Wat is er te zien in het Lake District National Park?

Castlerigg Stone Circle in het Lake District, Cumbria Derwent Water bij Keswick in het Lake District, Cumbria Buttermere in het Lake District, Cumbria Rydal Mount in het Lake District Great Langdale in het Lake District, Cumbria Muncaster Castle in het Lake District Lake Windermere in het Lake District, Cumbria Rondreis door het Lake District en North Yorkshire, Noord Engeland Rondreis per trein door Noord Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in het Lake District en omgeving

Bekijk hier de interactieve kaart van het Lake District National Park en het omliggende grondgebied van het graafschap Cumbria. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Naast de mooie natuur kunt u in en buiten het park ook verschillende historische locaties bezoeken. Een aantal worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH). Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Historische huizen (vaak met tuin):
Wordsworth House & Garden (NT) - Dove Cottage - Rydal Mount - Allan Bank (NT) - Townend (NT) - Blackwell Arts & Crafts House - Wray Castle (NT) - Hill Top Farm (NT) - Brantwood - Sizergh Castle (NT) - Levens Hall - Holker Hall - Muncaster Castle - Lowther Castle & Gardens - Hutton-in-the-Forest - Mirehouse & Gardens

Andere bezienswaardigheden en tuinen:
Carlisle Castle (EH) - Tullie House - Brougham Castle (EH) - Kendal Museum - Acorn Bank Gardens (NT) - Keswick Museum - Castlerigg Stonecircle (EH) - Lake District Wildlife Park - Ruskin Museum - Brockhole - Windermere Jetty Museum - Beatrix Potter Gallery (NT) - Stott Park Bobbin Mill (EH) - Hardknott Roman Fort (EH) - Ravenglass & Eskdale Steam Railway - Lakeside & Haverthwaite Railway - South Tynedale Railway - Lakeland Motor Museum - Lakes Aquarium - Furness Abbey (EH) - Dock Museum - Kendal Museum - Abbot Hall Gallery


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, English Heritage, etc...

Het noorden: Keswick, Derwent Water, Buttermere en Ullswater

Het Lake District National Park is het meest prominente berggebied van Engeland en behoort sinds kort zelfs tot het werelderfgoed. Heel hoog zijn de toppen niet, allemaal onder de 1000 meter en vaak ook een stuk lager. De charme van het gebied is niet alleen het bergachtige karakter maar ook zeker de vele meren, mini bergmeertjes (tarns) en de verschillende smalle valleien. Die wirwar van dalen, heuvels, bergen en meren zorgt ervoor dat dit een bijzonder populaire regio is om te wandelen. Er zijn vele paden heuvelop maar ook door de valleien en langs de meren. Het noorden van het Lake District is over het algemeen wat rustiger dan het zuiden of het centrale deel al ligt de grootste plaats wel in het noorden. Dat is het kleine stadje Keswick, een belangrijke toeristische kern die aan de oever van het zeer fraaie Derwent Water is gesitueerd. Er varen ook bootjes langs verschillende plekken van het qua omvang tweede meer van het national park.

De andere wateren hier in de noordelijke helft zijn Basenthwaite Lake (ook vlakbij Keswick), Buttermere, Crummock Water, Loweswater en Ennerdale Water in het noordwesten, en Ullswater, Thirlmere en het Haweswater Reservoir in het noordoosten. Vanuit Glenridding kunt u ook een boottocht maken over het fraaie Ullswater. Grasmere is de naam van een dorpje en ook van een meer. Op een steenworp afstand ligt Rydal Water. Hier kunt u twee van de huizen van William Wordsworth bezoeken, namelijk Dove Cottage en het grotere Rydal Mount. Behalve mooie natuur zijn er dus ook zeker de nodige historische bezienswaardigheden. Dit zijn er twee van. Hier in het noorden vindt u overigens ook twee van de favoriete locaties van Alfred Wainwright, de man die in de 20e eeuw het Lake District als wandelwalhalla op de kaart heeft gezet. De eerste is de kleine berg Haystacks, te bewandelen vanuit het dorpje Buttermere en de andere is de vallei Borrowdale, pal ten zuiden van het net al genoemde Derwent Water. De meerdaagse wandelroute de Coast to Coast Walk trekt overigens ook door een deel van het nationale park.

Vakantiebestemmingen in het Lake District (noord)

Patterdale Keswick Borrowdale

Buttermere groen vlak Grasmere

Het zuiden: Windermere, Hawkshead, Coniston en Wasdale

De zuidelijke helft van het Lake District is net als het noorden een prachtig landschap. Er is overigens wel een verschil tussen het zuidoosten en het zuidwesten. In het zuidoostelijke kwart ligt één van de meest bekende locaties van het nationale park, namelijk Lake Windermere, het grootste meer van allemaal. Bij het water vindt u twee van de grotere toeristische kernen binnen het gebied. Dit zijn Bowness-on-Windermere en Ambleside. Tussen beide kunt u ook een bezoek brengen aan het officiële bezoekerscentrum van het Lake District National Park, genaamd Brockhole. Zoals gezegd is wandelen een populaire bezigheid maar u kunt vanuit beide plaatsen ook genieten van een boottocht over het grote meer. Er zijn enkele varianten van deze lake cruises mogelijk. Bowness is overigens het eindpunt van de Dales Way, een meerdaagse wandelroute.

Grange-over-Sands bevindt zich aan de rand van het nationale park maar dan verder in het zuiden. Het ligt aan Morecambe Bay, dus bij de zee. Dit is in de buurt van Cartmel en Haverthwaite waar u een rit kunt maken met de Lakeside and Haverthaite Railway, een stoomlocomotief die naar de zuidoever van Lake Windermere rijdt. Hier in de zuidelijke helft zijn nog enkele meren zoals Coniston Water, en het relatief kleine Esthwaite Water. Dit ligt bij het dorpje Hawkshead waar de Beatrix Potter Gallery gevestigd is en waar op een paar kilometer afstand het voormalige huis van deze bekende kinderboekenschrijfster -en illustratrice staat, genaamd Hill Top. Op een paar kilometer van Hawkshead en Coniston vindt het kleine bergmeertje Tarn Hows, een prachtige omgeving beheerd door de National Trust. Coniston is het dorpje waar u het museum van John Ruskin kunt bezoeken. Zijn voormalige huis Brantwood staat aan de andere kant van Coniston Water.

Waar het zuidoosten meer heuvelachtig te noemen is, is het zuidwesten juist één van de meest bergachtige streken, met de hoogste top. Dit is Scafell Pike dat vlakbij Wasdale en het meer Wast Water te vinden is. Dit gebied is ruiger en heeft ook minder en kleinere nederzettingen. In de buurt zijn nog meer relatief rustige en fraaie natuurlijke locaties zoals de valleien Eskdale, Langdale en het eerder al genoemde Borrowdale. In de buurt vindt u tevens enkele historische bezienswaardigheden, namelijk Muncaster Castle en het Hardknott Roman Fort dat te bereiken is via een bijzonder steile bergpas, de Hardknott Pass. Ook in dit gebied kunt u meegaan in een stoomtrein. Het gaat hier om de Ravenglass and Eskdale Steam Railway.

Vakantiebestemmingen in het Lake District (zuid) + Kendal en Grange

Ambleside Great Langdale Bowness-on-Windermere

Hawkshead Coniston Wasdale

Andere delen van Cumbria: Kendal, Arnside, North Pennines en Carlisle

Cumbria is één van de grotere graafschappen van Engeland en bestaat niet alleen uit het nationale park. Het heeft ook een kustlijn in het westen en het zuiden. Aan de westkust ligt bijvoorbeeld het stadje Whitehaven en vlakbij St Bees waar de Coast to Coast Walk begint. Die loopt via Ennerdale ook door het nationale park. Aan de zuidkust ligt bijvoorbeeld het behoorlijk grote stadje Barrow-in-Furness, een niet zo toeristische locatie. Het ligt aan de grote Morecambe Bay net als de Arnside & Silverdale Area of Outstanding Natural Beauty, een natuurgebied. De grootste plaats van het graafschap is de stad Carlisle in het noorden, gesitueerd vlakbij Hadrian's Wall, waarschijnlijk de meest bekende historische trekpleister van Noord Engeland. De stad zelf heeft ook enkele bezienswaardigheden waaronder het kasteel. In Carlisle begint ook één van de fraaiste spoorlijnen van het land. Dat is het traject naar Settle in de Yorkshire Dales en die trein rijdt ook door de Eden Valley. Aan de rand van het Lake District National Park ligt het stadje Kendal dat beduidend meer inwoners heeft dan de andere plaatsen in de omgeving. Daar zijn tevens enkele musea te bezichtigen en u zit er ook behoorlijk dicht bij de Yorkshire Dales en de Howgill Fells.

De Eden Valley is de brede vallei die de bergen van het Lake District en de North Pennines van elkaar scheidt. Het dorpje Kirkby Stephen ligt in deze vallei en heeft ook een treinstation langs de net genoemde spoorlijn al staat het station een eind buiten het dorp. De Coast to Coast Walk komt hier ook weer langs. De North Pennines is ook een beschermd gebied want het heeft de status van Area of Outstanding Natural Beauty. Het is aanmerkelijk minder toeristisch en ook voor een groot deel heuvel -en bergachtig. Het gebied is voor een groot deel in het graafschap Durham gesitueerd. Het dorpje Kirkby Lonsdale bevindt zich in een vlak landschap, namelijk in de Lune Valley, vlakbij het Yorkshire Dales National Park en het graafschap Lancashire.

Vakantiebestemmingen buiten het Lake District

Kendal Grange-over-Sands Arnside

Kirkby Stephen Kirkby Lonsdale Carlisle

Terug naar:

→ Lake District