanwege de geweldige omgeving. De bekendste plaats van het graafschap is het net al genoemde Torquay, een bekende en leuke badplaats en vanwege de mooie locatie ook wel de Engelse Riviera genoemd. Aan de westelijke rand van de South Devon AONB ligt de grootste plaats van dit deel van zuidwest Engeland, namelijk Plymouth, een stad met een maritiem verleden en een zeer fraaie promenade. Dit is de Plymouth Hoe. In dit zuidelijke deel van het graafschap zijn ook de nodige historische bezienswaardigheden, ook vaak met tuinen. Denk bijvoorbeeld aan Saltram House, Coleton Fishacre en Greenway House, het voormalige huis van de beroemde schrijfster Agatha Christie.

Vakantiebestemmingen aan de zuidkust, Honiton en Exeter

Exmouth Sidmouth Branscombe

Honiton Exeter Torquay

Brixham Dartmouth Salcombe

groen vlak Plymouth groen vlak

De noordkust: North Devon en Exmoor National Park

Wat voor de zuidkust geldt, geldt ook zeker voor de noordkust van het graafschap: ook hier veel natuurlijke schoonheid in de vorm van prachtige kustlandschappen. Het westelijke deel is het territorium van de North Devon AONB waar u kliffen, stranden, kustpaden en enkele leuke plaatsen zult vinden. Dit gebied is overigens rustiger dan het nog meer toeristische zuiden al moet gezegd dat het gehele graafschap behoorlijk populair is bij vakantiegangers. In deze kustregio kunt u wederom het South West Coast Path volgen en hier vindt u bijvoorbeeld de grote Bideford Bay, de Hartand Heritage Coast, het prachtige dorpje Clovelly en het stadje Ilfracombe, één van de grotere toeristische kernen. Er zijn ook enkele andere bezienswaardigheden zoals Arlington Court en de tuinen van Rosemoor (RHS).

Pal ten oosten van de North Devon AONB ligt het aanzienlijke grotere Exmoor National Park dat zich ook een behoorlijk aantal kilometers landinwaarts uitstrekt. Het park wordt gekenmerkt door heuvels, heidevelden, bos maar ook weer bijzonder fraaie kustlandschappen en wandelpaden langs zee. Dit is gebied met de hoogste kliffen van Engeland en die vindt u in de buurt van de Heddon Valley en de kustdorpen Lynton en Lynmouth. Vlakbij die dorpen kunt u tevens de prachtige Valley of the Rocks en de bossen en watervallen van Watersmeet bezoeken. Exmoor is echt een gebied voor de natuurliefhebber maar er zijn ook mooie dorpjes te zien zoals het oude Dunster met zijn kasteel en de nederzettingen van het Holnicote Estate, een eigendom van de National Trust met mooie plaatsjes als Porlock, Bossington en Selworthy. Porlock en het kuststadje Minehead behoren overigens tot het graafschap Somerset dat ook een deel van het nationale park binnen haar grenzen heeft liggen.

Vakantiebestemmingen aan de noordkust

Clovelly Ilfracombe Lynton

Porlock groen vlak Minehead

Het binnenland: Dartmoor National Park en Tamar Valley

Ook het binnenland van het graafschap heeft het nodige te bieden. Een groot deel hiervan wordt ingenomen door het Dartmoor National Park, een licht heuvelachtig gebied met ook enkele hogere heuvels en een relatief ruig aandoend landschap. Het is deels rotsachtig, heeft heidevelden, wat bos en alleen kleinere dorpen. Het gebied is ook bekend vanwege Sherlock Holmes (zowel boek als serie) en wel vanwege de 'Hound of the Baskervilles'. Voorbeelden van dorpen waar u zou kunnen verblijven zijn Chagford, Moretonhampstead, Okehampton en Buckfastleigh. De laatste twee plaatsen liggen overigens aan de rand van het gebied. Dat geldt ook voor het kleine stadje Tavistock. Vanuit Buckfastleigh kunt u overigens ook een rit maken met de stoomtrein naar Totnes. Dat ligt aan de rivier de Dart en daar kunt u tevens een riviercruise maken.

Het net genoemde Tavistock ligt aan de rand van Dartmoor maar ook van de Tamar Valley AONB. Dit is een mooi en ook weer heuvelachtig gebied rond de rivier de Tamar dat vroeger een industriëel gebied was. Mijnbouw was hier van belang en dit deel van het land behoort tot de Cornwall & West Devon Mining World Heritage Site. U kunt er dus historische bezienswaardigheden vinden en genieten van de mooie landschappen die nu van natuurlijke aard zijn en geschikt zijn voor recreatie. Voorbeelden van bezienswaardigheden in het gebied zijn Buckland Abbey, het historische havenplaatsje Morwellham Quay en de watervallen van Lydford Gorge. De stad Plymouth ligt aan het uiteinde van de Tamar Valley en de kathedraalstad Exeter is gesitueerd een aantal kilometers ten oosten van het Dartmoor National Park.

Vakantiebestemmingen in Dartmoor + Totnes, Exeter en Plymouth

Tavistock Buckfastleigh Chagford

Exeter Totnes Plymouth

Terug naar:

→ Zuidwest Engeland